Τέλος στην «ομηρία» της πόλης και στην ταλαιπωρία των πολιτών που προκαλούν οι συνεχείς πορείες ιδιαίτερα μικρών ομάδων διαδηλωτών, στο κέντρο της Αθήνας θέλει να βάλει η κυβέρνηση.
Το νομοσχέδιο για τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα προς ψήφιση στη Βουλή και προβλέπει πως οι πορείες, που έχουν περιορισμένους σε αριθμό διαδηλωτές, θα πραγματοποιούνται σε μέρος του οδοστρώματος ή θα ακολουθούν εναλλακτική διαδρομή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παράλληλα, θα καθορίζεται «οργανωτής» της διαδήλωσης, ο οποίος θα έχει και αστικές ευθύνες για τυχόν ζημιές, καθιερώνεται ο θεσμός του αστυνομικού διαμεσολαβητή και θεσμοθετείται ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που θα παρέχει σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση στους πολίτες γι τις πορείες και τις σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, όπως αναφέρει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Καθημερινή».
Εν κατακλείδι, το νομοσχέδιο προβλέπει ως ιδιώνυμο αδίκημα τη συμμετοχή σε διαδήλωση που έχει απαγορευτεί νομίμως από την Αστυνομία, αλλά και την «παρεμπόδιση διεξαγωγής συνάθροισης με τέλεση βιαιοπραγιών και την παρείσφρηση ατόμων σε αυτήν με σκοπό να αλλοιώσουν με βιαιοπραγίες τον ειρηνικό χαρακτήρα της».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2019 πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 1.713 συγκεντρώσεις, πορείες και συναθροίσεις πολιτών –στη συντριπτική τους πλειονότητα στην Αθήνα– και για την ομαλή διεξαγωγή τους και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης διατέθηκαν 43.709 αστυνομικοί.