Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Διεθνής αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος-2024»-Αεροσκάφη Rafale και F-16 Viper θα εκτελέσουν σενάρια πολεμικών συνθηκών

Στο στόχαστρο των Τούρκων θα τεθεί σίγουρα η διεθνής αεροπορική άσκηση με την που ξεκινά στις 7 Απριλίου 2024, όπως γίνεται κάθε φορά, για την αποκόμιση όσο τον δυνατόν περισσότερων πληροφοριών για τους τρόπους δράσης και τα σενάρια που θα υλοποιηθούν.

Τα ραντάρ της τουρκικής αεράμυνας θα πάρουν στην κυριολεξία “ φωτιά” , για να υποκλέψουν οτιδήποτε μπορούν, μιας και είναι γνωστές οι μεγάλες δυνατότητες και η εκτίμηση  που υπάρχει στο ΝΑΤΟ για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.  

Η μεγάλη διεθνής αεροπορική άσκηση που ξεκινά στις 7 Απριλίου, έχει σημάνει συναγερμό στο προσωπικό της  Πολεμική μας Αεροπορία, το οποίο εμπλέκεται σε αυτήν.

Η χώρα μας θα  συμμετέχει σε αυτήν την άσκηση με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών που διαθέτει, ειδικά με τα Rafale και F-16 Viper, αλλά και ελικόπτερα, μεταγωγικά C-130- Spartan αλλά και τα νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346.

Συμμετέχουν επίσης μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, οι οποίες θα εφαρμόσουν σενάρια προσομοίωσης πραγματικών συνθηκών πολέμου για να βοηθήσουν τους πιλότους να εκτελέσουν τις επικίνδυνες και απαιτητικές αποστολές τους.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν επίσης:

1. Βρετανία με αεροσκάφη Eurofighter.

2. Γαλλία με αεροσκάφη Rafale και Ε-3F.

3. ΗΠΑ με αεροσκάφη F-16 και μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη MQ-9.

4. Ισπανία με αεροσκάφη EF-18.

5. Κατάρ με αεροσκάφη Rafale.

6. Κύπρος με ελικόπτερο AW-139.

7. Μαυροβούνιο με ελικόπτερο B-414.

8. Ρουμανία με αεροσκάφη F-16. Σαουδική Αραβία με αεροσκάφη Eurofighter.

Επίσης Αυστρία και  Πορτογαλία θα συμμετέχουν στην άσκηση με προσωπικό Πληροφοριών και Ειδικές δυνάμεις, ενώ η Γερμανία θα αποστείλει ομάδα παρατηρητών.

Η άσκηση παρέχει στις συμμετέχουσες αεροπορικές δυνάμεις την ευκαιρία να εξασκηθούν στην προηγμένη ενοποίηση αέρα-εδάφους-θαλάσσης σε αυτό που η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αποκαλεί "ένα από τα μεγαλύτερα πεδία ασκήσεων στην Ευρώπη".

Η μεσαίας κλίμακας αεροπορική άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ”, εκτελείται σε ετήσια βάση, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) και της 117 ΠΜ, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, η οποία βρίσκεται στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο. Διαρκεί 15 ημερολογιακές ημέρες και καλύπτει ολόκληρο το FIR Aθηνών.

Αποστολές που θα εκτελέσουν οι πιλότοι

Προκειμένου να επιτευχθεί ο Αντικειμενικός Σκοπός της Άσκησης, το Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), επιβλέπει τις αποστολές, από τον σχεδιασμό του σεναρίου μέχρι την απενημέρωση και την εξαγωγή συμπερασμάτων, επιβεβαιώνοντας ότι καλύπτεται πλήρως το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ), όπως:

    • Επιθετικές Επιχειρήσεις εναντίον Αεροπορικής Ισχύος – Offensive Counter Air Operations (OCA)

    • Αμυντικές Επιχειρήσεις εναντίον Αεροπορικής Ισχύος – Defensive Counter Air Operations (DCA)

    • Στρατηγικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις – Strategic Air Operations

    • Επιχειρήσεις Αεροπορικών Δυνάμεων Επ’ Ωφελεία Χερσαίων και Θαλάσσιων Επιχειρήσεων – Air Power Contribution to Counter-Land Operations (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Operations (APCMO)

    • Αποστολές Αναγνώρισης (RECCE)

    • Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης – Combat Search And Rescue (CSAR)

    • Αποστολές εναντίον Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων – Time Sensitive Targets

    • Αποστολές Προστασίας Υψηλής Αξίας Ιπτάμενων Μέσων – High Value Airborne Asset (HVAA)

Στην άσκηση «Ηνίοχος 2024» θα εκτελεστεί επίσης ένας σημαντικός αριθμός αποστολών με τη χρήση των Τακτικών Εξομοιωτών αεροσκαφών F-16 της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) του ΚΕΑΤ, επεκτείνοντας την άσκηση και στον ψηφιακό κόσμο.

Το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού που διακρίνει το προσωπικό της ΠΑ και η ικανότητά του να οργανώνει και να διεξάγει ρεαλιστικές ασκήσεις, σε μια μεγάλη περιοχή με ποικιλία γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών, καθιστούν την άσκηση «Ηνίοχος» ως μία από τις πιο ανταγωνιστικές ασκήσεις στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο, ικανή να παρέχει στους συμμετέχοντες ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, καθώς και μια ξεχωριστή εμπειρία συμμετοχής.

Τονίζεται ότι, η συμμετοχή των αεροπορικών δυνάμεων των Χωρών που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση «Ηνίοχος 2024» είναι η μεγαλύτερη έως τώρα, από αρχής καθιέρωσης της άσκησης ως INVITEX.

 

Tags
Back to top button