Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Δείτε σε ποια πόλη της Ελλάδας έχει καταγραφεί η χαμηλότερη θερμοκρασία

Πριν από 49 χρόνια, και συγκεκριμένα στις 27 Ιανουαρίου του 1963, καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ελλάδα.

Αυτό δεν συνέβη ούτε στο Νευροκόπι Δράμας (την περιοχή με τη χαμηλότερη μέση θερμοκρασία σχεδόν κάθε χειμώνα), ούτε στο Νυμφαίο Φλώρινας ή σε κάποια από τις άλλες γνωστές «mini Σιβηρίες» της χώρας μας.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα, μετρήθηκε στις 27 Ιανουαρίου του 1963 στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Στην πόλη που αποτελεί, εδώ και δεκαετίες, το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας, το θερμόμετρο έδειξε -27,8 βαθμούς Κελσίου, όπως αναφέρουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Προφανώς η Πτολεμαϊδα είναι μία πόλη στην οποία καταγράφονται ούτως ή άλλως χαμηλές θερμοκρασίες. Όμως δεν είναι τυχαίο ότι η πιο χαμηλή θερμοκρασία στη χώρα καταγράφηκε εκείνη τη χρονιά.

Ο χειμώνας των Πάγων

Ο χειμώνας 1962-1963 έχει μείνει στην ιστορία ως «ο χειμώνας των Πάγων». Για τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, έχει καταγραφεί ως ο βαρύτερος χειμώνας του 20ου αιώνα. Δεν είναι τυχαίο πως οι τρεις από τις δέκα χαμηλότερες θερμοκρασίες που έχουν μετρηθεί ποτέ στην Ελλάδα είναι από εκείνον τον χειμώνα.

Την μέρα που το θερμόμετρο στην Πτολεμαΐδα κατέγραφε το απόλυτο ρεκόρ ψύχους στις Σέρρες η θερμοκρασία ήταν -23 °C, ενώ μία μέρα νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη -14°C.

Ήταν το αποκορύφωμα μιας δύσκολης περιόδου καθώς λίγο νωρίτερα, τον Δεκέμβρη του 1962, το χιόνι στον δρόμο Καστοριάς-Φλώρινας είχε φτάσει σχεδόν τα δύο μέτρα. Στην Αθήνα σημειώθηκαν πάρα πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις, το ίδιο και στην Πάτρα, ενώ σε κάποια περίοδο του χειμώνα ο ποταμός Έβρος πάγωσε ολοκληρωτικά. Σε τέτοιες συνθήκες, ήταν αναμενόμενο να υπάρξουν και ανθρώπινες απώλειες από το ψύχος.

Και αν αυτά συνέβησαν στη μεσογειακή Ελλάδα, ήταν δεδομένο πως στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη τα πράγματα θα ήταν αρκετά χειρότερα. Στη Μεγάλη Βρετανία εκείνος ο χειμώνας έχει εντυπωθεί στη συλλογική μνήμη ως The Big Freeze.

Xαρακτηριστικό είναι ότι η πρώτη μέρα του 1963 στην οποία δεν υπήρχε πάγος στους δρόμους ήταν η 6η Μαρτίου. Mεγάλες χιονοπτώσεις υπήρξαν και στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης ενώ οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν τον θάνατο μεγάλου αριθμού ψαριών στη Βόρεια Θάλασσα.

Πτολεμαϊδα: Όχι τουριστική, αλλά καλοτοποθετημένη

Αλλά ας επιστρέψουμε στην πόλη που υπήρξε η αφορμή για να γίνει αυτό το κείμενο. Η Πτολεμαΐδα δεν είναι τουριστικός προορισμός αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει όμορφα πράγματα να δει και να κάνει όποιος βρεθεί εκεί. Αξίζει να επισκεφθείτε το Ιστορικό- Παλαιοντολογικό Μουσείο. Εκεί θα μάθετε πως δημιουργήθηκε ο ενεργειακός θησαυρός της περιοχής, δηλαδή τα λιγνιτικά κοιτάσματα αλλά και να δείτε τους εντυπωσιακούς χαυλιόδοντες που έχουν βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή και ανήκαν σε διάφορους προγόνους των σημερινών ελεφάντων.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Πτολεμαΐδας είναι η γεωγραφική της τοποθεσία που την κάνει ιδανική βάση για να ανακαλύψετε τις ομορφιές της δυτικής Μακεδονίας. Από εδώ είναι αρκετά εύκολο να βρεθείτε είτε στη λίμνη Βεγορίτιδα, είτε στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν ενώ η Φλώρινα και η Καστοριά απέχουν λιγότερο από μία ώρα με το αυτοκίνητο.

Πώς θα πάτε

Η Πτολεμαΐδα απέχει 498 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Υπό φυσιολογικές καιρικές συνθήκες, υπολογίστε ένα ταξίδι πεντέμισι έως 6 ωρών με το αυτοκίνητο για να φτάσετε εκεί ενώ το κόστος των διοδίων αν επιλέξετε τη συντομότερη διαδρομή είναι 22,5 ευρώ. Την ευρύτερη περιοχή εξυπηρετεί επίσης και το αεροδρόμιο της Κοζάνης με την Sκy Express να πραγματοποιεί πτήσεις σε αυτό από την Αθήνα.

Tags
Back to top button