Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Έφηβοι στην Ινδία κατασκεύασαν ψυγείο που λειτουργεί χωρίς ρεύμα ή ψυκτικά υγρά

Τρεις έφηβοι από την Ινδία δημιούργησαν φορητό ψυγείο που λειτουργεί χωρίς ρεύμα και ψυκτικά υγρά για να βελτιώσουν την υγειονομική περίθαλψη στις αγροτικές περιοχές.

Το αποτέλεσμα της έμπνευσής τους είναι ένα μικρό ψυγείο που δεν χρειάζεται ούτε ρεύμα ούτε μπαταρίες για να λειτουργήσει, αλλά ψύχεται χρησιμοποιώντας αλάτι που διαλύεται στο νερό.

Ονομάζοντας το «Το ψυγείο που γεφυρώνει τον κόσμο», το Thermavault μπορεί να χρησιμοποιεί διαφορετικούς συνδυασμούς αλάτων για να διατηρεί το περιεχόμενό του σε θερμοκρασίες λίγο πάνω ή κάτω από το μηδέν. Σκοπός τους είναι να αποσταλεί σε νοσοκομεία για να κρατούνται μέσα φάρμακα, εμβόλια ή ό,τι άλλο θεωρείται απαραίτητο.

Πώς λειτουργεί το ψυγείο

Οι Dhruv Chaudhary, Mithran Ladhania και Mridul Jain είναι παιδιά ιατρών ή εργαζομένων στον ιατρικό τομέα στην πολιτεία Indore.

Βλέποντας πόσο δύσκολο ήταν να διατηρηθούν βιώσιμα τα εμβόλια του κορονοϊού κατά τη μεταφορά τους σε χωριά ώρες έξω από τις πόλεις με αφόρητη ζέστη, θέλησαν να δημιουργήσουν μια καλύτερη, φορητή λύση για τη διατήρηση των ιατρικών προμηθειών.

Όταν τα μόρια του αλατιού διαλύονται στο νερό, τα φορτισμένα ιόντα που βρίσκονται μέσα στα μόρια, διασπώνται. Ωστόσο, αυτός ο διαχωρισμός απαιτεί ενέργεια, η οποία λαμβάνεται με τη μορφή θερμότητας από το νερό, ψύχοντάς το.

Έχοντας πλέον αυτή την γνώση, η επόμενη πρόκληση των εφήβων ήταν να βρουν ποιο είδος αλατιού θα ήταν το ιδανικότερο. Αν και το χλωριούχο νάτριο -επιτραπέζιο αλάτι- είναι αυτό που σκεφτόμαστε όταν ακούμε τη λέξη «αλάτι», υπάρχουν πάνω από εκατό διαφορετικές χημικές ενώσεις που κατατάσσονται στην κατηγορία του αλατιού.

«Ψάξαμε όλο το διαδίκτυο για να βρούμε το καλύτερο δυνατό αλάτι και καταλήξαμε να κοιτάμε το βιβλίο φυσικών επιστημών της τρίτης γυμνασίου για να βρούμε την λύση», δήλωσε ο Chaudhary στο Business Insider.

Πράγματι, οι καθηγητές στο εργαστήριο των Ινδικών Ινστιτούτων Τεχνολογίας όπου δοκίμασαν το πρωτότυπο ψυγείο των εφήβων πειραματίστηκαν χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικά άλατα, καταλήγοντας στο ότι είναι οι καλύτερες διαθέσιμες επιλογές, μια ανακάλυψη που έγινε αφού οι τρεις έφηβοι δοκίμασαν άλλα 20, κανένα από τα οποία δεν αποδείχθηκε βιώσιμο.

Οι δύο καλύτερες επιλογές ήταν το οκταϋδρικό υδροξείδιο του βαρίου και το χλωριούχο αμμώνιο. Το χλωριούχο αμμώνιο από μόνο του, όταν διαλυόταν, ψύχραινε το νερό σε θερμοκρασία μεταξύ 2 και 6 βαθμών Κελσίου ιδανική για πολλά εμβόλια, ενώ μια πρέζα οκταϋδρικού υδροξειδίου του βαρίου έριχνε τη θερμοκρασία κάτω από το μηδέν.

«Καταφέραμε να διατηρήσουμε τα εμβόλια μέσα στο Thermavault για σχεδόν 10 έως 12 ώρες», δήλωσε ο Dr. Pritesh Vyas, ορθοπεδικός χειρουργός που δοκίμασε τη συσκευή στο νοσοκομείο V One στο Indore.

Οι έφηβοι έχουν ήδη δοκιμάσει το πρωτότυπο ψυγείο σε τοπικά νοσοκομεία και βρίσκονται στη διαδικασία συναρμολόγησης άλλων 200 με σκοπό να τα δοκιμάσουν σε 120 νοσοκομεία γύρω από το Indore.

Με την εφευρετικότητα και τη φαντασία τους κέρδισαν το βραβείο «2025 Earth Prize», το οποίο συνοδεύεται από αμοιβή 12.500 δολαρίων που απαιτούνται για τη πρώτη φάση των μαζικών δοκιμών.

Tags
Back to top button