Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Διαβατήριο για νέες μειώσεις φόρων φέρνουν τα πρόσθετα μόνιμα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής

Διαβατήριο για νέες μειώσεις φόρων αποτελούν τα πρόσθετα μόνιμα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, να δηλώνει ότι στόχος είναι το 2027 τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής να φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ σε μόνιμη και διατηρήσιμη βάση.

Αρμόδια στελέχη εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι ο στόχος θα επιτευχθεί και σε συνεννόηση με την Κομισιόν τα πρόσθετα έσοδα θα κατευθυνθούν για τη μείωση της φορολογίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Μάλιστα όπως τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, αν και με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες οποιοδήποτε υπερπλεόνασμα που προέρχεται από συγκυριακούς λόγους δεν θα μπορεί να ξοδεύεται για παροχές ωστόσο τα πρόσθετα έσοδα από ενεργητικές φορολογικές πολιτικές όπως για παράδειγμα από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής μπορούν μετά από διαπραγμάτευση με τη Κομισιόν να αξιοποιηθούν για μειώσεις φόρων.

ΑΑΔΕ: Φόροι 5,3 δισεκατ. έχουν επιστραφεί από την αρχή του έτους

Νέες μειώσεις φόρων

Αν και όλα θα εξαρτηθούν από την πραγματική απόδοση των μέτρων την τριετία 2026-2028 ψηλά στη κυβερνητική ατζέντα βρίσκονται οι ακόλουθες κινήσεις:

  1.  Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Σε επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% θα προχωρήσει η κυβέρνηση το 2027 πέραν από τη μείωση κατά μια ποσοστιαία μονάδα που ανακοινώθηκε στην ΔΕΘ.
  2.  «Κούρεμα» κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2026 και πλήρη κατάργηση τους σε βάθος χρόνου με την πλήρη εφαρμογή των ψηφιακών εργαλείων για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων και της περιουσιακής κατάστασης και την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλο το φάσμα της αγοράς. Στόχος των παρεμβάσεων είναι η εξάλειψη των αδικιών και των στρεβλώσεων που έχουν σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με χαμηλά εισοδήματα να καλούνται να πληρώσουν υψηλότερους φόρους σε σχέση με το εισόδημα τους καθώς η εφορία υπολογίζει το φόρο με βάση τις τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης που ισχύουν για τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τις αγορές αγαθών, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, τα σκάφη αναψυχής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι περισσότεροι φορολογούμενοι που πιάνονται στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι κυρίως με χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι καταβάλλουν έξτρα φόρους επειδή διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία και έχουν ένα αυτοκίνητο.
  3.  Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επιχειρήσεις και «μπλοκάκια». Επισημαίνεται ότι το μνημονιακό χαράτσι αποτελεί παρελθόν από το 2025 για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις ενώ παραμένει για τις επιχειρήσεις, τα υποκαταστήματα των νομικών προσώπων καθώς και για τους εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκι».
  4.  Μείωση του κανονικού και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ του 2019 προέβλεπε μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22% και του μειωμένου συντελεστή από το 13% στο 11%.
  5. Παρεμβάσεις στη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με μειώσεις συντελεστών κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα.
Tags
Back to top button