«Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας», αναφέρουν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΡ για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.
«Ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών δεν τίθενται ούτε θα μπορούσαν να τεθούν προς συζήτηση», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές διαψευδοντας με αυτόν τον τρόπο όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος ότι τα ζητήματα αυτά είναι ψηλά στην ατζέντα του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
«Η διαιώνιση του σημερινού status quo, της κατοχής του ενός τρίτου του νησιού και η δημιουργία δύο κρατών δεν αποτελούν λύσεις», αναφέρουν επίσης οι ίδιες διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν για το Κυπαιακό.
«Παραμένουμε προσηλωμένοι στη λύση του Κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπουν λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτουν, «στηρίζουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και της προσωπικής του απεσταλμένης για την επανένωση του νησιού».
Τι είπε ο Ερντογάν
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΡ με αφορμή το γεγονός ότι σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Αχμέτ Σαδίκ ο ιδρυτής του κόμματος ΚΙΕΦ επανήλθε σήμερα στις αβάσιμες θέσεις για «τουρκική μειονότητα» στη δυτική Θράκη .
«Στον Σαδίκ οφείλουμε ένα μεγάλο κομμάτι των όσων έχει κερδίσει η "τουρκική μειονότητα" στη δυτική Θράκη. Στις συναντήσεις μας με τις ελληνικές αρχές τα θέματα των συμπατριωτών μας στη δυτική Θράκη είναι στην κορυφή της ατζέντας μας. Παρακολουθούμε τα θέματα που αφορούν τη θρησκηεία, τις λατρευτικές τελετές και την εκπαίδευση. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την "τουρκική μειονότητα" στη δυτική Θράκη και το ίδιο ισχύει και για τους τουρκοκύπριους που έχουν πέσει θύματα αδικίας και διακρίσεων για σχεδόν τρία τέταρτα του αιώνα από τη δεκαετία του '60» είπε αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Συνεχίζοντας για το Κυπριακό είπε ότι «δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα καμμένα χωριά, τα δολοφονημένα παιδιά, τις τραγωδίες των τουρκοκύπριων αδελφών μας. Ένα συνέβαιναν αυτές οι αγριότητες, οι δυτικοί δεν έκαναν τίποτα. Με την "ειρηνευτική επιχείρηση" (σ.σ. έτσι ονοματίζει η Τουρκία την εισβολή στην Κύπρο), η Τουρκία έσπασε τα χέρια όσων επιβουλεύονταν την ανεξαρτησία των τουρκοκυπρίων».
«Δυστυχώς καμία λύση δεν προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις. Εμείς και οι τουρκοκύπριοι έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας και έχουμε διακηρύξει ότι θα είμαστε δεσμεύμενοι στον αγώνα της ανεξαρτησίας της ΤΔΒΚ» κατέληξε.