Η Αθήνα ετοιμάζεται να αντιδράσει μαζί με την Κύπρο στο ενδεχόμενο που την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επισκεφτεί τα Βαρώσια. Διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν την επικείμενη επίσκεψη ως «τεράστια πρόκληση».
Με την Τουρκία να συνεχίζει την προκλητική κι επιθετική τακτική της, η Ελλάδα αναμένει εάν την Κυριακή 15 Νοεμβρίου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει την προαναγγελθείσα από τον ίδιο επίσκεψή του στην περίκλειστη ζώνη των Βαρωσίων στην Κύπρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το θέμα και, σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Εξωτερικών, εάν τελικά επισκεφτεί τα Βαρώσια αυτό θα αποτελέσει μια «τεράστια πρόκληση» και θα υπάρξει αντίδραση από την ελληνική, αλλά και την κυπριακή κυβέρνηση.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, δηλώνει ξεκάθαρα ότι επιθυμεί έναν εποικοδομητικό διάλογο με τη γείτονα χώρα ο οποίος όμως δεν μπορεί να γίνει, δεδομένου ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες. Προβληματίζεται ιδιαίτερα από το νέο-οθωμανικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά και της στήριξης που φαίνεται να παρέχει, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, σε διάφορα ισλαμιστικά κινήματα στη Λιβύη, τον Καύκασο, την Αδελφότητα της Αιγύπτου, και τα οποία, όπως επισημαίνουν, αποτελούν απειλή όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.
Η Ελλάδα έχει ρίξει το βάρος της στην προσπάθεια να πείσει χώρες της Ευρώπης -όπως τη Γερμανία- να σταματήσουν την πώληση όπλων στην Τουρκία και να επιβληθεί εμπάργκο καθώς, όπως λένε, η Τουρκία τηρεί αποσταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή. Σημειώνουν δε πως η πώληση -για παράδειγμα- οπλικών συστημάτων όπως τα Τ14, τα οποία χαρακτηρίζονται ως «game changer», θα άλλαζαν πολλά. Παράλληλα, λένε, η τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας με την Ε.Ε. δεν μπορεί να προχωρήσει, θέτοντας ως πρόταγμα την «καταπάτηση που γίνεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όπως η ελευθερία του Τύπου».
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα συνεχίζει να τηρεί μια πολιτική στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ενώ επιθυμεί να αναπτύξει περαιτέρω τις διμερείς της σχέσεις. Ως παράδειγμα, μάλιστα, οι κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν την πρόσφατη συμφωνία με την Αλβανία για προσφυγή στη Χάγη όσον αφορά τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών.
Όσον αφορά τη στάση της Ελλάδας απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, οι κύκλοι του Υπουργείου ξεκαθαρίζουν ότι «οι Συνθήκες πρέπει να τηρούνται».
Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας φαίνεται να δίνει επίσης έμφαση στις συνεργασίες με χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία, ενώ θέτει ως προτεραιότητά της, την εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων με τη Ρωσία αλλά και την Ινδία.
Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, «ήταν σημαδιακή από πολλές απόψεις».
«Ήταν η πρώτη μετά από τέσσερα χρόνια στην Αθήνα και τα βασικά συμπεράσματα των συζητήσεων ήταν η αναθέρμανση των διμερών σχέσεων, οι συμφωνίες που υπάρχουν ή τα σχέδια συμφωνιών που εκκρεμούν. Ήταν μια θετική ατζέντα. Συζητήθηκαν και περιφερειακά θέματα όπως η Ανατολική Μεσόγειος, η κατάσταση στον Καύκασο κ.ά. Ήταν ενδιαφέρουσα η συγκυρία και οι δηλώσεις του κ. Λαβρόφ στη συνέχεια για το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο 12 ναυτικά μίλια».