Το ½ των Ελλήνων εργαζομένων πολιτών στην Ελλάδα, τα βγάζει με τρομερή δυσκολία πέρα , σε ότι αφορά τις πάγιες υποχρεώσεις του με τους μισθούς πείνας που λαμβάνει, αναφέρει πραγματικά αποκαλυπτική έκθεση-έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ.
Οι μισοί από τους εργαζόμενους στην Ελλάδα (45%) με δυσκολία καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με τον δεδομένο μισθό που λαμβάνουν, ενώ ο ένας στους τρεις εργάζεται πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα.
“Οι μισοί εργαζόμενοι στην χώρα μας (45%) με τρομερή δυσκολία ανταποκρίνονται στις πάγιες μηνιαίες υποχρεώσεις τους με τους μισθούς πείνας που λαμβάνουν, ενώ ο ένας στους τρεις Έλληνες, εργάζεται πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα.
Ως αποτέλεσμα αυτής στρεβλής κατάστασης έχουμε τους Έλληνες πολίτες να είναι απασχολούμενοι πολλές ώρες, ενώ την ίδια περίοδο έχουμε τεράστια εργασιακή ανασφάλεια, αφού το 31,8% των πολιτών, φοβάται ότι θα χάσει τη δουλειά του το επόμενο τρίμηνο.
“Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύονται από την ανάλυση της πρόσφατης ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση και δείχνουν ότι σε όλους τους δείκτες οι Έλληνες εργαζόμενοι υπολείπονται σημαντικά των Ευρωπαίων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια σειρά από επιμέρους δείκτες (π.χ. ανταπόκριση στις μηνιαίες υποχρεώσεις και αβεβαιότητα ως προς το εισόδημα), εργαζόμενοι χωρών όπως είναι η Λιθουανία και η Ρουμανία, που κατά το παρελθόν υστερούσαν σημαντικά, τώρα ξεπερνούν τους Έλληνες. Από την έρευνα προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι, εξαιτίας του γεγονότος ότι λαμβάνουν χαμηλούς μισθούς και ταυτόχρονα εργάζονται περισσότερο, αντιμετωπίζουν πρόβλημα εναρμόνισης με τις υπόλοιπες οικογενειακές και γενικότερα κοινωνικές τους υποχρεώσεις”,
Οι μισοί εργαζόμενοι στην χώρα μας όχι μόνο δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αλλά παραλείπουν πολλά από αυτά που έκαναν παλαιότερα, ειδικά σε θέματα υγείας, αγοράς τροφίμων κά.
Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και σχεδόν το διπλάσιο του μέσου όρου της Ένωσης που βρίσκεται στο 24,5%
"Στην Ελλάδα είναι υψηλός και ο δείκτης αβεβαιότητας των εργαζομένων σχετικά με την εξέλιξη του εισοδήματός τους το προσεχές διάστημα. Το 30,3% εξ αυτών αδυνατεί να προβλέψει το ύψος του εισοδήματός του τους επόμενους τρεις μήνες. Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (12,2%), με την Ελλάδα να… υπολείπεται μόνο της Βουλγαρίας σε αυτόν τον δείκτη, που καταγράφει 34,5%.
Η Ρουμανία, χώρα των Βαλκανίων που κατά το παρελθόν υπολειπόταν σημαντικά σε σχέση με την Ελλάδα, βρίσκεται σε σαφώς καλύτερη μοίρα και ως προς τους δύο δείκτες. Ειδικότερα, ο δείκτης δυσκολίας ανταπόκρισης των εργαζομένων στις οικονομικές τους υποχρεώσεις υπολογίστηκε στο 29,1%, δηλαδή 15,9 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τον αντίστοιχο της Ελλάδας. Επίσης, ο δείκτης αβεβαιότητας ως προς τον μισθό κατά το επόμενο τρίμηνο ήταν στο 26,4%, μικρότερος κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες από τον αντίστοιχο ελληνικό.
Εξαιτίας του υψηλού φόρτου εργασίας των εργαζομένων στην Ελλάδα, οι πολλές ώρες απασχόλησης επηρεάζουν και άλλες προτεραιότητες της ζωής τους.
Έτσι, το 30,3% εξ αυτών δηλώνει ότι το ωράριο εργασίας δεν εναρμονίζεται πολύ ή έστω αρκετά με τις οικογενειακές ή διάφορες άλλες κοινωνικές υποχρεώσεις του.
Το 2023 το 58,2% των εργαζομένων στην Ελλάδα δήλωσε ότι απασχολούνταν εκτός του τυπικού ωραρίου εργασίας (δηλαδή σε καθεστώς βαρδιών, ή με εργασία το απόγευμα, ή το βράδυ, ή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου).
Την ίδια στιγμή το ποσοστό στην Ε.Ε. για το ίδιο θέμα ήταν 33,9%, δηλαδή χαμηλότερο κατά 24,3 ποσοστιαίες μονάδες. Η έρευνα του Eurofound διενεργήθηκε το 2021.
Τα αποτελέσματά της δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο του 2023 και επικαιροποιήθηκαν τον Νοέμβριο του 2023", τονίζει το ίδιο ΜΜΕ.
Είμαστε στο πιο κομβικό σημείο της ιστορίας της Ελλάδος μετά από μια πτώχευση ( 2009) και μια πανδημία, και η χώρα μας ακολουθεί μια πορεία που πρέπει να βγάλει στο φως εκτός του τούνελ, αλλιώς θα ζήσουμε δραματικές καταστάσεις ενώ κάτι αντίστοιχο λαμβάνει χώρα στην ΕΕ .