Χιλιάδες Ρώσοι πεζοναύτες με 300 αποβατικά σκάφη κατέφτασαν στον Δνείπερο-Ετοιμάζεται αιματηρή διάσχιση στην ουκρανική όχθη
Ο πρώην πεζοναύτης Ντάνιελ Πένι κρίθηκε τη Δευτέρα αθώος για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, επειδή είχε προκαλέσει τον πνιγμό ενός άστεγου σε περιστατικό στο μετρό της Νέας Υόρκης.
Οι ένορκοι συσκέφθηκαν επί πέντε ημέρες προτού κηρύξουν τον Πένι αθώο πέραν πάσης αμφιβολίας για τον θάνατο του 30χρονου Τζόρνταν Νίλι την 1η Μαΐου 2023.
Όπως σημειώνει το, οι εισαγγελείς συμφώνησαν την Παρασκευή να αποσύρουν μια πιο σοβαρή κατηγορία, αυτή της ανθρωποκτονίας σε δεύτερο βαθμό (χωρίς πρόθεση), καθώς οι ένορκοι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία.
Η ετυμηγορία έγινε δεκτή με δυνατά χειροκροτήματα από την ομάδα του Πένι και χαμόγελα από τον ίδιο.
Αντίθετα, ο πατέρας του Νίλι απομακρύνθηκε από την αίθουσα του δικαστηρίου επειδή φώναζε μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας. «Αυτή είναι η Αμερική. Αυτός είναι ο ήχος του πόνου των μαύρων», είπε ένα άτομο έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου στο Μανχάταν.
Η κατηγορία για ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού σε βάρος του Πένι θα επέφερε μέγιστη ποινή κάθειρξης 15 ετών, ενώ η κατηγορία για ανθρωποκτονία από αμέλεια έχει ανώτατο όριο τεσσάρων ετών.
Οι εισαγγελείς είχαν υποστηρίξει ότι ο Πένι ενήργησε «απερίσκεπτα» («recklessly»), καθώς συγκρατούσε τον Νίλι για αρκετά λεπτά ακόμη και αφού έχασε τις αισθήσεις του.
Η νομική ομάδα του κατηγορούμενου είχε υποστηρίξει ότι επενέβη για να προστατεύσει τους επιβάτες που είχαν ανησυχήσει καθώς ήταν παγιδευμένοι στο βαγόνι του μετρό μαζί με τον Νίλι που φώναζε. Επικαλέστηκαν και τη μαρτυρία ιατροδικαστή που δήλωσε ότι ο Νίλι θα μπορούσε να έχει πεθάνει από άλλους παράγοντες – ο ίδιος είχε προσδιορίσει ως αιτία θανάτου τη συμπίεση του αυχένα.
Αυτόπτες μάρτυρες είχαν πει ότι ο Νίλι, που έπασχε από ψυχικές ασθένειες, άρχισε να φωνάζει σε άλλους επιβάτες του μετρό, ζητώντας χρήματα. Έλεγε ότι πεινούσε και ότι ήθελε να επιστρέψει στη φυλακή. Κατά τους εισαγγελείς ο Πένι πίεσε ασφυκτικά τον Νίλι στον λαιμό για έξι λεπτά ακόμη και όταν σταμάτησε να κινείται.
Ο θάνατος του Νίλι προκάλεσε διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Νέα Υόρκη ενώ προκάλεσε συζητήσεις σχετικά με την ασφάλεια των δημόσιων συγκοινωνιών και τη φροντίδα για τους αστέγους που έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας.