Ανήμερα της όγδοης επετείου από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, συνδέει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος με το αποτυχημένο στρατιωτικό κίνημα κατά του προέδρου Ερντογάν.
O Σοϊλού, ο τότε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι ένας από τους ανθρώπους που πολέμησαν ανηλεώς τους ενορχηστρωτές της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Περιγράφοντας στην ισλαμιστική και εθνικιστική φιλοκυβερνητική εφημερίδα τα γεγονότα εκείνης της ημέρας, όπως ο ίδιος τα βίωσε, ο πρώην υπουργός με τις συχνά ακραίες θέσεις του, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η Τουρκία έκανε ένα από τα πιο στρατηγικά βήματα έναντι της "15ης Ιουλίου" με την Αγία Σοφία. Το τουρκικό κράτος και το τουρκικό έθνος έδωσαν μια ασύμμετρη απάντηση σε όλες τις ασύμμετρες κινήσεις που αντιμετωπίζει».
Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού υποστήριξε πως «είναι απαραίτητο να καταλάβουμε τη σύνδεση μεταξύ της «15ης Ιουλίου» και της Αγίας Σοφίας. Με άλλα λόγια, είπαμε στον κόσμο: «καταλάβαμε τι θέλατε να κάνετε” και κάναμε εμείς το "ρουά-ματ". Θα τελειώσει αυτός ο αγώνας; Όσο η Δύση παραμένει Δύση και όσο εμείς είμαστε εδώ, αυτός ο αγώνας δεν θα τελειώσει».
Παράλληλα δήλωσε πως "Μετά τις 15 Ιουλίου, η Tουρκία δεν έθεσε απλά τους πυλώνες του Τουρκικού Αιώνα αλλά έδωσε στη μελλοντική μας γενιά έναν χαρακτήρα με μεγάλη αυτοπεποίθηση. Εάν προσέξετε τον κόσμο, πολλές χώρες που αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης στην Αφρική έχουν εγείρει αντιρρήσεις εναντίον εκείνων που εκμεταλλεύονται τον εαυτό τους. Έτσι δείξαμε στις 15 Ιουλίου ότι η Δύση μπορεί να νικηθεί, οι αποικιοκράτες μπορούν να νικηθούν. Σηκώσαμε αυτή τη σημαία".
Προσευχή για τους μάρτυρες της 15ης Ιουλίου στην Αγία Σοφία
"Στην 8η επέτειο της προδοτικής απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, διαβάστηκε προσευχή χατίμ για 251 μάρτυρες στο τζαμί (?) της Αγίας Σοφίας" αναφέρει η εφημερίδα και μετά τη μεσημεριανή προσευχή που τελέστηκε κεράστηκε λουκούμι στους πολίτες από τη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων.
Η Αγία Σοφία επαναλειτούργησε ως τζαμί στις 10 Ιουλίου 2020, με διάταγμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ακύρωσε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1934 για τη μετατροπή του βυζαντινού ναού σε μουσείο.