Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε προβιοτικά, τα οποία είναι γνωστό ότι ευνοούν την υγεία του εντέρου και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Σήμερα, δύο νέες μελέτες έρχονται να δείξουν ότι η προσθήκη μελιού στο γιαούρτι, βοηθά τα προβιοτικά, αυτά τα ζωντανά ευεργετικά βακτήρια, να επιβιώσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο έντερο, σύμφωνα με το wikihealth.
Η μια από τις δύο μελέτες, διαπίστωσε ότι το μέλι ως πρόσθετο στο γιαούρτι, βελτίωσε την προβιοτική επιβίωση κατά τη διάρκεια της πέψης. Η κατανάλωση γιαουρτιού με μέλι είναι ένας συνηθισμένος συνδυασμός ο οποίος ωστόσο, πέραν από την ωραία γεύση, έχει και λειτουργικές ιδιότητες που ευνοούν την υγεία του εντέρου και κατά συνέπεια την συνολική ανθρώπινη υγεία.
Η δεύτερη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή με υγιείς ενήλικες, είχε σκοπό να διαπιστώσει αν η κατανάλωση μελιού μαζί με γιαούρτι έχει πρόσθετο όφελος στην ανθρώπινη υγεία. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο εν λόγω συνδυασμός υποστηρίζει περεταίρω τη γαστρεντερική υγεία, τη γνωστική λειτουργία και τη διάθεση. Εκείνο που βρήκαν ήταν ότι ο αριθμός των προβιοτικών βακτηρίων στο έντερο μετά την πέψη ήταν ελαφρώς μεγαλύτερος από ότι ήταν με την μεμονωμένη κατανάλωση γιαουρτιού.
Πώς επηρεάζει τα προβιοτικά η διαδικασία της πέψης;
Τα υγιή βακτήρια προστατεύουν τα έντερα από τα επιβλαβή βακτήρια, όπως η σαλμονέλα. Τα πεπτικά ένζυμα, το οξύ του στομάχου και η χολή που εκκρίνεται από τα έντερα, λειτουργούν προστατευτικά ενάντια στην υπερανάπτυξη των επιβλαβών βακτηρίων, τα οποία μπορούν να αυξηθούν σε ποσότητα, να δημιουργήσουν τοξίνες και τελικά να προκαλέσουν τροφιμογενείς ασθένειες.
Παρόλο που η διαδικασία της πέψης καταστρέφει και ορισμένα από τα καλά βακτήρια που υπάρχουν στα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, τα πιο πολλά προβιοτικά καταφέρνουν να επιβιώσουν από αυτή τη διαδικασία. Οι πιο πάνω μελέτες έχουν δείξει ότι η προσθήκη μιας κουταλιάς της σούπας μέλι, σε μια μερίδα γιαούρτι, ενισχύει την προβιοτική επιβίωση στο έντερο, πράγμα που σημαίνει ότι η ποσότητα των καλών βακτηρίων που καταστρέφονται μειώνεται, γεγονός που λειτουργεί προστατευτικά ενάντια στην υπερανάπτυξη των επιβλαβών βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες.
Σε κάθε περίπτωση όμως, οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την πεπτική διαδικασία που καταστρέφει ορισμένα καλά βακτήρια. Η τακτική κατανάλωση προβιοτικών τροφίμων ευνοεί την υγεία του εντέρου ανεξαρτήτως διαδικασίας πέψης.
Πόσο μέλι μπορώ να καταναλώσω μαζί με το γιαούρτι;
Το γιαούρτι, πέραν από τα προβιοτικά, είναι επίσης μια καλή πηγή ασβεστίου, πρωτεΐνης, φωσφόρου και βιταμινών Β. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γιαουρτιού και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση έχει προστατευτικές ιδιότητες ενάντια στις καρδιακές παθήσεις, την οστεοπόρωση και τον διαβήτη.
