Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

ΕΔΕΥΕΠ: Παράταση έξι μηνών για τις αναβαθμισμένες έρευνες στην Κρήτη

Σε παράταση έξι μηνών προς τις Exxon Mobil και Helleniq Energy συμφώνησε η ΕΔΕΥΕΠ για να ολοκληρωθεί η υλοποίηση του νέου ποιοτικά και ποσοτικά αναβαθμισμένου προγράμματος εργασιών έρευνας για υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια περιοχή «Δυτικά Κρήτης».

Ειδικότερα στις 3 Οκτωβρίου υπεβλήθη το σχετικό αίτημα προς την ΕΔΕΥΕΠ με επιστολή της Εντολοδόχου εταιρείας ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V., με το οποίο ζητείται η κατά έξι μήνες περαιτέρω παράταση της Πρώτης Φάσης του Βασικού Σταδίου ερευνών ήτοι μέχρι και την 09/04/2025, προκειμένου να ολοκληρωθεί η υλοποίηση του νέου ποιοτικά και ποσοτικά αναβαθμισμένου προγράμματος εργασιών. 

Στην απόφαση της ΕΔΕΥΕΠ αναφέρεται ότι «Δυνάμει του άρθρου 30.2 της από 27.06.2019 Σύμβασης Μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή «Δυτικά Κρήτης», που κυρώθηκε με το ν. 4631/2019 (Α’ 156/10.10.2019), (εφεξής η «Σύμβαση»), παρέχεται η συναίνεση του Εκμισθωτή στην παράταση των προθεσμιών εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του Μισθωτή κατά έξι (6) μήνες, ήτοι μέχρι και την 9η Απριλίου 2025, προκειμένου να ολοκληρωθεί η υλοποίηση του νέου ποιοτικά και ποσοτικά αναβαθμισμένου προγράμματος εργασιών όπως αυτές περιγράφονται στην από 3.10.2024 επιστολή της Εντολοδόχου εταιρείας. Μετά την κατά τα ανωτέρω εκπλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών της Πρώτης Φάσης του Βασικού Σταδίου Ερευνών, ο Μισθωτής υποβάλλει, έως την 9η Απριλίου 2025, την γνωστοποίηση του άρθρου 2.1(β) της Σύμβασης με την οποία αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκπληρώσει το Πρόγραμμα Ελαχίστων Εργασιών, την Υποχρέωση Ελάχιστης Δαπάνης της Δεύτερης Φάσης του Βασικού Σταδίου Ερευνών και τις συναφείς με τη γνωστοποίηση αυτή υποχρεώσεις του. Με τη γνωστοποίηση αυτή εκκινεί η Δεύτερη Φάση του Βασικού Σταδίου Ερευνών». 

Υπενθυμίζεται ότι οι δισδιάστατες έρευνες στην περιοχή είχαν ολοκληρωθεί το 2022-2023, ενώ οι τρισδιάστατες γεωφυσικές έρευνες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου, καλύπτοντας 874 τχλμ. 

 

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις 

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τα όσα αναφέρονται στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις της ΕΔΕΥΕΠ «μια συντηρητική εκτίμηση των δυνητικών και πιθανών αποθεμάτων των περιοχών, στις οποίες ωστόσο δεν έχει ακόμη διενεργηθεί εξερευνητική γεώτρηση, κυμαίνεται σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΔΕΥΕΠ στα 24 τρις κυβικά πόδια (trillion cubic feet) ή 680 bcm (δισ. κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου (risked recoverable reserves). Η πιθανή επιβεβαίωση αυτών των κοιτασμάτων υπερκαλύπτει τόσο την παρούσα όσο και τη μέλλουσα εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου καθιστώντας τη χώρα μας εξαγωγική έως τα τέλη της δεκαετίας».

Όπως τονίζεται ακόμη «αυτήν τη στιγμή υπάρχουν οκτώ ενεργές συμβάσεις έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή σημαντικών επενδυτών όπως η ExxonMobil, η HELLENiQ ENERGY και η Energean. Η περιοχή του Πρίνου βρίσκεται σε φάση παραγωγής, το Κατάκολο σε φάση ανάπτυξης, ενώ έξι ακόμη περιοχές βρίσκονται σε φάση έρευνας: μία στην χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, τρεις θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος (Μπλοκ 2, Μπλοκ 10, Μπλοκ Ιονίου), και δύο θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη (Δυτικά της Κρήτης, Νοτιοδυτικά της Κρήτης)».

Tags
Back to top button