Η... ολική επαναφορά της κυβέρνησης μετά τη σύντομη θερινή ανάπαυλα σημαίνει και την έναρξη των προετοιμασιών ενόψει της ΔΕΘ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανεβαίνει σήμερα στη συμπρωτεύουσα, συνοδευόμενος από το μισό υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να παρουσιαστεί η εθνική στρατηγική για την περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά και να γίνουν οι καθιερωμένες συσκέψεις με επιχειρηματικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στις 7 Σεπτεμβρίου.
Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη ξεκινά με σύσκεψη το πρωί με τη συμμετοχή των βουλευτών της ΝΔ στην Α' και Β' Θεσσαλονίκης, αλλά και κομματικών στελεχών. Αμέσως μετά, στο Μέγαρο Μουσικής ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει για την εθνική στρατηγική για την περιφερειακή ανάπτυξη, κατά την οποία θα παρουσιαστεί η ψηφιακή πλατφόρμα erga.gov.gr, για τη διαφάνεια στην παρακολούθηση της υλοποίησης καίριων έργων. Ο κ. Μητσοτάκης ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη μια μέρα μετά την αυτοψία του σε εργοτάξιο του ΟΑΣΑ, με αφορμή την ενσωμάτων σε περιαστικά δρομολόγια της Αττικής 30 νέων λεωφορείων επί συνόλου 211 που προοδευτικά θα ενσωματωθούν στον στόλο. Μετά την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, θα ακολουθήσουν οι πρωθυπουργικές επαφές με τους φορείς.
Μεταξύ άλλων, το παρών θα δώσουν ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και ο υφυπουργός Θανάσης Κοντογεώργης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, η υφυπουργός Βιομηχανίας Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος και ο υφυπουργός Εσωτερικών για την αυτοδιοίκηση Βασίλης Σπανάκης.
Μητσοτάκης: 950 νέα λεωφορεία στην Αττική μέχρι το καλοκαίρι του 2025
Στοχευμένες ενισχύσεις
Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, ξορκίζουν την παροχολογία, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται «καλάθι παροχών» και τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός αφενός δεν τάζει πράγματα που είναι μη υλοποιήσιμα, αφετέρου λαμβάνει υπόψιν τις δημοσιονομικές δυνατότητες. Θα είναι μια ΔΕΘ «δουλειάς», λένε από την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να εστιάζει περισσότερο στα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, παρά σε πομπώδεις εξαγγελίες.
Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν με βάση τα δεδομένα δημοσιονομικά περιθώρια αυτά, καθώς υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την πρόταση της Ε.Ε.. οι δαπάνες του 2025 μπορεί να αυξηθούν κατά 3 δις ευρώ σε σχέση με το 2024, αν και γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν κάπως περισσότερο. Ωστόσο το 2025 θα κατευθυνθούν περίπου 850 εκατ. ευρώ στις αμυντικές δαπάνες - κυρίως λόγω παραλαβής των Belharra, προβλέπεται 1 δις. τακτικών δαπανών – κυρίως για υγεία και παιδεία, και 1 δις αυξήσεις για τις συντάξεις, συνεπώς φτάνουμε σχεδόν στα 3 δις, με τον επιπρόσθετο δημοσιονομικό χώρο να αναζητείται.
Ο κ. Μητσοτάκης θα εστιάσει ιδιαίτερα στα προνοιακά επιδόματα, εξαγγέλλοντας την αλλαγή του επιδόματος ανεργίας που αποκάλυψε την Κυριακή το "ΘΕΜΑ", με αλλαγή του τρόπου καταβολής του και χαρακτήρα πιο «αναλογικό», ενώ θα υπάρξει «διόρθωση» και για την περίμετρο των δικαιούχων. Ανακοινώσεις θα υπάρξουν και για όλα τα υπόλοιπα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα – στόχος η πιο στοχευμένη απονομή τους, γι’ αυτούς που τα έχουν περισσότερο ανάγκη. Άρα και εδώ αναμένονται διορθώσεις στην περίμετρο των δικαιούχων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις π.χ. στο επίδομα τέκνων θα υπάρξει και ονομαστική αύξηση του ποσού.
Επιπρόσθετα, στο τραπέζι είναι η ουσιαστική εξίσωση των τριτέκνων με τους πολύτεκνους, ενώ αυτές τις μέρες «κλειδώνει» το πακέτο για τη στέγη που θα περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα για να ανοίξουν κλειστά διαμερίσματα, το «Σπίτι μου 2», αλλά και την ενίσχυση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Ανακαινίζω-Νοικιάζω». Ανακοινώσεις αναμένονται επίσης για την κτιριακή υποδομή των δομών υγείας και των σχολείων, ενώ μένει να φανεί αν μπορεί να υπάρξει κάποια έκπληξη π.χ. για τις απολαβές των εργαζομένων στο εθνικό σύστημα Υγείας που παραμένουν αρκετά χαμηλές.