Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στο Zarpa Radio, ισχυρίστηκε ότι οι πολιτικοί στάθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και έκανε λόγο για αποτυχία αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού από τις κυβερνήσεις παγκοσμίως/
Ο κ. Δερμιτζάκης υποστήριξε ότι «συνολικά οι κυβερνήσεις της ΕΕ και παγκοσμίως έχουν αποτύχει. Ακολούθησαν ένα μοντέλο που νόμιζαν πως, κρατώντας την οικονομία ανοικτή με ελαφριά μέτρα θα μπορούσαν να είχαν κρατήσει και τον ιό σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό δεν λειτούργησε. Στην Ελλάδα, νομίζω ότι έκαναν το ίδιο, αλλά το καλό ήταν ότι, μάλλον λόγω καιρού, είχαμε την αύξηση κρουσμάτων με καθυστέρηση 2-3 εβδομάδων και είδαμε τι έγινε στις άλλες χώρες. Προς τιμήν της κυβέρνησης, έκανε το lockdown, γιατί μόνο έτσι μπορούσε πια να σταματήσει η διάδοση και νωρίτερα στην καμπύλη των αυξήσεων σε σχέση με τις άλλες χώρες. Το θεωρώ πολύ σωστή απόφαση. Αν είχαν ληφθεί πιο αυστηρά μέτρα νωρίτερα σε όλη την Ευρώπη, πιθανόν να μην χρειαζόταν lockdown τώρα.»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο καθηγητής Γενετικής υποστήριξε ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα θα αρχίσουν να πέφτουν σύντομα και ότι στα μέσα Δεκεμβρίου μπορεί να φτάσουμε τα 300 την ημέρα. «Είμαι αισιόδοξος ότι σε τρεις εβδομάδες, μπορούμε να πάμε από τα 3.000 κρούσματα που έχουμε τώρα, στα 300 με 500. Αυτόν τον αριθμό δεν θα τον δούμε στο τέλος Νοεμβρίου, αλλά θα τον δούμε δύο εβδομάδες αργότερα, δηλαδή μέσα Δεκεμβρίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ανοίξουμε. Όποτε όμως αποφασίσουμε να ανοίξουμε, θα πρέπει να γίνει συντεταγμένα με μέτρα ώστε να μας κρατήσει ως τον Μάρτιο. Πρέπει να υπάρχει και ένα σύστημα υγείας που να μπορεί να υποστηρίξει τους ανθρώπους που θα το χρειαστούν.»
Όσο για τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα, αυτά είναι μάσκα παντού μέσα και έξω, απαγόρευση κυκλοφορίας από κάποια ώρα και μετά το βράδυ, πολύ αυστηρή λειτουργία της εστίασης και τηλεργασία. Ειδικά για την τηλεργασία θα έπρεπε να υπάρχουν οικονομικά κίνητρα, σημείωσε, ενώ δεν άφησε περιθώριο και για την τηλεκπαίδευση. «Δεν υπάρχει χρόνος για φιλοσοφίες, προέχει να σταματήσει η εξάπλωση του ιού».
Ο κ. Δερμιτζάκης, πιστεύει ότι η οριστική λύση θα δοθεί από το εμβόλιο, για το οποίο δήλωσε αισιόδοξος ότι θα ξεκινήσει σύντομα: «Πιστεύω ότι τον Ιανουάριο θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί με δύο τουλάχιστον εμβόλια στην Ελλάδα. Τα 25.000.000 δόσεις δεν είναι για 25.000.000 ανθρώπους, κάποια εμβόλια θέλουν δύο δόσεις, συν το ότι σε αυτά μπορεί να είναι κάποια που να μην είναι αποτελεσματικά. Τα 25 εκατομμύρια θα πρέπει να επαρκούν για να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός, αν το θέλει. Και τα εμβόλια έχουν διπλό όφελος, ένα το προσωπικό, ότι δεν θα κολλήσω εγώ την ασθένεια, και δεύτερο το κοινωνικό, ότι δεν θα μεταδοθεί η ασθένεια σε άλλους ανθρώπους.»