ΕΟΦ: Προσοχή σε συμπληρώματα διατροφής που προωθούνται για απώλεια βάρους
Αν θέλετε να αποκομίσετε τα οφέλη του γιαουρτιού αλλά δεν σας αρέσει η γεύση του, η προσθήκη μελιού, ξηρών καρπών και φρούτων θα την αλλάξει και θα την κάνει πιο ελκυστική. Είναι όμως πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι το μέλι περιέχει ζάχαρα και ως εκ τούτου πρέπει να καταναλώνεται πάντα με μέτρο. Οι Διατροφικές Οδηγίες συνιστούν τον περιορισμό των προστιθέμενων σακχάρων στη καθημερινή διατροφή σε λιγότερο από το 10% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων. Μια κουταλιά μέλι αντιστοιχεί σε περίπου 64 θερμίδες. Ανάλογα με τις θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινά, αυτό μπορεί να αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των ημερήσιων επιτρεπτών ζαχάρων, οπότε δείξτε προσοχή και μιλήστε με κάποιον ειδικό διατροφολόγο.
Ποια είναι τα οφέλη του μελιού για την ανθρώπινη υγεία;
Μια κουταλιά μέλι περιέχει περίπου 64 θερμίδες, 17 γραμμάρια υδατάνθρακες, ίχνη φυτικών ινών και πρωτεϊνών και δεν περιέχει λίπος. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως είπαμε και πιο πάνω, το μέλι είναι μια μορφή υγρής ζάχαρης και θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Συγκριτικά με την κανονική ζάχαρη ωστόσο, προσφέρει συγκεκριμένα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία, όπως αυτά που θα αναφέρουμε πιο κάτω.
Το μέλι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά: Το μέλι είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δρουν στο σώμα ως αντιοξειδωτικά.
Το μέλι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Τόσο τα φλαβονοειδή, όσο και οι πολυφαινόλες που υπάρχουν σε αφθονία στο μέλι, είναι αποδεδειγμένα από μελέτες αντιφλεγμονώδη, πράγμα που σημαίνει ότι μειώνουν τη φλεγμονή του σώματος αποτρέποντας μια ποικιλία ασθενειών.
Το μέλι καταπραΰνει τον βήχα και τον πονόλαιμο: Το μέλι ανακουφίζει τον ερεθισμό του λαιμού και μειώνει τη φλεγμονή που προκαλείται από τον πονόλαιμο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής υποστηρίζουν ότι το μέλι είναι ένα φυσικό φάρμακο για τον βήχα. Καταναλώστε μια κουταλιά μέλι ή προσθέστε μέλι στο τσάι σας. (Διαβάστε επίσης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον πονόλαιμο και τη θεραπεία του!)
Βοηθά στην επούλωση πληγών και εγκαυμάτων: Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά για τη θεραπεία πληγών και εγκαυμάτων. Κυρίως ένας τύπος μελιού που ονομάζεται μέλι manuka περιέχει αντιοξειδωτικά και έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, γεγονός που προωθεί τη διαδικασία της επούλωσης.
Απομακρύνει την ακμή: Με τον ίδιο τρόπο που δρα ως θεραπεία για τις πληγές και τα εγκαύματα, το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά ως θεραπεία για την ακμή και αυτό γιατί μαζί με τις αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητές του, είναι ταυτόχρονα και ενυδατικό. (Διαβάστε επίσης: Γύρη μελισσών: Πώς ευνοεί την ανθρώπινη υγεία;)
Άλλα πιθανά οφέλη του μελιού: Μελέτες δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να προστατεύσει το καρδιαγγειακό σύστημα μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας και να ευνοήσει τη μνήμη.
Η κατανάλωση κρυσταλλωμένου μελιού είναι ασφαλής;
Το μέλι είναι καλύτερο να αποθηκεύεται σε δροσερό μέρος, μακριά από το φως του ήλιου. Αν δεν διατηρηθεί σωστά, το μέλι κρυσταλλώνεται και σταθεροποιείται. Όμως, ακόμη και τότε είναι ασφαλές για κατανάλωση. Για να υγροποιηθεί και πάλι, οι ειδικοί συνιστούν την τοποθέτηση του δοχείου σε ζεστό νερό.