Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη Πισπιρίγκου - Ιατροδικαστής Τσάκωνα: «Οι εκδορές στο πρόσωπο της Μαλένας είναι αποτύπωμα κολλητικής ταινίας»

«Οι εκδορές στη μύτη της Μαλένας δεν είναι κάκωση. Εγώ είδα μόνο το αποτύπωμα της κολλητικής ταινίας στο πρόσωπο του παιδιού και αυτό είναι στο πλαίσιο ιατροφαρμακευτικού χειρισμού για να τοποθετεί ο ρινογαστρικός σωλήνας», είπε σήμερα στην κατάθεσή της στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα, η οποία είχε διενεργήσει αρχικά τη νεκροψία – νεκροτομή στη σορό του παιδιού, αποδίδοντας το θάνατό του σε ηπατική ανεπάρκεια. Η ίδια κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της ανέφερε ότι δεν εντόπισε σημάδια «στιγμιαίου θανάτου» στη σορό του κοριτσιού.

Ειδικότερα, η δίκη της κατηγορούμενης μητέρας από τη Πάτρα για τους θανάτους των δυο μικρότερων κοριτσιών της, Ιριδας και Μαλένας, ξεκίνησε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, έπειτα από πολλές διακοπές, λόγω προβλήματος μέλους της έδρας. Με την επανέναρξη της δίκης στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η κ. Τσάκωνα, το πόρισμα της οποίας για το θάνατο της μικρής Μαλένας Δασκαλάκη, είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν αργότερα οι ιατροδικαστές Νίκος Καρακούκης και Νίκος Καλόγρηας. Ειδικότερα, οι δυο ιατροδικαστές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως τόσο η Μαλένα όσο και η Ίριδα πέθαναν από ασφυξία, την οποία έχουν αποδώσει σε εξωγενή παράγοντα. Στο πόρισμά τους, άλλωστε, στηρίζεται και η κατηγορία σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου για ανθρωποκτονία σε βάρος των δυο μικρότερων κοριτσιών της.

Τώρα, κατά τη διάρκεια της σημερινής κατάθεσής της η κ. Τσάκωνα (η οποία «ανοίγει» τον κύκλο των καταθέσεων των ιατροδικαστών) ρωτήθηκε επισταμένα από το δικαστήριο για το τι «είδε» στη περιοχή γύρω από το στόμα της Μαλένας.

Πισπιρίγκου: Με μήνυση απειλεί ο Δασκαλάκης τη μητέρα της Πισπιρίγκου


Πρόεδρος: Στο στόμα του παιδιού είδατε κάτι;

Μάρτυρας: Όχι. Είδα μόνο το αποτύπωμα της κολλητικής ταινίας, αυτό είναι στο πλαίσιο ιατροφαρμακευτικού χειρισμού για αυτό δεν καταγράφεται στις εκθέσεις μας. Δεν είναι κάκωση, είναι στα πλαίσια της ΚΑΡΠΑ για να τοποθετεί ο ρινογαστρικός σωλήνας. Όταν για παράδειγμα τοποθετούν τα επιθέματα για ηλεκτροκαρδιογράφημα φαίνονται όλα.

Νωρίτερα, αρχίζοντας την κατάθεσή της στη δίκη η ιατροδικαστής ανέφερε: «Στις 13.4.2019 υπήρξε ο θάνατος της Μαλένας. Στις 16.4 ήρθε σε εμάς το περιστατικό. Φωτογραφήθηκε αρχικά. Είχα λάβει την αναγγελία θανάτου με ιστορικό από τους θεράποντες ιατρούς της. Το ιστορικό έλεγε την ημερομηνία εισαγωγής της στο νοσοκομείου και περιελάμβανε τη διάγνωση της νόσου, τη θεραπεία και την ώρα θανάτου. Με αυτά τα δεδομένα ξεκίνησα νεκροψία – νεκροτομή».

Η κυρία Τσάκωνα δέχθηκε στη συνέχεια «βροχή» ερωτήσεων από την έδρα για τα «εντυπώματα» στο προσωπάκι της μικρής Μαλένας, δεδομένου ότι στη δικογραφία υπάρχουν φωτογραφίες όπου φαίνονται διάφορες εκδοχές – αμυχές στη βάση της μύτης του παιδιού και τις οποίες η κ. Τσάκωνα δεν είχε καταγράψει στην έκθεσή της.

Πρόεδρος: Τι είδατε κατά την εξέταση της σορού;

Μάρτυρας: Υπήρχαν δυο μικροεκδορές, κυάνωση, υποστάσεις. Πρώτα βλέπουμε εξωτερικά τη σορό, αν έχει κακώσεις. Υποστάσεις είναι όταν πεθαίνει κάποιος το αίμα λιμνάζει σε διάφορα σημεία του σώματος, ανάλογα με τη στάση που έχει η εκάστοτε σορός. Οι υποστάσεις αρχίζουν να φαίνονται δυο με τέσσερις ώρες μετά. Το μέρος της σορού που ακουμπάει σε επιφάνεια θα παραμείνει λευκό. Όπου δεν ακουμπάει εμφανίζονται υποστάσεις.

