Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Δύο σενάρια για ουκρανική αντεπίθεση: Πού θα μπορούσαν να επιτεθούν οι δυνάμεις του Κιέβου

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας και το αμερικανικό think tank Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου αναφέρουν, στις τελευταίες εκτιμήσεις του πολέμου στην Ουκρανία, ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται για πιθανές ουκρανικές αντεπιθέσεις. Οι Βρετανοί λένε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν δύο σενάρια πιθανής μεγάλης αντεπίθεσης: στη βορειοανατολική Ουκρανία, στην περιοχή Λουχάνσκ, ή στο νότο, στην περιοχή Ζαπορίζια.

 

Τα δύο σενάρια μιας ουκρανικής αντεπίθεσης Το πρώτο σενάριο μιας ουκρανικής αντεπίθεσης είναι στη νότια Ουκρανία, στην περιοχή Ζαπορίζια. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία ενίσχυσε τις οχυρώσεις στην περιοχή Ζαπορίζια, ιδιαίτερα μεταξύ Βασιλίβκα και Όρεκοφ. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επίσης επεκτείνει τα χαρακώματα τους στην κατεχόμενη πόλη Πολόχι, ανέφερε την Τρίτη το Sky News. Περίπου το 75% της περιοχής Ζαπορίζια καταλαμβάνεται από τις ρωσικές δυνάμεις. Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες, την τελευταία εβδομάδα στο Πολόχι, μια πόλη υπό ρωσικό έλεγχο από τον Μάρτιο του 2022, οι Ρώσοι έσκαψαν νέα χαρακώματα.

Η Ρωσία διατηρεί σημαντική στρατιωτική παρουσία στον τομέα αυτό, αναφέρει το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου. Μια ουκρανική σημαντική ανακάλυψη στη γραμμή Ζαπορίζια θα μπορούσε να δοκιμάσει σοβαρά τη χρήση της «χερσαίας γέφυρας» που συνδέει την περιοχή του Ροστόφ με την κατεχόμενη Κριμαία. Το δεύτερο σενάριο για μια ουκρανική αντεπίθεση είναι αυτό στην περιοχή του Λουχάνσκ, το οποίο θα έθετε σε κίνδυνο τον ρωσικό επιθετικό στόχο της κατάληψης ολόκληρης της περιοχής του Ντονμπάς.

«Ο τρόπος με τον οποίο η Ρωσία εργάζεται για να βελτιώσει την άμυνά της υποδηλώνει ότι οι διοικητές είναι πολύ πιθανό να ανησυχούν για την πιθανότητα σημαντικής ουκρανικής επιθετικής δράσης», λέει το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

 

Η ουκρανική αντεπίθεση εξαρτάται από τη στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση

 

Η ουκρανική αντεπίθεση, ωστόσο, εξαρτάται από τη στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση. Την Τρίτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώθηκε με τους υποστηρικτές της παράδοσης των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι ο στρατός της χώρας πρέπει επίσης να εξοπλιστεί με «άλλους τύπους προηγμένου στρατιωτικού εξοπλισμού».  

Η ανακοίνωση ήρθε αφότου οι ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ υπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την Ουκρανία και να παράσχουν στους Ουκρανούς όλα τα στρατιωτικά μέσα που χρειάζονται για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και έχουν προγραμματιστεί συνομιλίες την «επόμενη εβδομάδα» για τον τύπο των όπλων που μπορούν να παρασχεθούν. Η Βρετανία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο αποστολής αρμάτων μάχης Challenger-2.

Το CNN γράφει, επικαλούμενο δύο αμερικανούς αξιωματούχους, ότι υπήρξε μια «ουσιαστική» αλλαγή στον τύπο των όπλων που παρέχουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην Ουκρανία. Η τελευταία στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ περιελάμβανε περισσότερα επιθετικά όπλα όπως Bradley Fighting Vehicles και προηγμένα συστήματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. 

Η στρατιωτική βοήθεια έρχεται να ενισχύσει την πεποίθηση της Ουκρανίας ότι θα μπορούσε να ανακάμψει από τα κατεχόμενα εδάφη πριν ανασυνταχθεί η Ρωσία, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους που επικαλείται το CNN. Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι Ουκρανοί αναπτύσσουν και επιδιώκουν τη δική τους στρατηγική και οι κινήσεις των ΗΠΑ αποσκοπούν στη στήριξη αυτής της στρατηγικής και στην κάλυψη των αναγκών τους στο πεδίο της μάχης. Οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους πιστεύουν ότι η Ουκρανία θα επωφεληθεί τώρα από την επέκταση των επιθετικών επιχειρήσεων, γράφει επίσης το CNN.

 

Η στρατηγική σημασία των πόλεων Σολεντάρ και Μπαχμούτ

 

Εν τω μεταξύ, διεξάγονται σφοδρές μάχες για τον έλεγχο της πόλης Μπαχμούτ. Οι Ρώσοι φέρεται να έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της πόλης εξόρυξης Σολεντάρ, ένα στρατηγικό σημείο για να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται το Μπαχμούτ. Το Σολεντάρ βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από το Μπαχμούτ, όπου τα στρατεύματα και από τις δύο πλευρές έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες σε μερικές από τις σκληρότερες μάχες από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από σχεδόν 11 μήνες. «Ο άξονας Σολεντάρ θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελεί μια προσπάθεια της Ρωσίας να περικυκλώσει το Μπαχμούτ από τα βόρεια και να διαταράξει τις γραμμές ανεφοδιασμού της Ουκρανίας», δήλωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. Το Σολεντάρ και το Μπαχμούτ αποτελούν μέρος της ουκρανικής αμυντικής γραμμής μπροστά από την αστική περιοχή Σλαβιάνσκ και Κραματόρσκ. Από τη σκοπιά της Μόσχας, η κατάκτηση αυτής της περιοχής θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής του Ντονμπάς, ένας από τους δεδηλωμένους στόχους του Κρεμλίνου σε αυτόν τον πόλεμο.

 

 

 

Tags
Back to top button