Ειδικότερα, υποστήριξε ότι οι εμβληματικοί θησαυροί του Βρετανικού Μουσείου πρέπει να «μοιράζονται» με την Ελλάδα, γράφει η Telegraph.
Όπως εξήγησε ο ισχυρός πολιτικός των Εργατικών, μιλώντας στα «Νέα», μια συμφωνία για τα Γλυπτά «είναι εφικτή», χαρακτηρίζοντας «αξιοθρήνητη» τη συμπεριφορά του Ρίσι Σούνακ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μάλιστα, διαμήνυσε πως η (επερχόμενη) κυβέρνηση των Εργατικών υπό τον Κιρ Στάρμερ θα συνεργαστεί με την Ελλάδα «για να καταλήξουν σε μια διευθέτηση». Επαίνεσε επίσης τον Τζορτζ Όσμπορν, πρώην καγκελάριο των Τόρις, ο οποίος προεδρεύει του μουσείου, για τη «θέλησή» του να καταλήξει σε συμφωνία.
«Δεν μου φαίνεται ακατόρθωτο να υπάρξει μια συμφωνία για τα Γλυπτά»
«Μου αρέσει το γεγονός ότι οι Έλληνες έρχονται εδώ για να δουν αυτά τα έργα τέχνης, τα μάρμαρα, την ιστορία. Αλλά δεν θα ήταν υπέροχο αν οι άνθρωποι δεν έπρεπε να έρθουν στο Λονδίνο για να τους δουν;», διερωτήθηκε ο Σαντίκ Καν. «Δεν μου φαίνεται ακατόρθωτο να υπάρξει μια συμφωνία όπου αυτά τα πραγματικά πολύτιμα, ανεκτίμητα Μάρμαρα να μπορούν να μοιραστούν», πρόσθεσε.
Τα Μάρμαρα υπόκεινται στον νόμο του Βρετανικού Μουσείου του 1963, ο οποίος απαγορεύει στο μουσείο να διαθέτει τη συλλογή του, εκτός από έναν μικρό αριθμό εξαιρέσεων. Ωστόσο, ο Καν είπε: «Η κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει ότι βρισκόμαστε τώρα στο 2024».
«Νομίζω ότι το Βρετανικό Μουσείο, η Βρετανική Κυβέρνηση και η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει σίγουρα να είναι σε θέση να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Αυτά τα τρία εμπλεκόμενα μέρη διοικούνται από λογικούς ανθρώπους και σε γενικές γραμμές όταν πρόκειται για λογικά πράγματα θα πρέπει να είναι δυνατή μια συμφωνία», κατέληξε.