Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δημήτρης Βίτσας: »Έρχονται προσλήψεις ΕΠ.ΟΠ το 2017»

Συνέντευξη στο παραχώρησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν τους στρατιωτικούς όπως το μισθολογικό, τις μεταθέσεις, τη θητεία καθώς και τα μέτρα μέριμνας υπέρ του προσωπικού.

Αναφέρθηκε στις επικείμενες κρίσεις στις ΕΔ και στο ρόλο των ΕΔ στο προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Κύριε Υπουργέ, ευχαριστούμε για την αποδοχή της πρόσκλησης για παραχώρηση συνέντευξης στο kranosgr. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, με την έντονη Τουρκική προκλητικότητα. Προκλητικότητα που δε μένει μόνο στην ακραία ρητορική Ερντογάν, Κιλιντσάρογλου και άλλων πολιτικών της γείτονος αλλά και στην καθημερινή πρακτική στο Αιγαίο. Δεσμεύσεις περιοχών για ασκήσεις, συνεχείς παραβάσεις και παραβιάσεις του Εθνικού εναέριου χώρου είναι το καθημερινό σκηνικό. Πως το σχολιάζετε;

Η τουρκική προκλητικότητα δεν αποτελεί καινούργιο φαινόμενο, ωστόσο κάθε φορά συνδέεται με τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας. Είναι γεγονός ότι αυτές οι προκλήσεις, ποιοτικά έχουν διαφοροποιηθεί, αποκτώντας έναν πιο επιθετικό χαρακτήρα. Το ΥΠΕΘΑ και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την όλη δραστηριότητα και στέλνουν τα κατάλληλα μηνύματα. Σε καιρό ειρήνης μπορεί τα πλαίσια δράσης να είναι ορισμένα αυστηρώς, ωστόσο τα μαθήματα δίνονται στην απέναντι πλευρά και είναι καταλυτικά. Για παράδειγμα, γνωρίζουν πολύ καλά οι Τούρκοι πιλότοι που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο ή παραβαίνουν τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας στο ελληνικό FIR, σε ποιο περιβάλλον ασφάλειας κινούνται και ποια αντιμετώπιση θα είχαν αν δεν είμαστε σε κατάσταση ειρήνης. Το γνωρίζουν από τις αναχαιτίσεις. Οι δεσμεύσεις περιοχών από τις τουρκικές αρχές, το μόνο που κάνουν είναι να προσθέτουν μια ακόμα πρόκληση, που όμως ακυρώνεται στην πράξη. Δεσμεύσεις σε θαλάσσιο και εναέριο χώρο του Αιγαίου και πέρα από αυτό, που δεν σέβονται τους διεθνείς κανόνες, δεν υπάρχουν για εμάς και δεν τις αναγνωρίζουμε. Συνεπώς δεν παράγουν τα αποτελέσματα που επιδιώκουν αυτοί που τις ανακοινώνουν.

Πόσο κοντά είμαστε κύριε Υπουργέ σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία;

Εμείς σαν Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και σαν Ένοπλες Δυνάμεις έχουμε σαν αποστολή να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για την προστασία της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Η αποστολή αυτή εκπληρώνεται στο μέγιστο βαθμό. Η ετοιμότητα μας αποτελεί τη βάση της αποτροπής που είναι η στρατηγική μας. Η αποτρεπτική μας δύναμη αποτελεί παράγοντα σταθερότητας σε μια περιοχή, όπως αυτή που μας περιβάλλει, που η αστάθεια έχει εγκατασταθεί για τα καλά. Απευχόμαστε οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη, όμως είμαστε σε εγρήγορση, έχουμε επεξεργαστεί σενάρια για τα πάντα, ασκούμαστε πάνω σ’ αυτά.

Εσείς ως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους απέναντι για τη στάση που ακολουθούν αλλά και στον Ελληνικό λαό που με αγωνία παρακολουθεί τις εξελίξεις;

