Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Διατροφή: Ποιες είναι οι τροφές που βοηθούν στη μείωση του στρες

Το ψυχολογικό στρες μπορεί να προκληθεί τόσο από εξωτερικούς (οικονομική κατάσταση, προσωπικές σχέσεις) όσο και από εσωτερικούς (σκέψεις και συναισθήματα) παράγοντες. Ενώ οι κρίσεις άγχους μπορεί να είναι χρήσιμες για την αποφυγή ενός κινδύνου σε δύσκολες καταστάσεις, το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, σύμφωνα με το Wikihealth.

Με την πάροδο του χρόνου, η αδυναμία διαχείρισης του ψυχολογικού στρες έχει συνδεθεί με αρνητικές επιπτώσεις στη μνήμη, τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου, την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, κλπ.

Εκτός από αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η τακτική σωματική άσκηση, ο διαλογισμός και ο επαρκής ποιοτικός ύπνος, που βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση του στρες, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει πως η συμπερίληψη μερικών τροφών στην καθημερινή διατροφή ενός ανθρώπου μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Διατροφή και πυρετός – Οι τροφές που ανεβάζουν τη θερμοκρασία

Μερικές από τις τροφές αυτές, που θρέφουν και ταυτόχρονα βοηθούν στη φυσική διαχείριση του στρες, είναι οι εξής:

1. Καρύδια

Μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη όσον αφορά τη διαχείριση του στρες.

Συγκεκριμένα, σε μια μελέτη του 2022, οι ερευνητές συνέκριναν δύο ομάδες φοιτητών (μια που έτρωγε 56 γραμμάρια καρυδιών την ημέρα και μια που δεν έτρωγε καθόλου καρύδια για 16 εβδομάδες) και διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν καρύδια είχαν:

-Βελτιώσεις στους δείκτες αυτοαναφερόμενης ψυχικής κατάστασης
-Προστατευτική δράση ενάντια σε ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις του ακαδημαϊκού στρες
-Βελτιωμένες βαθμολογίες ύπνου

Παρόλο που χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί πως η τακτική κατανάλωση καρυδιών θα μπορούσε να επηρεάσει τον εγκέφαλο ή τη ψυχική υγεία ενός ανθρώπου, είναι γνωστό πως αυτά περιέχουν θρεπτικά συστατικά, όπως τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορεί να ευθύνονται για τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχουν παρατηρηθεί.

2. Αβοκάντο

Υπάρχουν ενδείξεις πως η έλλειψη μαγνησίου θα μπορούσε να κάνει το ανθρώπινο σώμα πιο ευαίσθητο στο στρες και δεδομένου του ότι το αβοκάντο είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου, η κατανάλωσή του θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του στρες.

3. Σολομός

Ο σολομός είναι μια από τις καλύτερες πηγές διατροφικής πρόσληψης ω-3 λιπαρών οξέων, μαγνησίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας υγιεινών λιπαρών μέσω της διατροφής συνδέεται με την καλύτερη ανθεκτικότητα στο στρες και άλλες θετικές επιπτώσεις για τη ψυχική υγεία ενός ανθρώπου. Το μαγνήσιο και οι βιταμίνες Β βοηθούν επίσης στην ανακούφιση του στρες, επομένως η κατανάλωση σολομού θεωρείται πως μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για τη ψυχική υγεία.

4. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει φυσικές φυτικές ενώσεις που υποστηρίζουν την υγεία με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα η L-θεανίνη, η οποία έχει σχετιστεί με βελτιώσεις στη διάθεση, τη γνωστική λειτουργία και τα συμπτώματα άγχους.

5. Σοκολάτα

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Τα συμπτώματα και η διατροφή

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας ή σοκολάτας γάλακτος μπορεί να αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο για τη μείωση του άγχους, γεγονός το οποίο εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι μπορεί να τη λαχταρούν όταν αισθάνονται στρεσαρισμένοι.

Η επίδραση της σοκολάτας στη μείωση του στρες μπορεί να σχετίζεται με τις πολυφαινόλες του κακάο, που αυτή περιέχει, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ευεργετικές στη μείωση του στρες.

Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα μιας σοκολάτας, τόσο περισσότερο κακάο αυτή περιέχει και τόσο μεγαλύτερη ποσότητα πολυφαινολών, που παρουσιάζουν τα σημαντικά οφέλη ενάντια στο στρες.

6. Φρούτα & λαχανικά

Ένα μικρό μόνο ποσοστό ανθρώπων καταναλώνουν τη συνιστώμενη ποσότητα φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Η έρευνα δείχνει πως η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με την καλύτερη αντιμετώπιση των στρεσογόνων παραγόντων και συνεπώς χαμηλότερο στρες για μερικούς ανθρώπους.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε πως τα υψηλότερα επίπεδα στρες στους συμμετέχοντες φαινόταν να συνδέονται με την κατανάλωση λιγότερων φρούτων και λαχανικών μέσα στην ημέρα.

Tags
Back to top button