Aναβρασμός στη Δυτική όχθη, και συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αστυνομικούς στη Χεβρώνα , τη στιγμή που ένας νεαρός Παλαιστίνιος προσπαθεί να φέρει τουρίστες στην κατεχόμενη πόλη.
Η εποικιστική πολιτική του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη συνεχίζεται παρά τις αντιδράσεις του δυτικού παράγοντα. Οι οικισμοί χτίζονται με τέτοιο τρόπο, που για να κυκλοφορήσουν οι Παλαιστίνιοι, χρειάζεται να περάσουν από σημεία ελέγχου χωρίς να είναι βέβαιο ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες θα τους δώσουν την άδεια. Γι' αυτό αναγκάζονται να κάνουν ένα μεγάλο κύκλο για να παρακάμψουν τον οικισμό.
Καθημερινές οι συγκρούσεις με την αστυνομία
Οι συγκρούσεις με την αστυνομία βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, και για τον λόγο αυτόν και οι τουρίστες αποφεύγουν να επισκέπτονται περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της παλαιστινιακής διοίκησης. Ένας νεαρός Παλαιστίνιος, ο Χασάν Ζαμπάρι, προσπαθεί να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση. Έχει δημιουργήσει ένα μικρό πανδοχείο στη Χεβρώνα, όπου τουρίστες, συνήθως νέοι με σακίδιο και λίγα χρήματα, έρχονται για να δουν από κοντά γεγονότα και καταστάσεις.
Πολλές φορές ο Ζαμπάρι συνοδεύει τους πελάτες του σε μπαρ για να τους δείξει ότι υπάρχει και κανονική ζωή στην πόλη του. Σήμερα συνοδεύει ένα ζευγάρι νεαρών Ολλανδών. «Έχω σπουδάσει πολιτικές επιστήμες» λέει η κοπέλα. «Ήταν μια περιοχή που με ενδιαφέρει, αλλά εδώ πρόκειται για τόπο που δεν τον βάζει κανείς στο μυαλό του ως τουριστικό προορισμό».
Ο Χασάν Ζαμπάρι μεγάλωσε στην παλαιά πόλη της Χεβρώνας. Το πανδοχείο του έχει λίγα μόνο δωμάτια, για άνδρες και γυναίκες ξεχωριστά. Για τη βραδιά παίρνει γύρω στα 12 ευρώ. Γι' αυτό που κάνει είναι πρωτοπόρος. Γιατί ο τουρισμός, ακόμη και ο φθηνός, δεν παίζει κανένα ρόλο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τουλάχιστον έξω από τη Βηθλεέμ και την Ιεριχώ.
«Απάνθρωπη κατάσταση»
Η Χεβρώνα είναι μια πόλη κυριολεκτικά «διαμελισμένη», όπως πολλές άλλες. Οι συγκρούσεις με την αστυνομία του Ισραήλ είναι σύνηθες φαινόμενο. Από τη δεύτερη ιντιφάντα και μετά οι δρόμοι είναι κομμένοι, οι Ισραηλινοί στρατιώτες είναι συνεχώς παρόντες για να προστατεύσουν έναν εβραϊκό οικισμό που χτίστηκεστην καρδιά της πόλης. Ο Χασάν δείχνει στους πελάτες του την καθημερινότητα των Παλαιστινίων μέσα στην ίδια τους την πόλη, οι οποίοι ακόμη και για να πάνε στο τζαμί να προσευχηθούν πρέπει να κάνουν ολόκληρο κύκλο. «Είναι απάνθρωπο», λέει ο νεαρός Ολλανδός. «Έχει κανείς βέβαια εικόνα για το πώς είναι η ζωή εδώ, αλλά όταν είσαι μακριά όσα βλέπεις δεν τα συνδέεις με τόπους ή ανθρώπους που ζουν εδώ».
Από την άλλη πλευρά, τους δύο τουρίστες περιμένει μια πόλη-φάντασμα. Ο Χασάν τους εξηγεί τον λόγο. Πολλοί Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα μαγαζιά τους. Η πρωτοβουλία του να «αναστήσει» τον τουρισμό σε αυτόν τον τόπο ναι μεν έχει οικονομικά κίνητρα, αλλά και πολιτικά. Θέλει να στείλει με τον τρόπο αυτό πολιτικά μηνύματα, που είναι ορατά σε όσους έρχονται εδώ με μια πρώτη ματιά. Παρόλα αυτά, η Χεβρώνα δεν θα βγει σύντομα από τον χάρτη των εξωτικών προορισμών.