Εμείς δεν στέλνουμε μηνύματα, κάνουμε τη δουλειά μας. Προς τους γείτονές μας μόνιμα στέλνουμε μήνυμα ειρήνης και αμοιβαίου σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και συνεργασίας. Αυτό όμως το μήνυμα, γίνεται περισσότερο πιστευτό όσο λειτουργεί η αποτρεπτική μας ισχύς. Δεν είναι μόνο θέμα επιλογών της κυβερνητικής ηγεσίας της γείτονος χώρας, η οποία ακόμα κι αν έχει τις καλύτερες των προσθέσεων, τίποτα δεν αποκλείει ενέργειες κάποιων κέντρων που θέλουν να εντάξουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στη ζώνη της αστάθειας. Ο ελληνικός λαός, γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι ασφαλής και μπορεί να ασχολείται με τα ειρηνικά του έργα. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ανησυχεί, όπως όλοι μας, για όσα συμβαίνουν στον εξωτερικό μας περίγυρο. Το γεγονός ότι η Ελλάδα, παρά την χρόνια οικονομική κρίση, αποτελεί νησίδα σταθερότητας και ασφάλειας, είναι ένας επιπλέον λόγος να αισθανόμαστε ασφαλείς χωρίς όμως να εφησυχάζουμε. Η χώρα μας είναι πυλώνας ασφάλειας και αυτό είναι κοινώς παραδεκτό.

Είναι πολλά τα θέματα για τα οποία πρέπει και θέλω να σας ρωτήσω. Πριν περάσουμε στα αμιγώς στρατιωτικά, θα ήθελα να αναφερθούμε σε ένα σημαντικό θέμα που ονομάζεται Προσφυγικό – Μεταναστευτικό. Ένα θέμα το οποίο αναλάβατε με τις Ένοπλες Δυνάμεις να το »τρέξετε» και πήγε καλά. Η κατάσταση όμως πάει και πάλι να ξεφύγει ειδικά στα νησιά. Τι θα γίνει τελικά με αυτό το θέμα. Πως βλέπετε να εξελίσσεται;

Η διαχείριση του προσφυγικού από τη χώρα μας έγινε και συνεχίζει να γίνεται κατά τρόπο υποδειγματικό για όλη την Ευρώπη. Κριτήριο της στάσης μας είναι ο ανθρωπισμός. Στη διάρκεια του 2015 και μέχρι τον Μάρτιο του 2016 πέρασαν από το ελληνικό έδαφος περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι και οι περισσότεροι μέσω θαλασσίων περασμάτων, ενώ είναι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που διασώθηκαν από ελληνικά μέσα. Σήμερα γύρω στους 60 χιλιάδες απ’ αυτούς είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου προς την Ευρώπη και τυγχάνουν μιας αξιοπρεπούς φιλοξενίας. Το πρόβλημα εστιάζεται στα ακριτικά νησιά, όπου είναι εγκλωβισμένοι πάνω από 14 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ήρθαν από την Τουρκία μετά την ενεργοποίηση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016. Οι άνθρωποι αυτοί τελούν κάτω ειδικές συνθήκες γιατί πρέπει να εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου που υποβάλλουν και όσοι δικαιούνται να μπουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ κάποιοι από αυτούς να επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία. Το τμήμα αυτό της συμφωνίας δεν τηρείται, στο βαθμό που απαιτείται, κυρίως από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Παρόλα αυτά η κατάσταση και στα νησιά, παρά τα μεγάλα προβλήματα, με δικές μας πρωτοβουλίες είναι διαχειρίσιμη και θα γίνεται καλύτερη μέρα με τη μέρα. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, που έχει χαρακτήρα εθνικής προσπάθειας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, μαζί με το Λιμενικό και την Αστυνομία, έπαιξαν και παίζουν καθοριστικό ρόλο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συνεχίσει να εφαρμόζεται η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που συνδυασμό με την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο συνέβαλε καταλυτικά στην ελαχιστοποίηση των ροών.

Κινδυνεύουμε να μας »πνίξει» ο Ερντογάν με μετανάστες – πρόσφυγες όπως απειλεί και εάν ναι υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της τραγικής κατάστασης γιατί θα πρόκειται περί τραγικής καταστάσεως όχι μόνο στα νησιά αλλά και στον Έβρο καθώς και στην υπόλοιπη επικράτεια;

Δεν μου αρέσει η κινδυνολογία που ακούω επί τους θέματος. Τα πράγματα δεν είναι μονοσήμαντα. Η ηγεσία της Τουρκίας ξέρει πολύ καλά πόσο απέχει η εκτόξευση μιας απειλής από την υλοποίησή της. Κανένα πρόβλημά της δεν θα έλυνε αν χρησιμοποιούσε σαν ’’όπλο’’ τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που είναι στο έδαφός της, αντίθετα θα μεγέθυνε αυτά που υπάρχουν και θα δημιουργούσε και νέα. Σε κάθε περίπτωση έχουμε και σχέδια και μέσα για τη διαχείριση των πάντων αλλά ας μη τερατολογούμε.

