Η πιθανή επίλυση του Κυπριακού ζητήματος αναμένεται να επιφέρει συνέπειες στις σχέσεις όλων των εμπλεκομένων δυνάμεων, ακόμη και των τριών εγγυητριών, ήτοι της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας.
Σύμφωνα με διαρροές από στελέχη της βρετανικής αποστολής που λαμβάνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, το σχέδιο για την επόμενη ημέρα προβλέπει μείωση κατά 50% των στρατιωτικών δυνάμεων της Βρετανίας στο νησί, κάτι στο οποίο φαίνεται να συναινεί και η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, ενόψει και των κρίσιμων συζητήσεων που ακολουθούν για τους όρους του Brexit.
Σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει κατατεθεί, τα βρετανικά στρατεύματα που βρίσκονται σε δύο βάσεις στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Δεκέλεια και στο Ακρωτήρι, θα μειώσουν το προσωπικό στο μισό, ωστόσο θα παραμείνουν στο νησί, δίχως να διευκρινίζεται αν θα είναι διαθέσιμες για πολεμικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως στη Συρία και στο Ιράκ.
Οι συγκεκριμένες αεροπορικές βάσεις έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές σε βομβαρδισμούς, ιδιαίτερα στη Συρία και το Ιράκ, αλλά και στο Αφγανιστάν. Η μείωση των βρετανικών δυνάμεων στην Κύπρο περιλαμβάνεται στο προσχέδιο μίας πιθανής συμφωνίας και θα ισχύσει μόνο σε περίπτωση επίλυσης, ενώ υπάρχουν αρκετοί παράμετροι που πρέπει να αποσαφηνιστούν.