Σε μια δήλωση που δημιουργεί σημαντικές προεκτάσεις για τον τρόπο λειτουργίας των δυτικών χωρών αναφορικά με τα εμβόλια και την εμμονή για συνεχείς εμβολιασμούς καθολικά και αποκαλύπτει ότι αυτοί οι εμβολιασμοί (και οι πιέσεις που ασκήθηκαν για να γίνουν σε όποιον μιλάει και περπατάει) είναι η αιτία για την δημιουργία της παραλλαγής Όμικρον.
O Γενικός Γραμματέας της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τους Λαούς της δικής μας Αμερικής (ALBA) Σάσα Λιορέντι επεσήμανε ότι η συσσώρευση των εμβολίων COVID-19 από τις πλούσιες χώρες, προκάλεσε ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση του στελέχους Όμικρον.
«Η εμφάνιση του Omicron ήταν μια προβλέψιμη συνέπεια της συσσώρευσης εμβολίων από ορισμένες χώρες του Βορρά», δήλωσε ο Λιορέντι, προσθέτοντας ότι «η μη παροχή προτεραιότητας στον εμβολιασμό όλων των ευάλωτων ατόμων σε όλο τον κόσμο προκαλεί θανάτους και παρατείνει την πανδημία».
Στις 26 Νοεμβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καθόρισε ότι το Όμικρον είναι μια «επικίνδυνη παραλλαγή», καθώς οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι οι νέες μεταλλάξεις αυτού του στελέχους φαίνεται να υποδηλώνουν ότι έχει μεγαλύτερη ικανότητα μετάδοσης της νόσου.
Δεδομένου ότι η εξάπλωση του Όμικρον δεν μπορεί να περιοριστεί εύκολα, οι επιστήμονες εργάζονται πάνω σε νέες επιλογές για την πρόληψη και τη διαχείριση των λοιμώξεων.
Την Παρασκευή, ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγούρ Σαχίν, αναγνώρισε ότι τα σημερινά εμβόλια πρέπει να προσαρμοστούν επειδή το νέο στέλεχος θα μπορούσε να μολύνει ευκολότερα ακόμη και εμβολιασμένους ανθρώπους.
Ο Όμικρον είναι μια «παραλλαγή διαφυγής», που σημαίνει ότι «μπορεί να είναι σε θέση να μολύνει εμβολιασμένους ανθρώπους», δήλωσε ο Σαχίν, αλλά διευκρίνισε ότι «οι μολυσμένοι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί θα εξακολουθούν να προστατεύονται από σοβαρή ασθένεια».
Τριάντα δύο από τις πενήντα μεταλλάξεις της παραλλαγής Όμικρον που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής επηρεάζουν την πρωτεΐνη ακίδα, την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει και να πολλαπλασιαστεί στα ανθρώπινα κύτταρα.
Τα περισσότερα εμβόλια στοχεύουν σε αυτόν τον μηχανισμό και οι ερευνητές πιστεύουν ότι η άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να μην αναγνωρίζει πλέον επαρκώς την πρωτεΐνη λόγω του μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων.
Παρ’ όλα αυτά, η προσαρμογή του εμβολίου θα μπορούσε να είναι ταχεία τόσο στα εμβόλια που βασίζονται σε RNA της Pfizer και της Moderna, όσο και στα εμβόλια που βασίζονται σε ιούς-φορείς της AstraZeneca και του Sputnik V.
«Και στις δύο τεχνολογίες, η τροποποίηση του φαρμάκου θα συνίστατο στη συμπερίληψη ενός κομματιού της γενετικής πληροφορίας του ιού COVID-19 που περιέχει τις νέες μεταλλάξεις», εξήγησε το France 24.