Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

ΔΝΤ: Καμπανάκι για παγκόσμια έκρηξη χρέους σε χρονιά-ρεκόρ εκλογών

Αυστηρή προειδοποίηση για τον περιορισμό των δημοσιονομικών δαπανών και το… ξαναχτίσιμο των αποθεμάτων σε ένα διάστημα που τα υψηλά δημόσια χρέη ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στις οικονομίες, απηύθυνε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσα από την νέα έκθεση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου (Fiscal Monitor), η οποία δημοσιεύτηκε στο περιθώριο της διπλής συνόδου ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας που «τρέχει» τις μέρες αυτές στην Ουάσιγκτον.

Μάλιστα, μέσα και από τον ίδιο τίτλο της έκθεσης «Δημοσιονομική Πολιτική σε μια Μεγάλη Εκλογική Χρονιά» φανερώνεται η ανησυχία που εκφράζει το Ταμείο για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προκλήσεων σε μια χρονιά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων. Συνολικά 88 χώρες, ήτοι αριθμός ρεκόρ που αναλογεί πάνω από το μισό παγκόσμιο πληθυσμό, έχουν πραγματοποιήσει ή θα διεξάγουν εθνικές εκλογές εντός του 2024, με κορυφαία βέβαια την κοινοβουλευτική και προεδρική κάλπη των ΗΠΑ, τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Εκλογές και λιτότητα δεν… συμβαδίζουν

«Το πιο σημαντικό ρίσκο για τα δημόσια οικονομικά προκύπτει από τον αριθμό-ρεκόρ εκλογικών αναμετρήσεων που διεξάγονται το 2024, που μας οδήγησε και να μιλήσουμε για μια Μεγάλη Εκλογική Χρονιά» σχολιάζουν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ.

Το ρευστό προεκλογικό τοπίο λειτουργεί αποτρεπτικά για την υιοθέτηση δημοσιονομικής λιτότητας καθώς αυξάνεται η ζήτηση για μεγαλύτερες κοινωνικές δαπάνες, ενώ οι συνθήκες χρηματοδοτήσεων παραμένουν δύσκολες σε παγκόσμιο επίπεδο και η ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις επιτακτική.

Σύμφωνα με το Ταμείο ο όγκος των ελλειμμάτων σε εκλογικές χρονιές τείνει να ξεπεράσει τις προβλέψεις που έχουν διατυπωθεί έως και κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες επί το ΑΕΠ, σε σχέση με μη εκλογικές χρονιές.

Η έκθεση σχολιάζει πως, αν και οι οικονομικές προοπτικές παγκοσμίως σταθεροποιούνται, οι προσπάθειες ομαλοποίησης της δημοσιονομικής πολιτικής παρεμποδίζονται από τα υψηλά χρέη και ελλείμματα. Μάλιστα, μετά από μια σύντομη απόπειρα περιορισμού των ελλειμμάτων, η πρόοδος ανεκόπη πέρυσι με αποτέλεσμα τέσσερα χρόνια από την πανδημία του κορονοϊού τόσο τα δημοσιονομικά ελλείμματα όσο και τα δημόσια χρέη παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα από τις προβλέψεις προ της πανδημίας.

Βερολίνο: Ζητά από το ΔΝΤ πιο πολλές μεταρρυθμίσεις και λιγότερα δάνεια για τις χρεοκοπημένες χώρες

Επισημαίνεται δε, πως «η δημοσιονομική σύσφιγξη είναι σημαντική και για να ενισχύσει το “τελευταίο μίλι” της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, ειδικά στις υπερθερμασμένες οικονομίες».

Παράλληλα οι χαμηλές αναπτυξιακές προοπτικές σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, δεδομένου πως το Ταμείο δεν περιμένει περικοπές από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες πριν το δεύτερο εξάμηνο, περιορίζουν το δημοσιονομικό χώρο που έχουν στη διάθεση τους οι περισσότερες οικονομίες.

Υπενθυμίζουμε πως η έτερη έκθεση «World Economic Outlook» για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας που δημοσίευσε την Τρίτη το ΔΝΤ περιλάμβανε προβλέψεις για πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ σε ποσοστό 3,2% τόσο το 2024 όσο και το 2025. Πρόκειται για μια πρόβλεψη σταθερής, αλλά ουσιαστικά χαμηλής ανάπτυξης.

Δείτε πίνακες και διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες στο

Tags
Back to top button