Ως ιστολόγιο καθαρά στρατιωτικών θεμάτων το kranosgr ετοίμασε μια σειρά ερωτήσεων με βάση τις απορίες και τους προβληματισμούς που διατυπώνουν στην επικοινωνία τους μαζί μας τα στελέχη των ΕΔ. Θα ήθελα να σταθούμε αναλυτικά σε αυτά και να τα δούμε ένα ένα ξεκινώντας με το μισθολόγιο – φτωχολόγιο που ακούγεται ότι θα γίνει. Τι να περιμένουν τα στελέχη κύριε Υπουργέ σχετικά με τους μισθούς τους. Θα γίνουν περικοπές ή όχι;

Είμαστε σαφείς και κατηγορηματικοί, όσοι υπηρετούν σήμερα στις Ένοπλες Δυνάμεις, οποιουδήποτε βαθμού, δεν θα υποστούν καμία νέα μείωση στις αμοιβές τους. Αντίθετα προσπαθούμε να ενισχύουμε τις μη χρηματικές παροχές, όπως για παράδειγμα η παροχή στέγης, αλλά και να εξορθολογήσουμε το σύστημα μεταθέσεων, ώστε να μειωθούν τα κόστη, με κεντρικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αξιωματικών και υπαξιωματικών μέχρι να βγει οριστικά η χώρα από το φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Θα υπάρξει μισθολογική αποκατάσταση των στελεχών σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ και αν ναι πότε το προσδιορίζεται;

Οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι σεβαστές και βρίσκονται σε πορεία εφαρμογής τους.

Αποζημίωση παραμεθορίου. Θα υπάρξει μέριμνα για την καταβολή του επιδόματος όπως συμβαίνει και στους υπόλοιπους εργαζόμενους του δημοσίου που υπηρετούν στις ίδιες περιοχές;

Η καταβολή του επιδόματος παραμεθορίου αποτελεί δέσμευση που υλοποιείται. Ήδη τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων γνωρίζουν πως καταβάλλονται πολύ περισσότεροι μήνες απ’ ότι προηγούμενα. Οι όποιες καθυστερήσεις παρατηρούνται κατά καιρούς δεν αναιρούν αυτή τη δέσμευση.

Για να ικανοποιηθούν τα παραπάνω χρειάζεται να υπάρξουν τα περιβόητα ισοδύναμα. Έχουν βρεθεί αυτά κύριε Υπουργέ;

Τα ισοδύναμα αφορούσαν το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων. Ήδη αυτό το ζήτημα δεν υπάρχει.

Υπάρχει το πρόβλημα των μεταθέσεων το οποίο το γνωρίζετε αρκετά καλά. Αποτελεί ίσως το πιο »καυτό» πρόβλημα των στρατιωτικών μαζί με το μισθολογικό. Πως σκέπτεστε να το αντιμετωπίσετε ως ένας άνθρωπος που ασχολείται με ειλικρίνεια με τη μέριμνα του προσωπικού, ως πολιτικός τους προϊστάμενος;

Προωθούμε τον εξορθολογισμό του συστήματος μεταθέσεων των στελεχών, ώστε και οικονομικό όφελος να προκύψει, που θα το κατευθύνουμε στις ανάγκες του προσωπικού, αλλά και να εμπεδωθεί η αξιοκρατία. Αυτός ο εξορθολογισμός περιλαμβάνει περισσότερη διαφάνεια και λιγότερες μεταθέσεις αυξάνοντας την περίοδο παραμονής σε ένα τόπο. Θεωρώ πως πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε το σύστημα μορίων ιδιαίτερα στο Στρατό Ξηράς. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν τις οικογενειακές ανάγκες του στελέχους, όπως συνυπηρέτηση με την ή τον σύζυγο, σπουδές των παιδιών κλπ. Ένα μεγάλο κεφάλαιο αποτελεί η μέριμνα του προσωπικού, βρισκόμαστε σε μια διαδικασία μιας συνολικής ανασυγκρότησης του όλου συστήματος με σκοπό πάντα την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών και της παρεχόμενης στήριξης τόσο στους εν ενεργεία όσο και στους εν αποστρατεία και στις οικογένειές τους.

