Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα δημιουργήσουν έναν συνασπισμό με στόχο την προώθηση της πυρηνικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο, για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Η σύμπραξη για την «Πυρηνική Καινοτομία: Καθαρή Ενέργεια» (NICE) ξεκίνησε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια υπουργικής διάσκεψης κορυφής στην Κοπεγχάγη και στο Μάλμε.
Σε διαδικτυακή του ανάρτηση, ο υφυπουργός ενέργειας των ΗΠΑ, Νταν Μπρουιλέτ, κάλεσε τις χώρες να συνεργαστούν για ένα «ωραίο μέλλον», κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με το ακρωνύμιο της πρωτοβουλίας.
«Εάν ο κόσμος είναι σοβαρός για τη μείωση των εκπομπών και την ανάπτυξη οικονομιών, τότε η υπουργική επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει όλες τις επιλογές όταν πρόκειται για ηλεκτρική ενέργεια χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της καθαρής και αξιόπιστης πυρηνικής ενέργειας», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον Μπρουιλέτ, η εταιρική σχέση θα «εξασφαλίσει ότι η πυρηνική ενέργεια θα έχει μια θέση στο τραπέζι κατά τη διάρκεια συζητήσεων για την καινοτομία και τα προηγμένα συστήματα καθαρής ενέργειας του μέλλοντος».
Η σύμπραξη ακολουθεί άλλες διεθνείς πρωτοβουλίες για την ηλιακή και αιολική ενέργεια, τα έξυπνα δίκτυα, τα ηλεκτρικά οχήματα και την ενεργειακή πρόσβαση, τα οποία ομαδοποιούνται υπό την αιγίδα της Υπουργικής Επιτροπής για την Καθαρή Ενέργεια.
«Οι χώρες θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν την πυρηνική ενέργεια παράλληλα με άλλες μορφές καθαρής ενέργειας ώστε να παράγουν ένα αειφόρο ενεργειακό μείγμα που θα είναι προσιτό σε όλους και θα υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε η γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ένωσης, Ανιέτα Ρίζινγκ.
Η εταιρική σχέση σηματοδοτεί μια επιστροφή στις πυρηνικές φιλοδοξίες για την Ιαπωνία, επτά χρόνια μετά την ανακοίνωση μιας πλήρους πυρηνικής εξόδου μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα.
Περισσότερες από δώδεκα άλλες κυβερνήσεις έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για ένταξη στο συνασπισμό, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Ρουμανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ρωσίας και της Αργεντινής.
Περίπου 50 πυρηνικοί αντιδραστήρες βρίσκονται υπό κατασκευή σε όλο τον κόσμο, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στην Κίνα, την Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία.