Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Ε.Ε: Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι ένα βήμα αλλά δε γίνεται από την μια μέρα στην άλλη

Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην επιστροφή στις αγορές, ενώ παράλληλα είναι ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο από τα μνημόνια. Αυτό όμως, δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη.

Όπως άλλωστε υποστηρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η διαδικασία απαιτεί μια σειρά από επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων και τη δημιουργία ενός ικανοποιητικού κεφαλαιακού «μαξιλαριού».

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Αθήνα σχεδιάζει να βγει στις αγορές με 5ετές ομόλογο, με σκοπό να συγκεντρώσει τουλάχιστον τρία δισ. ευρώ, μόλις η απόδοση υποχωρήσει κάτω από το 5%. Αυτή θα είναι και η πρώτη απόπειρα της Ελλάδας να δανειστεί από τις αγορές μετά την έκδοση ομολόγου το 2014.

Σύμφωνα με τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους, βασικό μέλημα της κυβέρνησης πριν την έκδοση είναι να συγκρατήσει οποιαδήποτε σχόλια περί υποχώρησης από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, καθώς κάτι τέτοιο θα αύξανε την αστάθεια, ειδικά τώρα που η χώρα μπαίνει ξανά στο στόχαστρο των αγορών.

Βασικός παράγοντας είναι και το ποιος θα αγοράσει τα νέα ομόλογα, αφού, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους, για να χαρακτηριστεί επιτυχημένη η έξοδος, η έκδοση θα πρέπει να προσελκύσει ξένα κεφάλαια, με ελάχιστη συμμετοχή από τις ελληνικές τράπεζες.

Αλλά, ακόμα κι αν η έκδοση είναι πετυχημένη, η Αθήνα δεν πρέπει να χαλαρώσει, αφού μέρος αυτών των κεφαλαίων θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να «χτιστούν» κεφαλαιακά «μαξιλάρια», προειδοποιούν οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα θα πρέπει να δημιουργήσει «μαξιλάρι» ύψους εννέα δισ. ευρώ, για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τους πρώτους δέκα μήνες μετά το τέλος του προγράμματος.

Για να πετύχει τον στόχο αυτό και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε πολλαπλές εκδόσεις ομολόγων, διαφορετικής ωρίμανσης, μέχρι τον Αύγουστο του 2018, σημειώνουν οι αξιωματούχοι.

Αντίθετα, ακόμα κι αν οι εκδόσεις είναι πετυχημένες, οποιαδήποτε οπισθοχώρηση στις μεταρρυθμίσεις, μπορεί να ωθήσει την Ελλάδα ακόμα και σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) μετά το τέλος του προγράμματος.

Tags
Back to top button