Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο-Τι περιλαμβάνει

Τα φρούτα, τα λαχανικά οι ξηροί καρποί, τα όσπρια αλλά και ο καφές, οι πυλώνες δηλαδή μιας κατά βάση χορτοφαγικής διατροφής (plant-based) έχουν και αντιδιαβητική δράση, κάθως η κατανάλωσή τους συσχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με το , αυτά είναι τα συμπεράσματα της νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Diabetologia και εκπονήθηκε από το Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Στόχος ήταν να διερευνηθεί περαιτέρω το προφίλ των μεταβολιτών που σχετίζονται με τις διαφορετικές χορτοφαγικές δίαιτες και η διερεύνηση πιθανών συσχετίσμών τους με τον κινδύνο εμφάνισης του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 εξαπλώνεται με την ταχύτητα μιας πανδημίας και προκαλείται κυρίως από ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές, την παχυσαρκία και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η έλλειψη άσκησης. Με τη σειρά του όμως, μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας όπως καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι χορτοφαγικές διατροφές, από την άλλη, όταν αποτελούνται από τις σωστές τροφές, φαίνεται πως μπορούν να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο εμφάνισής τους.

Η διαδικασία της μελέτης

Διατροφή: Oι δίαιτες μόδας προσθέτουν βάρος αντί να μειώνουν;

Η ομάδα διεξήγαγε μια ανάλυση δειγμάτων πλάσματος αίματος (που ελήφθησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και του 1990) και διατροφικής πρόσληψης 10.684 συμμετεχόντων από τρεις συνεχιζόμενες μελέτες (Μελέτη Νοσηλευτών Υγείας, Μελέτη Νοσηλευτών Υγείας II και Μελέτη παρακολούθησης επαγγελματιών υγείας). Οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία τα 54 έτη και με μέσο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 25,6 kg/m2.

Παράλληλα, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη συχνότητα των τροφών που κατανάλωναν και βαθμολογήθηκαν σύμφωνα με τη συμμόρφωσή τους σε τρεις φυτικές δίαιτες: μια συνολική χορτοφαγική διατροφή, μια υγιεινή χορτοφαγική διατροφή και μια ανθυγιεινή χορτοφαγική διατροφή. 18 ήταν οι ομάδες τροφίμων που κατανάλωσαν οι συμμετέχοντες:

  • υγιεινές φυτικές τροφές (δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, φυτικά έλαια και τσάι/καφές).
  • ανθυγιεινά φυτικά τρόφιμα (επεξεργασμένα δημητριακά, χυμοί φρούτων, πατάτες, ποτά με ζάχαρη και γλυκά/επιδόρπια)
  • ζωικές τροφές (ζωικά λίπη, γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρια/θαλασσινά, κρέας και διάφορα τρόφιμα με βάση τα ζώα).

Οι ερευνητές διαχώρισαν τις υγιεινές και ανθυγιεινές φυτικές τροφές με γνώμωνα τη συσχέτισή τους με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, ορισμένους καρκίνους και άλλες καταστάσεις, όπως η παχυσαρκία και η υπέρταση.

Αυτά τα διατροφικά στοιχεία, σε συνάρτηση με τα δεδομένα από τα δείγματα αίματος, επέτρεψαν στους ερευνητές να εντοπίσουν τυχόν συσχετίσεις μεταξύ της διατροφής και του κινδύνου εμφάνισης του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Tα αποτελέσματα

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το προφίλ όσων διαγνώστηκαν με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ήταν όσοι:

  • είχαν χαμηλότερη πρόσληψη υγιεινών φυτικών τροφίμων
  • υψηλότερο μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος
  • υψηλή αρτηριακή πίεση και αντίστοιχα και χοληστερόλης
  • λάμβαναν αγωγές για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
  • ιατρικό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2
  • μικρή ποσότητα σωματικής άσκησης

Όσον αφορά τα δεδομένα από τους μεταβολίτες, οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι χορτοφαγικές διατροφές συσχετίστηκαν με μοναδικά προφίλ πολλών μεταβολιτών και ότι αυτά τα πρότυπα διέφεραν σημαντικά μεταξύ της υγιεινής και της ανθυγιεινής διατροφής.

Εν τέλει, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι τα ευρήματά τους αναδεικνύουν τον ευεργετικό ρόλο της υγιεινής φυτικής διατροφής στην πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί ο αιτιολογικός συσχετισμός.

Tags
Back to top button