Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Διαδοχικές συσκέψεις για τα πορτοκαλί τιμολόγια με τους προμηθευτές για φθηνότερες χρεώσεις

Τουλάχιστον δύο «ραντεβού» προγραμματίζουν μέσα στην εβδομάδα οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, το ΥΠΕΝ και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου να τεθούν επί τάπητος οι προτάσεις και όλες οι απόψεις γύρω από το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα δυναμικά τιμολόγια.

Τα δυναμικά ή αλλιώς πορτοκαλί τιμολόγια αναμένεται να εμπλουτίσουν την γκάμα των χρωματιστών τιμολογίων ρεύματος και να προσφέρουν τη δυνατότητα διαφορετικής χρέωσης μέσα στη μέρα με σκοπό να μεταφέρουν την κατανάλωση στις ώρες με το χαμηλότερο κόστος που είναι κατά κανόνα οι μεσημεριανές ώρες κατά τις οποίες παράγουν ενέργεια τα φωτοβολταϊκά. Το μέτρο αυτό σε συνδυασμό με τη μεταφορά του νυχτερινού τιμολογίου μέσα στην μέρα, εκτιμάται από το ΥΠΕΝ ότι θα μπορούσε να συμβάλλει σε χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές και να περιορίσει τις περικοπές ενέργειας που είναι το άλλο μεγάλο αγκάθι της αγοράς.

Οι πάροχοι από την πλευρά τους αντιμετωπίζουν με διστακτικότητα τα προωθούμενα μέτρα εκτιμώντας ότι η αγορά δεν έχει φτάσει ακόμη στο βαθμό ωριμότητας που απαιτείται για να αξιοποιήσει τα νέα προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης. Ωστόσο μεταξύ των προμηθευτών η ΔΕΗ εμφανίζεται ποιο έτοιμη να μπει στην αρένα των δυναμικών τιμολογίων.

Με βάση το προτεινόμενο πλαίσιο τιμολόγησης, οι τιμές θα μεταβάλλονται ανά 15 λεπτά, ανά 30 ή 60 λεπτά και θα καθορίζονται από την τιμή της χονδρικής αγοράς. Τα δε τιμολόγια θα μπορούν να είναι είτε ex antes είτε ex post.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Έρχεται σχέδιο επιδότησης και τον Οκτώβριο

Οι διεργασίες γύρω από το ρυθμιστικό πλαίσιο των πορτοκάλι τιμολογίων εντείνονται καθώς στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι τα νέα τιμολόγια να τεθούν σε εφαρμογή από τον προσεχή Νοέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα εκπονήσει η ΡΑΑΕΥ θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τις 10 Οκτωβρίου ώστε αμέσως μετά να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και να οριστικοποιηθεί με υπουργική απόφαση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση.

Με έξυπνο μετρητή

Βασική προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποιος στο πορτοκάλι τιμολόγιο είναι να διαθέτει έξυπνο μετρητή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι άμεσα τις υπηρεσίες των δυναμικών τιμολογίων θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο οι επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν smart meters. Με βάση την πρόταση της ΡΑΑΕΥ, οι καταναλωτές που θα αξιοποιήσουν το νέο τιμολόγιο, θα λαμβάνουν κάθε μέρα την καμπύλη τιμολόγησης για την επόμενη μέρα δηλαδή θα έχουν πλήρη εικόνα για το ποια θα είναι η χρέωση κάθε ώρα μέσα στο επόμενο εικοσιτετράωρο. Αυτό θα τους δίνει τη δυνατότητα να διαχειριστούν καλύτερα και φθηνότερα την κατανάλωση τους, την οποία θα μπορούν να μεταφέρουν τις ώρες που η τιμή της μεγαβατώρας είναι χαμηλή.

Σήμερα υπολογίζεται ότι είναι εγκατεστημένη περίπου 600.000 έξυπνοι μετρητές στους οποίους θα προστεθούν επιπλέον 50.000 μέχρι το τέλος του χρόνου. Η διείσδυση των έξυπνων μετρητών στην αγορά θα μεγαλώσει από το 2025 καθώς ως το τέλος της επόμενης χρονιάς προβλέπεται να έχουν εγκατασταθεί επιπλέον 300.000 σε επιχειρήσεις και δημόσιο τομέα.

Πρόκειται φυσικά για ένα νούμερο που υπολείπεται σημαντικά από τα 7 εκατομμύρια οικιακών καταναλωτών για να φτάσουμε στο σημείο να πούμε ότι θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τα νοικοκυριά ώστε να ρίξουν το κόστος της ηλεκτρικής κιλοβατώρας.

Ο χρόνος πάντως που θα τεθεί σε λειτουργία το νέο σύστημα των δυναμικών τιμολογίων θα εξαρτηθεί και από την ετοιμότητα του ΔΕΔΔΗΕ να αναπτύξει την πλατφόρμα των μετρήσεων των καταναλώσεων που θα στέλνουν οι έξυπνοι μετρητές και στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι προμηθευτές ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΔΕΔΔΗΕ εκτιμά ότι θα είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πορτοκάλι τιμολογίων από τις αρχές του έτους.

Tags
Back to top button