Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεσμεύουν τραπεζικούς λογαριασμούς λόγω απλήρωτων κλήσεων

Μια ακόμα ταλαιπωρία για χιλιάδες πολίτες φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο δημοσιογράφος, Σεραφείμ Κωνσταντινίδης, σε άρθρο ρεπορτάζ στην εφημερίδα Καθημερινή.

Όπως αποκαλύπτει, χιλιάδες πολίτες βρίσκονται μπροστά στο φαινόμενο να βρίσκουν δεσμευμένους τους λογαριασμούς τους. Ο λόγος; Κάποια απλήρωτη κλήση της τροχαίας. Υπεύθυνοι για την ταλαιπωρία τους, δήμοι και όχι μόνο.

Βέβαια το παράλογο είναι ότι ακόμα και αν χρωστάς 60 ευρώ για κλήση, δεσμεύεται συνολικά ο λογαριασμός 2,3 και παραπάνω χιλιάδων ευρώ.

Η διδακτική ιστορία αρχίζει, όταν ανυποψίαστος πολίτης αντιλαμβάνεται ξαφνικά ότι ο τραπεζικός λογαριασμός του δεσμεύτηκε. Γεμάτος περιέργεια και οργή πάει στην τράπεζα και μαθαίνει ότι πρόκειται για απαίτηση του Δήμου Αμαρουσίου, ύψους 55,89 ευρώ, που προκύπτει από κλήση της Τροχαίας. Οι ευγενικοί τραπεζοϋπάλληλοι τον συμβουλεύουν να πάει στο δημαρχείο, να πληρώσει την κλήση ώστε να αρθεί η δέσμευση. Πηγαίνει.

Στην ταμειακή υπηρεσία του δήμου, δεν αισθάνεται μοναδικός. Αντιλαμβάνεται ότι χιλιάδες λογαριασμοί δεσμεύτηκαν λίγο πριν από το τέλος του έτους. Με ένα απλό έγγραφο του δήμου. Χωρίς να γνωρίζουν οι θιγόμενοι την οφειλή! Είναι, ωστόσο, ακόμα περισσότερες χιλιάδες οι οφειλέτες εναντίον των οποίων δεν έχει ληφθεί το αναγκαστικό αυτό μέτρο. Γιατί; Επειδή αυτό βολεύει· είναι εύκολο. Επειδή οι υπόλοιπες οφειλές δεν έχουν μηχανογραφηθεί, ενδεχομένως αφορούν μεγάλα ποσά…

Βέβαια, η μηχανογράφηση είναι υπερβολή των υπαλλήλων, αφού τα γραφεία ασφυκτιούν κάτω από στοίβες χαρτιών, χοντροί φάκελοι έχουν αφεθεί πρόχειρα σε καρέκλες, οι άνθρωποι στριμώχνονται γύρω από ντουλάπες που προφανώς είναι γεμάτες με άλλα χαρτιά…

Ο πολίτης πληρώνει την οφειλή, η οποία για κάποιον περίεργο λόγο αυξάνεται καθώς οι αρμόδιοι ανακαλύπτουν και παλαιότερη κλήση για την οποία δεν ζητήθηκε δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού. Η παλαιότερη κλήση αφορά παράνομο παρκάρισμα το έτος 2003, αλλά η έννοια της παραγραφής είναι πολύπλοκη για να γίνει αποδεκτή…

Πληρώνει και φεύγει με τη διαβεβαίωση ότι η υπηρεσία θα ενημερώσει («σήμερα», του λένε) τις τράπεζες για την άρση της κατάσχεσης. Οι μέρες περνούν και οι τράπεζες δεν έχουν ενημερωθεί. Η «μηχανογραφημένη» υπηρεσία ξέχασε να στείλει την άρση. Χρειάζεται να επιστρέψει ο πολίτης στην ταμειακή υπηρεσία του δήμου για να πάρει ο ίδιος το έγγραφο της άρσης και να το πάει στις τράπεζες.

Βέβαια, όλες οι τράπεζες δεν είναι ίδιες. Μια καλή τράπεζα, όπως η Τράπεζα Πειραιώς, φρόντισε να μην ταλαιπωρήσει τον πελάτη και απλά δέσμευσε το ποσό των 55,89 ευρώ. Μια γραφειοκρατική τράπεζα, όπως η HSBC, δέσμευσε τον λογαριασμό μην επιτρέποντας στον πελάτη ούτε την ενεργοποίηση νέας κάρτας! Μια τυπική τράπεζα, Alpha, αφαίρεσε το ποσό των 55,89 ευρώ και πλήρωσε τον δήμο που δεν το είχε αντιληφθεί και εισέπραξε κι από τον πολίτη, το ίδιο ποσό!

Υπάρχει και μία λεπτομέρεια: η κλήση της Τροχαίας που προκάλεσε τη δέσμευση των λογαριασμών δόθηκε στα τέλη του 2006, ενώ το συγκεκριμένο Ι.Χ. είχε πωληθεί. Το αυτοκίνητο ανήκε στον νέο ιδιοκτήτη όταν διαπιστώθηκε η παράβαση και όχι σε αυτόν που ταλαιπωρείται μετά δέκα χρόνια. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος είχε μετακομίσει τη δεκαετία αυτή, συνεπώς ακόμη κι αν είχαν στείλει ειδοποίηση στην παλιά διεύθυνση, δεν το γνώριζε.

Οποιοσδήποτε σοβαρός δήμαρχος, όμως, θα αισθανόταν την υποχρέωση, πριν προχωρήσει σε κατασχέσεις προστίμων, να βρει έναν πιο… τίμιο και δίκαιο τρόπο για να αυξήσει τα έσοδα του δήμου.

 

Tags
Back to top button