Πρόεδρος: Ένας γιατρός θα μπορούσε να δει τις υποστάσεις;

Απάντηση: Για να τις δει ο γιατρός θα πρέπει να γυρίσει τη σορό.

Το δικαστήριο επέδειξε στη συνέχεια στη μάρτυρα φωτογραφίες της σορού της Μαλένας, με την κατηγορούμενη μητέρα της να αποφεύγει να τις κοιτάξει.

Πρόεδρος: Η κυάνωση χειρών τι σημαίνει;

Μάρτυρας: Ότι έχει πέσει το οξυγόνο, ο κορεσμός του, είναι κάτι που συναντάμε πολύ συχνά.

Πρόεδρος: Θέλει χρόνο να εγκατασταθεί;

Μάρτυρας: Ναι, θέλει κάποιο χρόνο για να εγκατασταθεί. Αποκλείεται έτσι η ανακοπή η ο στιγμιαίος θάνατος.

Πρόεδρος: Στο στόμα του παιδιού είδατε κάτι;

Μάρτυρας: Όχι. Είδα μόνο το αποτύπωμα της κολλητικής ταινίας, αυτό είναι στο πλαίσιο ιατροφαρμακευτικού χειρισμού για αυτό δεν καταγράφεται στις εκθέσεις μας. Δεν είναι κάκωση, είναι στα πλαίσια της ΚΑΡΠΑ για να τοποθετεί ο ρινογαστρικός σωλήνας. Όταν για παράδειγμα τοποθετούν τα επιθέματα για ηλεκτροκαρδιογράφημα φαίνονται όλα. (…). Δεν γνωρίζω τι κόλλησαν και αν κόλλησαν στο στόμα οι γιατροί του νοσοκομείου.

Πρόεδρος: Γιατί τα υπόλοιπα εντυπώματα δεν φαίνονται;

Μάρτυρας: Εξαρτάται ίσως από το είδος της κολλητικής ταινίας.

Η ασφυξία

Σε ό,τι αφορά στην ασφυξία την οποία προσδιόρισαν ως αιτία θανάτου της Μαλένας οι κ.κ. Καρακούκης Καλόγρηας η μάρτυρας επισήμανε ότι η ίδια δεν εντόπισε σημάδια ασφυκτικού θανάτου. «Ασφυκτικές κηλίδες μπορούμε να βρούμε και σε περιστατικά που ο άνθρωπος έχει φύγει από ανακοπή» είπε μεταξύ άλλων η κ. Τσάκωνα για να προσθέσει: «Σπάνε τα αγγεία και δίνουν αυτή την εικόνα». Η πρόεδρος, πάντως, της υπέβαλλε στη συνέχεια σωρεία ερωτήσεων σχετικά με τα ευρήματα που μπορεί να υπάρχουν σε περιστατικό ασφυκτικού θανάτου.

Πρόεδρος: Έτσι, όπως εισφέρεται η κατηγορία της κατηγορουμένης για ανθρωποκτονία με άγνωστο μέσο, πχ με μαξιλάρι σε αυτή τη περίπτωση αλλάζει κάτι σε σχέση με τις ασφυκτικές κηλίδες; Σας έχει τύχει άλλη περίπτωση ασφυξίας με κάποιο μέσο μαλακό που να μην αφήσει εντύπωμα;

Μάρτυρας: Όχι, δεν μου έχει τύχει.

Πρόεδρος: Δεν έχετε διερευνήσει ασφυκτικό θάνατο με άλλο μέσο;

Μάρτυρας: Τώρα, δε θυμάμαι έχω κάνει χιλιάδες νεκροτομές.

Πρόεδρος: Τι περιμένουμε να δούμε σε περίπτωση ασφυξίας στα όργανα;

Μάρτυρας: Θα δούμε στο ήπαρ νέκρωση στη ζώνη 3. Σε περίπτωση έλλειψης οξυγόνου επέρχεται νέκρωση των κυττάρων μέσα σε πέντε λεπτά. Δεν υπάρχει περίπτωση ασφυξίας χωρίς να έχει νεκρωθεί η ζώνη 3 στο ήπαρ.

Έπειτα από άλλες ερωτήσεις της έδρας η κ. Τσάκωνα κατέθεσε ότι συμβουλεύτηκε τον παθολογο-ανατόμο κ. Αγαπητό για το τι σημαίνουν τα ευρήματα στο ήπαρ του παιδιού και εκείνος της είπε ότι πρόκειται για ηπατική ανεπάρκεια.

Η δίκη συνεχίζεται.

Tags
Back to top button