Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Εcofin: Τι σημαίνουν για την Ελλάδα οι αποφάσεις

Το απόλυτο «τρία στα τρία» κατάφερε η Ελλάδα στη συνδιάσκεψη του Eurogroup και του ECOFIN χθες στις Βρυξέλλες. Και εύσημα για τον νέο κρατικό προϋπολογισμό έλαβε, και πέτυχε να εξαιρεθούν οι δαπάνες για την Άμυνα από τους στόχους και τους κανόνες για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, αλλά πήρε και το πράσινο φως για να «ρίξει» στην οικονομία 36 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2026 από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, «επισημοποιήθηκε η αύξηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατά 5,7 δισ. ενισχύοντας έτσι περαιτέρω τις δυνατότητες ευεργετικών παρεμβάσεων με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην ελληνική οικονομία».

Ecofin: Σημαντική απόφαση - Eκτός ελλείμματος οι αμυντικές δαπάνες

Πρώτος στόχος πάντως ήταν να εγκριθεί ο νέος κρατικός προϋπολογισμός χωρίς αστερίσκους και πιέσεις για νέα μέτρα. Η Ελλάδα ήταν μια από τις 7 μόλις χώρες της Ευρωζώνης που το πέτυχαν, εξέλιξη που εξασφαλίζει σταθερότητα και αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα.

Ως προς τον στόχο να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού από το νέο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων (το οποίο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο Σύμφωνο Σταθερότητας), διαπιστώθηκε γενικότερη σύγκλιση για να μη "μετράνε" στη διαδικασία υπολογισμού του υπερβολικού ελλείμματος. Αν και οι συζητήσεις για το σύνολο των κανόνων δεν έχει κλείσει, στο σκέλος που αφορούν την Ελλάδα σημαίνουν ότι δεν θα απαιτηθούν λιτότητα και περικοπές από αλλού, για να καλύψουν τις δαπάνες αυτές.

36 δισ. σε 3 χρόνια

Στο μέτωπο της Ανάπτυξης όμως, η επιτυχία ήταν ότι με τα αναθεωρημένα Σχέδια Ανάκαμψής και Ανθεκτικότητας που εγκρίθηκαν για 13 χώρες, η Ελλάδα θα λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση 5,7 δισ. ευρώ.

Έτσι πλέον ο συνολικός προϋπολογισμός του «Ελλάδα 2.0» ανέρχεται πλέον σε 36 δισ. ευρώ έως το 2026, που αντιστοιχεί σε «δύναμη πυρός» 1 δισεκατομμυρίου ευρώ κάθε μήνα.

Ο Επίτροπος Οικονομίας Paolo Gentiloni έκανε θετικές αναφορές στο σχεδιασμό δράσεων και έργων με περιβαλλοντικό χαρακτήρα, αλλά και οροσήμων όπως οι μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Σε εποχή μεγάλης αβεβαιότητας διεθνώς πάντως, φαίνεται πως «η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που βρίσκονται προς την ορθή κατεύθυνση», όπως τόνισε και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Ενώ προέβλεψε πως η αύξηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης κατά 5,7 δισ. θα έχουν «πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην ελληνική οικονομία». Και υπογράμμισε τις θετικές αναφορές για τον χαρακτήρα των προγραμμάτων και των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση.

«Η απόφαση του ECOFIN για τη θετική αξιολόγηση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» αποτελεί μια δικαίωση και μια θετική πρόκληση για τη χώρα» δήλωσε και ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, κάνοντας λόγο για μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας μέσω μεταρρυθμίσεων, περαιτέρω διαμόρφωση ενός φιλικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος, ανάπτυξη με πολιτική, περιφερειακή και κοινωνική συνοχή και ατομική ευημερία μέσα από την περαιτέρω αύξηση καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας για τους συμπολίτες μας, πρωτίστως για τις νέες και τους νέους.

Αίσθηση έκανε και η παρέμβαση του Γ.Γ. του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στο νέο πλαίσιο φερεγγυότητας της Ελλάδα ως «υπόδειγμα» και «διεθνώς καλή πρακτική».

Tags
Back to top button