Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Διχασμένη η Καταλονία: Προηγούνται οι ενωτικοί των αυτονομιστών και αρνούνται την απόσχιση της περιφέρειας

Mετά την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας τι μέλλει γενέσθαι; Όπως φαίνεται ούτε οι ίδιοι οι Καταλανοί είναι ξακάθαροι στο να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους αφού αυτοί που ζητούν την ενότητα του ισπανικού βασιλείου προηγούνται ελαφρώς αυτών που θέλουν την απόσχιση της περιφέρειας σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Ήδη πολλοί θεωρούν ότι το καταλανικό δημοψήφισμα εκτός από παράνομο όπως θεωρείται από την ισπανική κυβέρνηση έχει και πολλές παρατυπίες.

Πήγαν και ψήφισαν όσοι ήθελαν την απόσχιση της ανεξαρτησίας ενώ υπάρχουν πολλές ενστάσεις και ως προς την νομιμότητα της καταμέτρησης αφού οι εφορευτικές επιτροπές αποτελούνταν καθαρά από πολίτες που στήριζαν την ανεξαρτησία.

Τα ποσοστά των Καταλανών που θέλουν ανεξαρτησία δεν είναι τέτοια που να επιτρέπεται να γίνετα λόγος για ολοκληρωτικό κίνημα υπέρ της απόσχισης. Είναι κάτι που «θάφτηκε» λόγω των βίαιων επεισοδίων

Ενδεικτική άλλωστε του διχασμού είναι και η χθεσινή μεγαλειώδης συγκέντρωση των Καταλανών που τάσσονται υπέρ της ενότητας με την Ισπανία.

Εκατοντάδες χιλιάδες Kαταλανοί , υπέρμαχοι της ενότητας της ισπανίας, κατέκλεισαν τους δρόμους της Βαρκελώνης, δύο ημέρες μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το Reuters, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο Πασέιγκ ντε Γκράσια της Βαρκελώνης, η οποία γέμισε από ισπανικές σημαίες και συνθήματα όπως «Piugemond, στη φυλακή» και «Viva Espagna».

Υπολογίζεται ότι πάνω από 300.000 ήταν οι διαδηλωτές σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία και 1,1 εκατομμύριο σύμφωνα με τους διοργανωτές, αν και οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η συμμετοχή έφθασε το ένα εκατομμύριο.

Μπορεί να είναι υποψήφιος, παρά την καθαίρεσή του, ο Puigdemont στις εκλογές στις 21/12, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της κεντρικής κυβέρνησης της Μαδρίτης Inigo Mendez de Vigo

Μια ακόμα δοκιμασία περιμένει σήμερα 30/10 την κυβέρνηση Rajoy στην Ισπανία καθώς ύστερα από τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Καταλονία και την καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης του C. Puidgemont, τα υπουργεία της περιφέρειας αναμένεται να ανοίξουν σήμερα υπό τον έλεγχο της Μαδρίτης.

Μια και η απόφαση ενεργοποίησης του άρθρου 155 είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή του αυτοδιοίκητου της Καταλονίας, την καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης και την ανάληψη του ελέγχου διακυβέρνησης από τη Μαδρίτη, αποφάσεις που δεν έχουν γίνει αποδεκτές από την καταλανική κυβέρνηση.

Όπως είναι αναμενόμενο, το ενδιαφέρον και η αγωνία όλων είναι στο πώς θα υποδεχθούν οι Καταλανοί αυτή τη νέα ημέρα.

Υπάρχουν στελέχη της καταλανικής κυβέρνησης που έχουν διαμηνύσει ότι θα πάνε στα γραφεία τους ενώ ακτιβιστές που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, έχουν αναφέρει ότι θα στηρίξουν όσους Καταλανούς υπουργούς θέλουν να μεταβούν στα γραφεία τους.

Το Σάββατο ο Carles Piugdemont κάλεσε τους οπαδούς του να αντισταθούν ειρηνικά στο κράτος, που προσπαθεί να αναλάβει τον έλεγχο μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της επαρχίας.

Ο αντιπρόεδρoς της κυβέρνησης της Καταλονίας Oriol junkeras επέμεινε σήμερα πως ο Carles Puigdemont, «είναι και θα παραμείνει ο πρόεδρος» της Καταλονίας, λέγοντας πως δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις που έλαβε η Μαδρίτη, η οποία έθεσε την περιφέρεια υπό κηδεμονία.

«Η Καταλονία είναι όλοι εμείς!» είναι το σύνθημα της διαδήλωσης την οποία κάλεσε η ένωση Κοινωνία πολιτών της Καταλονίας, που αντιτίθεται στην απόσχιση και η οποία είχε οργανώσει μια διαδήλωση στις 8 Οκτωβρίου όπου συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Ένας από τους διοργανωτές της συγκέντρωσης, ο Alex Rammos χαρακτήρισε μια «μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας έκνομη και παράνομη» «τρέλα που μας οδήγησε στον γκρεμό». Είπε πως τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας εξασφάλισαν μόλις το 47% των ψήφων στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν το 2015.
Οι αποσχιστές διαθέτουν την πλειοψηφία στο Καταλανικό κοινοβούλιο, με 72 σε σύνολο 135.

Η ισπανική κυβέρνηση του συντηρητικού Mariano Rajoy είχε λάβει ήδη την εξουσιοδότηση από τη Γερουσία να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του Συντάγματος ώστε να αναλάβει τη διακυβέρνηση της περιφέρειας και να «αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη». Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Soraya Saanthde SantaMaria διορίστηκε υπεύθυνη για την Καταλονία.

Η Μαδρίτη διέλυσε το καταλανικό κοινοβούλιο και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή εκλογών στην περιφέρεια στις 21 Δεκεμβρίου.

«Votarem, votarem» (θα ψηφίσουμε) φώναζαν σήμερα οι διαδηλωτές, χρησιμοποιώντας το σύνθημα αυτών που τάσσονταν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Πάντως, δημοψήφισμα της εταιρείας Sigma Dos για λογαριασμό της εφημερίδας El Mundo δείχνει ότι το 43,4% των Καταλανών στηρίζουν τα κόμματα που είναι υπέρ της ενότητας της Ισπανίας και το 42,5% αυτό που επιμένουν στην ανεξαρτησία.

Σημαντικά κέρδη καταγράφει το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, καταγράφοντας ριμπάουντ από τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας. 
Ο βασικός δείκτης IBEX 35 ενισχυόταν 1,6% στις 10.359 μονάδες, με τις τράπεζες να ηγούνται της ανόδου. 

Το χρηματιστήριο της Μαδρίτης ανακάμπτει καθώς οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν προβάδισμα των κομμάτων που τάσσονται κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, εν όψει των πρόωρων εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου. 

Οι καταλανικές τράπεζες καταγράφουν ισχυρά κέρδη, με την Banco Sabadell να ενισχύονται 3,8%, ενώ η Caixabank σημειώνει άνοδο 3,8%.

Tags
Back to top button