Τι είχες Παντελάκη μου τι είχε Παντελή μου λέει μια σοφή παροιμία του λαούς μας, η οποία ταιριάζει γάντι στις αυξήσεις που δίνονται στο Δημόσιο για το 2024, ( και ορθώς δίνονται στα πλαίσια του δημοσιονομικού ελέγχου), αλλά ο μεγάλος χαμένος είναι ο ιδιωτικός τομέας για μία ακόμη φορά.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την «Απογευματινή» “το ετήσιο όφελος που θα έχουν σχεδόν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιστοιχεί σε τουλάχιστον έναν επιπλέον μισθό, καθώς ο μέσος όρος των αυξήσεων αποδοχών θα κινηθεί στα 1.292-2.084 μεικτά.
Οι αυξήσεις θα είναι οριζόντιες και μεσοσταθμικά θα κυμανθούν στο 6,5%, ενώ το σύνολο των αποδοχών θα έχει αύξηση 10,5%. Άλλωστε, η ανοδική κίνηση περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα επιδόματα των δημόσιων υπαλλήλων, όπως π.χ. τα επιδόματα τέκνων που αυξάνονται έως 600 € τον χρόνο. Παράλληλα, θα ισχύσουν ειδικές αυξήσεις σε στρατιωτικούς και Σώματα Ασφαλείας, μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των πανεπιστημίων”.
Οι ιδιωτικοί εργαζόμενοι, μέσα σε ένα καθεστώς εργασιακής “Ζούγκλας”, καλούνται ( αν θέλουν να δουλεύουν σε δύο δουλειές), φτάνοντας τις 16 ώρες εργασίας την ημέρα.
Μιλάμε για εργασιακό Μεσαίωνα, που πλασάρεται ως ευκαιρία για μεγαλύτερη σύνταξη, η οποία σήμερα για να βγει κάποιος πρέπει να φτάσει τα 67 έτη, ενώ υπάρχουν φήμες για αύξηση στα 71 έτη.
Ποιος όμως θα φτάνει σε αυτές τις ηλικίες αν δουλεύει στις αποκαλούμενες βαριές εργασίες ( οικοδόμος, εργάτης σε εργοστάσιο, κά);
Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής στην κοινωνία θα γίνει ορατό σε λίγα χρόνια, διαλύοντας το βασικό κοινωνικό συστατικό της ελληνικής κοινωνίας, που είναι η οικογένεια, αφού οι γονείς θα εργάζονται όπως οι προγονοί τους πριν το 1910, από την ανατολή του ηλίου μέχρι την δύση.
Επίσης η αύξηση του κατώτατου μισθού που έγινε πριν μερικούς μήνες, ήταν σταγόνα στον Ωκεανό, αφού με το νέο νομοσχέδιο ( μηδενικών ωρών κά) οι εργοδότες τους χρησιμοποιούν όποτε αυτοί θέλουν, τις ώρες και τις ημέρες που θέλουν, ακυρώνοντας το κανονικό 8ωρο ενός εργαζόμενου.
Τα ενοίκια έχουν πάρει ξανά την ανηφόρα, ακόμα και σε φτηνές περιοχές, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μίγμα υποχρεώσεων από χιλιάδες πολίτες που δυσκολεύονται να τις πληρώσουν.
Την ίδια ακριβώς περίοδο, έχουμε πυρ ομαδόν από χιλιάδες καταναλωτές στο Λιανεμπόριο, αφού οι τιμές πλέον στην σίτιση έχουν ξεφύγει από κάθε λογική, και κανένα pass, δεν μπορεί να τις ανακόψει.
Αντιθέτως έχουμε συνεχείς αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, τα οποία σε συνδυασμό με τις τιμές στα υπόλοιπα προϊόντα, βενζίνη, διόδια, κινητή τηλεφωνία, ενοίκια, κά, εκτοξεύσουν στα ύψη το οικογενειακό προϋπολογισμό.
Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό σκηνικό στο οποίο οι πολίτες καλούνται να το αντιπαρέλθουν με μειώσεις στις βασικές ανάγκες τους, (είδη πρώτης ανάγκης).
Το λιανικό εμπόριο στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 7,6% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο του 2023, που αποτελεί τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των τελευταίων τριών μηνών, μετά από μια ανοδικά αναθεωρημένη αύξηση 0,2% τον προηγούμενο μήνα. Η μεγάλη πτώση στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ (-8,4%)”.
Υπάρχουν σημαντικές αλλαγές το τελευταίο διάστημα στις καταναλωτικές συνήθειες σε διάφορες περιοχές συμπεριφορών, οι οποίες αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στις ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών.
Πρόκειται για ένα σκηνικό που θα πυροδοτήσει εξελίξεις το επόμενο διάστημα μέσα στην κοινωνία, ειδικά όσο εισερχόμαστε στον χειμώνα, κατά τον οποίο αυξάνονται τα έξοδα λόγω θέρμανσης.
Οι λύσεις είναι πολλές, άλλες άμεσες ( πλαφόν στις τιμές, περισσότερος έλεγχος στους εμπόρους, και δημιουργία ειδικής ομάδος παρακολούθησης της όλης κατάστασης), αλλά και μακροπρόθεσμες, αλλά πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα τον επόμενο μήνα.