Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

«Διαμάχη» μετεωρολόγων - Αστεροσκοπείου και στο κέντρο ο «Ορέστης»

Καθώς η χώρα προετοιμάζεται για το χτύπημα του «Ορέστη», του κύματος κακοκαιρίας που έρχεται από τα δυτικά, λίγες μόλις εβδομάδες μετά τα προβλήματα που δημιούργησε ο «Ξενοφώντας», μια διαμάχη μεταξύ μετεωρολόγων και Εθνικού Αστεροσκοπείου ξαναφουντώνει.

Η διαμάχη αφορά στην... ονοματοδοσία των ακραίων καιρικών φαινομένων, η οποία έχει αρχίσει από το 2017, ακολουθεί αλφαβητική σειρά και «νονός» είναι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Συγκεκριμένα, το Αστεροσκοπείο έκρινε ότι μια κωδική ονομασία θα διευκόλυνε τις αρχές και θα εντυπωνόταν ευκολότερα στο μυαλό των πολιτών. Έτσι, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2017 και τον «Βίκτωρα», όταν ένα ισχυρό χαμηλό βαρομετρικό απειλεί τη χώρα, το Αστεροσκοπείο του δίνει και ένα όνομα, με αλφαβητική σειρά (μετά τον Βίκτωρα, ακολούθησαν η Γαλάτεια, ο Δαίδαλος, η Ευριδίκη, κοκ).

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι οι Αμερικάνοι και οι Βρετανοί ήταν εκείνοι που παραδοσιακά έδιναν ονόματα (παλιότερα γυναικεία, τώρα και ανδρικά) σε τυφώνες και τροπικές καταιγίδες. Τη συνήθεια αυτή την υιοθέτησαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πλέον η συνήθεια ήλθε και στη χώρα μας.

Ωστόσο, κάποιοι διαφωνούν με την απόφαση του Αστεροσκοπείου: είναι οι Έλληνες μετεωρολόγοι, οι οποίοι θεωρούν ότι είναι λάθος να δίνονται ονόματα σε βαρομετρικά χαμηλά στη Μεσόγειο και ότι αυτή η συνήθεια αφορά κυρίως σε αγγλοσαξονικές χώρες. Παρά τις διαφωνίες τους, πάντως, αποδέχονται την τακτική του Αστεροσκοπείου, για πρακτικούς λόγους.

Tags
Back to top button