Πριν λίγο καιρό ανανεώθηκε η θητεία σας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Με δεδομένο ότι αξιολογηθήκατε θετικά και συνεχίζετε στο ΥΠΕΘΑ, ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβετε για τη μέριμνα του προσωπικού;

Σαν πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ λειτουργούμε συλλογικά στα ζητήματα χάραξης γενικής πολιτικής και από εκεί και πέρα είναι οι αρμοδιότητες, τόσο του ΥΕΘΑ Πάνου Καμένου, όσου και εμού του ΑΝΥΕΘΑ, έχοντας πάντοτε μια άριστη συνεργασία με τους Αρχηγούς και τα τέσσερα Γενικά Επιτελεία. Εκτιμώ ότι η θετική αξιολόγηση στην οποία αναφέρεστε, αφορά στο σύνολο του κυβερνητικού έργου. Μην ξεχνάμε ότι κάτω από ειδικές οικονομικές συνθήκες, μοναδικές σε χώρα της Δύσης σε καιρό ειρήνης, προσπαθούμε να βάλουμε τη χώρα στις ράγες της ανάπτυξης και της κανονικότητας, χωρίς μνημόνια και χωρίς επιτροπεία. Ειδικά για τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβουμε σε σχέση με τη μέριμνα του προσωπικού, θέλω να σας πω ότι στο πλαίσιο των όσων σας προανέφερε στις προηγούμενες ερωτήσεις σας, επεξεργαζόμαστε συγκεκριμένα μέτρα και πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να τα ανακοινώσουμε. Πάντως, τα βασικά είναι: αναδιοργάνωση, διακλαδικότητα, γενική παιδεία και στρατιωτική εκπαίδευση, μέριμνα.

Αναδιοργάνωση στο χώρο των ΕΔ τελικά θα υπάρξει και εάν ναι αυτή θα επιτευχθεί με βάση πελατειακές απαιτήσεις ή πραγματικές ανάγκες;

Η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν, ήδη έχει γίνει πολύ δουλειά από τα Επιτελεία και βρισκόμαστε σε φάση ωρίμανσης των παρεμβάσεων που θα γίνουν. Στόχος μας είναι η παραπέρα προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στις σύγχρονες συνθήκες, μέσα στα δεδομένα πλαίσια, με μεγιστοποίηση της αποτρεπτικής τους ισχύος και με πλήρη αξιοποίηση των διαθέσιμων μέσων. Τα οπλικά συστήματα που έχει πληρώσει με αίμα και ιδρώτα ο ελληνικός λαός, αλλά και κάποιοι έκαναν πάρτι γύρω από αυτά, θέλουμε να είναι στο μέγιστο βαθμό επιχειρησιακά διαθέσιμα και αξιόμαχα. Πάνω σε αυτή τη βάση θα οριστούν και οι νέες ανάγκες για εξοπλισμούς με ορίζοντα δεκαετίας. Απαντώντας ειδικά στο ερώτημά σας αν η αναδιοργάνωση αυτή θα πατάει στις πελατειακές απαιτήσεις ή στις πραγματικές ανάγκες, σας λέω με έμφαση, πως τέτοιο ερώτημα για εμάς, δεν τίθεται καν. Εκτός όλων των άλλων, δεν έχουμε την πολυτέλεια να αναλώνουμε αυτό το πολύτιμο κεφάλαιο, που λέγεται Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε μικροπολιτικές και κοντόφθαλμες σκοπιμότητες. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν και πιστεύουμε ότι αυτή τη θέση πρέπει να την έχει το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Τα βασικά στοιχεία της αναδιοργάνωσης είναι: Συγκέντρωση ισχύος απέναντι στην απειλή, διακλαδικότητα στις επιχειρήσεις, τη λειτουργία και την εκπαίδευση, αναβάθμιση και πλήρης συντήρηση των οπλικών συστημάτων, ταχύτητα στην ανταπόκριση, πλήρης φρούρηση των συνόρων και των ενεργειακών κέντρων, παρουσία και ισχυρή συμμετοχή στις συμμαχίες και στα διεθνή κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Ποια είναι η θέση του Δημήτρη Βίτσα για τη στράτευση στα 18 καθώς και για το μοντέλο της στράτευσης γυναικών;

