Ξεκάθαρος ότι «τα σύνορα της χώρας φυλάσσονται και θα φυλαχθούν απολύτως» εμφανίστηκε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισημαίνοντας ότι «είναι φανερό ότι υπήρξαν από την τουρκική πλευρά δηλώσεις αρμοδίων παραγόντων που είναι λογικό να προκαλούν ανησυχίες στη χώρα μας».
Όσον αφορά, δε, τα όσα τη δήθεν κατάληψη ελληνικού εδάφους στον Έβρο τόνισε ότι «αυτή η υπόθεση ξεκίνησε από την ακροδεξιά» προσθέτοντας ότι στις συνεδριάσεις στη Βουλή την Τρίτη «ανέλυσα γιατί οι δηλώσεις μου έγιναν ορθώς και με τον σωστό λεκτικό τρόπο».
Μιλώντας γενικότερα για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι «μια είναι κρύο και μια ζεστό, περνάμε από κλιμάκωση στην αποκλιμάκωση. Η Ελλάδα θέλει την αποκλιμάκωση και τη χείρα φιλίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Εφόσον η Τουρκία θέλει να συναντηθούμε σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα είναι πρόθυμη. Υπάρχουν ημέρες που είναι αποκλιμακούμενη η κατάσταση και υπάρχουν μέρες που οι Τουρκοι επίσημοι λένε απαράδεκτα πράγματα».
Ερωτηθείς για την τακτική αυτή της Τουρκίας ο Νίκος Δένδιας είπε ότι «δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω το συμφέρον της Τουρκίας αλλά, αν υπήρχε δυνατότητα να συμβουλέψω την Άγκυρα, θα έλεγα να φέρεται σαν μια χώρα του 21ου αιώνα και όχι σαν μια χώρα που επιχειρεί να κυριαρχήσει με τη λογική των κανονιοφόρων».
Τόνισε, ακόμα, ότι «βεβαίως και θα γίνει ο φράχτης. Ο φράχτης είναι για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικων ροών που η Τουρκία χρησιμοποιεί ως υβριδική απειλή».
«Ο φράχτης είναι πέραν αμφιβολίας του ελληνικού εδάφους και με χώρο μεταξύ του φράχτη και των συνόρων» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας υπενθυμίζοντας ότι «το 2012 είχα ολοκληρώσει το πάνω τμήμα του φράχτη».
Σημείωσε, ακόμα, ότι «η Ελλάδα ενεργεί πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτός που τα παραβιάζει με βάρβαρο τρόπο είναι η Τουρκία που εξωθεί τους μετανάστες στα σύνορα. Αυτό είναι δυστυχία για τους ανθρώπους αυτούς» επισημαίνοντας ότι «έχουμε, δυστυχώς, δηλώσεις Τούρκων επισήμων ότι όταν τελειώσει η κρίση του κορονοϊού δεν θα εμποδιστούν οι μετανάστες να φτάσουν στα σύνορα».
«Το έχουμε πει στους Τούρκους. Η σχέση με την Ευρώπη δεν μπορεί να είναι αλά καρτ. Δεν μπορεί να επιλέγει όποια κομμάτια θέλει. Τα κομμάτια για το δίκαιο και την προστασία των δικαιωμάτων είναι θεμέλιο για την Ευρώπη. Η Τουρκία πρέπει επί του πακέτου να πάρει απόφαση, θέλει να είναι κομμάτι του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι ή δεν θέλει; Εάν όμως η Τουρκία θεωρεί ότι μπορεί να λαμβάνει ανήκοντας όμως σε έναν άλλο αξιακό χώρο, δεν γίνεται. Η Ελλάδα έχει θέσει μια εξαίρεση: Τα χρήματα για τους πρόσφυγες. Άλλο, όμως, η Τουρκία και άλλο οι πρόσφυγες».
Όσον αφορά τη Λιβύη ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι «δεν τη θεωρούμε ελληνοτουρκική διαφορά. Θέλουμε ειρήνευση στην χώρα αυτή και να αποφασίσουν οι πολίτες με εκλογές».
«Εμείς υπολογίζαμε την εφαρμογή της νομιμότητας στη Λιβύη και αυτό φέρνει ως λογικό παρακολούθημα την κατάργηση του μνημονίου Λιβύης-Τουρκίας. Αυτό που επιδιώκει η Ελλάδα και το έχει πετύχει σε κάποιο βαθμό είναι να είναι παρούσα στην Λιβύη» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι «αυτό που έχει αποφασιστεί είναι να υπάρξει δύναμη ευρωπαϊκή νότια της Κρήτης. Η Μάλτα είχε δημιουργήσει θέμα στην διοικητική δομή της επιχείρησης "Ειρήνη" και προχθές ήρε τις αντιρρήσεις της. Το γεγονός οτι έχουμε για ένα 6μηνο τη διοίκηση του στόλου είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα».
Κατέληξε, τέλος, με αφορμή την παρατήρηση ότι η Τουρκία είναι παρούσα στη Λιβύη ότι «η Τουρκία βρίσκεται και στη Σομαλία και στο Κατάρ, μην θεωρείτε πολύ ευφυές την υπερεπέκταση της Τουρκίας που ζει με τον νεοθωμανισμό».