Στην ίδρυση Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού προχωρά ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη σε μια προσφυγική πολυκατοικία επί των οδών Μαινεμένης-Καραολή και Δημητρίου-Ικονίου. Η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει ειδικές πολιτιστικές παρεμβάσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή με στόχο την ανάδειξη του Μικρασιατικού Πολιτισμού.
«Φιλελληνισμοί 1780-1860»-Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: Για ένα κίνημα με ακατανίκητη ορμή έκανε λόγο η ΠτΔ
Το Συμβούλιο Πολεοδομικών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έδωσε την έγκριση για τον χαρακτηρισμό της συγκεκριμένης προσφυγικής πολυκατοικίας ως χώρο ίδρυσης Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού και αναμένεται το ΦΕΚ χαρακτηρισμού και η προσφυγή στα Δικαστήρια για καθορισμό τιμής μονάδας. Ήδη έχει δρομολογηθεί η αναπαλαίωση ενός γερμανικού στην περιοχή Κρήνης και ενός προσφυγικού στον Αγ. Ι. Ρέντη.
O Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης σημειώνει:
«Ξεπερνώντας γραφειοκρατικά εμπόδια, πετύχαμε την έγκριση για τον χαρακτηρισμό προσφυγικής πολυκατοικίας σε Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού. Η αρχιτεκτονική κληρονομιά αποτελεί έναν από τους μοχλούς ανάπτυξης της τοπικής ιστορίας. Η συγκυρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή του ’22 λειτούργησε θετικά προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδιά μας για την ίδρυση του Μουσείου. Στόχος μας είναι η διάσωση και άλλων κτισμάτων έτσι ώστε η προσφυγική κατοικία ως φυσικός αστικός χώρος να μετατραπεί σε ζωντανό μουσείο πόλης. Με προγραμματισμό και συγκεκριμένες προτάσεις προχωράμε σε παρεμβάσεις που θα επιδιώξουν την ανάδυση της ιστορικής μνήμης του τόπου και των κατοίκων.»