Δεν έχει νόημα μια συζήτηση περί γενικής στράτευσης στα 18, γιατί δεν θα υπήρχε κανένα όφελος από μια τέτοια εξέλιξη. Το πολύ-πολύ να αύξανε τον αριθμό των στρατεύσιμων κατά λίγες χιλιάδες για ένα χρόνο και μετά όλα θα ήταν ίδια μαζί με τα προβλήματα παλιά και νέα. Οι αρνητικές επιπτώσεις θα ήταν πολλαπλάσιες τόσο εντός στρατεύματος όσο και εκτός. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα έχαναν χιλιάδες ειδικευμένους νέους, αλλά και θα αντιμετώπιζαν πολλαπλάσια προβλήματα ωριμότητας των στρατευσίμων. Πολύ σοβαρά θα ήταν και τα προβλήματα εκτός στρατεύματος, προβλήματα στην εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και γενικότερα σε όσους νέους θέλουν να προσπαθήσουν και να δοκιμάσουν κάποια πράγματα σε επίπεδο απόκτησης εφοδίων για τη ζωή τους σε συνέχεια της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σήμερα υπάρχει μια φιλοσοφία στο χρόνο στράτευσης συνδεδεμένη με την όλη κοινωνική ζωή που δεν θεωρώ ότι πρέπει ν’ αλλάξει. Το ίδιο και με τη στράτευση γυναικών. Δεν χρειαζόμαστε τέτοια πράγματα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι συνεχής εκπαίδευση. Έχουμε ανθρώπους από τους καλύτερους που πρώτευσαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Στρατιωτικές Ακαδημίες και Σχολές παρουσιάζουν την υψηλότερη βαθμολογία εισαγωγής. Εδώ να επικεντρωθούμε.

Είναι στις βλέψεις σας ως Υπουργείο Άμυνας μέσα στο 2017 να υπάρξουν προσλήψεις ΕΠ.ΟΠ. στις Ένοπλες Δυνάμεις;

Ναι, αν και το ζήτημα των προσλήψεων νέων ΕΠ.ΟΠ. μπαίνει υπό το πρίσμα της συνολικής επανεξέτασης του θεσμού. Αυτό είναι κάτι που το εξετάζουν τα Γενικά Επιτελεία.

Στρατιωτικά νοσοκομεία ανοιχτά για όλους;

Τα στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν μια συγκεκριμένη αποστολή που είναι η κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, με προσανατολισμό σε δυναμικές καταστάσεις υπό ειδικές συνθήκες. Βέβαια, τα στρατιωτικά νοσοκομεία αποτελούν μια ζωντανή δομή παροχής υπηρεσιών υγείας σε όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, πολιτικό, στρατιωτικό, μονίμους, εφέδρους και απόστρατους, σε καιρό ειρήνης. Εντάσσονται στο σύστημα υγείας της χώρας και συμβάλλουν σε αυτό που αποκαλούμε κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων. Με δεδομένα όλα αυτά, τα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι ανοιχτά στην κοινωνία στο πλαίσιο ενός καταμερισμού που υπάρχει ανάμεσα σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και βέβαια λειτουργούν σε μόνιμη βάση 24 ώρες το 24ωρο. Ήδη έχουμε υιοθετήσει νησιά του Αιγαίου και εξωτερικά ιατρεία εξυπηρετούν πολίτες (πχ Λάρισα). Αντιμετωπίζουμε το ζήτημα με τρόπο ώστε να εξυπηρετούμε περισσότερους χωρίς να διακινδυνεύουμε την ισορροπία λειτουργίας των νοσοκομείων.

Σε μικρό χρονικό διάστημα ξεκινούν οι ετήσιες κρίσεις στις ΕΔ. Με δεδομένο ότι πέρυσι δεν είχαμε μεγάλες αλλαγές, τι να περιμένουμε φέτος και πόσο βαθιά θα μπει το »μαχαίρι» στην επετηρίδα των Ανωτάτων Αξιωματικών;

Οι κρίσεις είναι μια εσωτερική διαδικασία των Ενόπλων Δυνάμεων στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων που ορίζουν τα πολιτικά όργανα και τα Επιτελεία. Ούτε «μαχαίρια» ούτε «αποκλεισμοί» παντός είδους υπάρχουν.

Κλείνοντας την πρώτη αυτή μας συνέντευξη και ενόψει των εορτών και του ερχομού του νέου έτους θα θέλαμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα προς τα στελέχη των ΕΔ και τις οικογένειές τους.

Ειρήνη, συγκέντρωση στους στόχους και τους σκοπούς της αποστολής μας, πνεύμα συνεργασίας και κοινωνικής ευθύνης, λογική πως η προσωπική εξέλιξη είναι άμεσα συναρτημένη με την συλλογική και βέβαια προσωπικές και οικογενειακές επιτυχίες.

Tags
Back to top button