Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Διατροφή-Υδατάνθρακες: 4 μύθοι που πρέπει να καταρρίψεις

Ακούς συνέχεια για τους υδατάνθρακες και πως μποϊκοτάρουν την διατροφή σου. Τι ισχύει τελικά και μήπως οι δίαιτες που τους αποκλείουν κάνουν λάθος; Παρακάτω απομυθοποιούμε και επεξηγούμε, συμφωνα με το .

Μύθος 1: Οι υδατάνθρακες δεν είναι ουσιώδεις

Τι ακριβώς σημαίνει ουσιώδη τροφή; Όταν τα συστατικά της δεν παράγονται από το σώμα σου, οπότε αυτό πρέπει να στραφεί σε άλλη πηγή προκειμένου να τα εξασφαλίσει. Τον νάτριο ας πούμε είναι ουσιώδες καθότι το σώμα σου δεν μπορεί να το φτιάξει μόνο του, άρα πρέπει να φροντίζεις να το παίρνεις. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την βιταμίνη D που το σώμα την παράγει ούτως ή άλλως.

Θα μας πεις «Ναι αλλά το σώμα παράγει υδατάνθρακες με μορφή γλυκόζης. Οπότε γιατί να τους παίρνω;». Υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι ωστόσο που τους χρειάζεσαι και που θα εξηγηθούν παρακάτω. Σε καμία περίπτωση δεν είναι όμως ανούσιοι.

Μύθος 2: Δεν χρειάζεσαι τροφές από σιτάρι, παίρνεις τα συστατικά από αλλού

Ποια λαχανικά είναι πηγή ποιοτικών υδατανθράκων

Μπορεί νπράγματι να βρεις αλλού παρηγοριά για υδατάνθρακα, αλλά αποκλείοντας τα σιτηρά, χάνεις κάτι πολύ παραπάνω. Οτιδήποτε περιέχει σιτηρά, αυξάνει την παραγωγή γλυκόζης που χρειάζεται τόσο εγκέφαλος όσο και τα ερυθρά αιμοσφαίρια ως πηγή ενέργειας. Μάλιστα κάποια σιτηρά όπως είναι οι νιφάδες βρώμης, περιέχουμε και διαλυτές ίνες που εκτός του ότι ισορροπούν τα επίπεδα της γλυκόζης, κάνουν καλό στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και κρατάνε χαμηλά τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Μύθος 3: Όλα τα ινώδη που χρειάζεσαι βρίσκονται στα φρούτα

Αυτό είναι κατά το ήμισυ σωστό. Παρότι στα λαχανικά και στα φρούτα βρίσκομαι τις περισσότερες ίνες, με το να αποφύγεις του υδατάνθρακες αποκλείεις συγκεκριμένες ομάδες ινών που χρησιμοποιεί το σώμα για να βρίσκεται στην βέλτιστη υγεία. Τα ινώδη είναι σαν τις βιταμίνες. Δεν κάνουν όλες την ίδια δουλειά. Χρειάζεσαι διαφορετικές για συγκεκριμένες λειτουργίες που κάνει το σώμα. Οι Β-γλυκάνες, μία συγκεκριμένα ομάδα πολυσακχαριτών, είναι διαλυτές φυτικές ίνες που εκτός του ότι συνδέονται με την χαμηλή χοληστερίνη, μειώνουν τις καρδιακές παθήσεις. Αντιστοίχως οι β-1 και 3-D που έχουν τα δημητριακά, ενισχύουν την απώλεια των περιττών κιλών. Αξίζει να γνωρίζεις πως οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα σιτηρά, μειώνουν τις πιθανότητες για καρκίνο του παχύ εντέρου.

Μύθος 4: Τα λίπη δίνουν περισσότερη ενέργεια από ότι υδατάνθρακες

Υπάρχει αυτό εδώ το πρόβλημα με τα λίπη. Δεν περιέχουν ούτε φυτικές ίνες, ούτε αντιοξειδωτικά που μπορείς να βρεις σε συγκεκριμένους υδατάνθρακες. Όμως επειδή οι ίνες δεν προκαλούν ανάπλαση μυών, χρειάζεσαι πρωτεΐνες και υδατάνθρακες μαζί, για να γίνει η σωστή ισορροπία που χρειάζεται το σώμα. Δεν υπάρχει ποτέ μόνο ένα απόλυτο τρόφιμο, αλλά ο συνδυασμός διαφόρων που δίνει στο σώμα όσα χρειάζεται.

 

Tags
Back to top button