Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) γνωστοποίησε την Τρίτη ότι ο αριθμός των θυμάτων των ναρκών κατά προσωπικού στην Κολομβία έχει μέχρι τώρα σχεδόν διπλασιαστεί το 2018 εν συγκρίσει με το 2017.
Ως την 31η Ιουλίου, η διεθνής οργάνωση περίθαλψης και βοήθειας κατέγραψε 99 θύματα «αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, ναρκών κατά προσωπικού και πυρομαχικών που δεν είχαν εκραγεί, έναντι 56 (όλη) την προηγούμενη χρονιά (από τον Ιανουάριο ως τον Δεκέμβριο)», διευκρίνισε σε δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άνα Μαρία Ερνάντες, συντονίστρια της διεύθυνσης που αγωνίζεται εναντίον της διάδοσης των όπλων στη ΔΕΕΣ.
«Αυτή τη χρονιά, ο αριθμός των θυμάτων έχει πρακτικά διπλασιαστεί σε σχέση με την προηγούμενη», τόνισε και διευκρίνισε πως συνολικά 16 από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους και ότι το 70% των τραυματιών και των νεκρών ήταν στρατιωτικοί.
Μετά το Αφγανιστάν, η Κολομβία κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών του κόσμου που πλήττονται περισσότερο από τις νάρκες κατά προσωπικού, με πάνω από 11.400 θύματα—νεκρούς και τραυματίες—κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα ετών.
Ανάμεσά τους, πάνω από 7.000 ήταν στελέχη των ένοπλων δυνάμεων, σύμφωνα με μια επίσημη έκθεση που είχε δημοσιοποιηθεί το 2017.
Κατ' αυτό το κυβερνητικό έγγραφο, οι περισσότερες από τις νάρκες κατά προσωπικού και οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί τοποθετήθηκαν τόσο από μέλη της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), η οποία διαλύθηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα το 2016, όσο και μέλη της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), που τον Φεβρουάριο του 2017 άρχισε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την προηγούμενη κυβέρνηση για να τερματιστεί ένας πόλεμος διάρκειας μισού αιώνα και πλέον.
Παρότι η υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης περί τα τέλη του 2016—με την οποία η FARC αφοπλίστηκε, διαλύθηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα με το ίδιο ακρώνυμο—οδήγησε σε μεγάλη μείωση του αριθμού των θυμάτων, ο ELN, συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά και παραστρατιωτικές οργανώσεις συνεχίζουν να χρησιμοποιούν όπλα αυτού του είδους. Τα τοποθετούν για να ελέγχουν εδάφη ή να προστατεύουν καλλιέργειες κόκας, του φυτού που τα φύλλα του είναι η πρώτη ύλη για την παρασκευή της κοκαΐνης, ναρκωτικού στην παραγωγή του οποίου η Κολομβία κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως.
Όταν υπεγράφη η συμφωνία ειρήνης με τη FARC, η οργάνωση είχε δεσμευθεί να συνεργαστεί στις επιχειρήσεις άρσης ναρκοπεδίων.
Εκείνη τη χρονιά, η κυβέρνηση είχε καταμετρήσει 84 θύματα, έναντι 221 το 2015.
Οι περιοχές όπου ο αριθμός των θυμάτων βρίσκεται σε άνοδο είναι εκείνες όπου ένοπλες οργανώσεις συγκρούονται για τον έλεγχο καλλιεργειών κόκας ή «διαδρόμων στρατηγικής σημασίας» όπως είναι η Κατατούμπο, που γειτονεύει με τη Βενεζουέλα, εξήγησε η Άνα Μαρία Ερνάντες.
Αυτές οι συγκρούσεις καθιστούν «τις επιχειρήσεις άρσης ναρκοπεδίων πολύ περίπλοκες», εξήγησε η ίδια.
Οι αρχές της Κολομβίας σκοπεύουν να εξαλείψουν τις νάρκες κατά προσωπικού από την επικράτεια της χώρας μέχρι το 2021 και είχαν αρχίσει τον Φεβρουάριο του 2017 επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης του 40% της επιφάνειας που πλήττεται.