
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησαν νέα τηλεφωνική επικοινωνία, την τέταρτη μέσα σε ενάμιση μήνα και έκτη συνολικά για το 2025, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.
Η συζήτησή τους επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στην Ουκρανία, την ένταση στη Μέση Ανατολή, την πορεία των οικονομικών σχέσεων Ρωσίας–ΗΠΑ, αλλά και σε ένα ασυνήθιστο θέμα: την ανταλλαγή κινηματογραφικών παραγωγών που προάγουν τις «παραδοσιακές αξίες».
Ο Πούτιν συνεχάρη τον Τραμπ ενόψει της Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος άνοιξε τη συνομιλία ενημερώνοντας για την υπερψήφιση του νέου οικονομικού του νομοσχεδίου. Οι δύο ηγέτες φέρονται να είχαν «κοινή γραμμή» σε αρκετά ζητήματα.
Όσον αφορά στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, επανέλαβε τη ρωσική θέση υπέρ μιας πολιτικής και διαπραγματευτικής λύσης στον πόλεμο με την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Γιούρι Ουσακόφ, σύμβουλο του Κρεμλίνου, ο Πούτιν ενημέρωσε τον Τραμπ για την πρόοδο στην εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας ανταλλαγής αιχμαλώτων και νεκρών στρατιωτών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία παραμένει πρόθυμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά.
Ωστόσο, ο Πούτιν ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους της Ρωσίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι στόχοι της Μόσχας είναι «η εξάλειψη των γνωστών βαθύτερων αιτίων που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση και στην έντονη σύγκρουση».
Καμία ένδειξη μετατόπισης στάσης
Το επίσημο ανακοινωθέν του Κρεμλίνου δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας: ο Ρώσος πρόεδρος δεν εμφανίστηκε διατεθειμένος να μεταβάλει τη στάση του, παρά τη συνομιλία με τον Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, που ανέλαβε καθήκοντα με τη δέσμευση να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο, έχει εκφράσει επανειλημμένα την απογοήτευσή του για τη στασιμότητα στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.
Η φράση «βαθύτερα αίτια» παραπέμπει στη ρωσική επιχειρηματολογία ότι ο πόλεμος ήταν αναπόφευκτος για να αποτραπεί η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και η μελλοντική χρήση της χώρας από τη Δύση ως ορμητήριο κατά της Ρωσίας.
Δεν υπάρχει ακόμη προγραμματισμένη συνάντηση
Παρά τις πυκνές τηλεφωνικές επαφές, δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο προσωπικής συνάντησης, αν και, όπως σημειώνεται, η ιδέα παραμένει «στον αέρα». Επίσης, δεν έγινε καμία αναφορά στο ζήτημα της αναστολής των αμερικανικών παραδόσεων όπλων προς την Ουκρανία.
Η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μετά την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο είχε πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου, σηματοδοτώντας το πρώτο άμεσο διμερές άνοιγμα έπειτα από τρία χρόνια αδράνειας.
Σταθερή ατζέντα: Ουκρανία και επαναπροσέγγιση
Η δεύτερη επικοινωνία έλαβε χώρα στις 18 Μαρτίου, με τον Πούτιν να εκφράζει τη στήριξή του στην πρόταση Τραμπ για επιβολή 30ήμερου μορατόριουμ στις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές—αίτημα που το Κίεβο απέρριψε.
Ακολούθησαν συνομιλίες στις 19 Μαΐου και στις 4 και 14 Ιουνίου, όλες εν μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου στην Κωνσταντινούπολη. Στις 14 Ιουνίου, συζήτησαν και για την ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, ενώ ο Πούτιν δεν παρέλειψε να ευχηθεί στον Τραμπ για τα 79α του γενέθλια.
Ο βασικός κορμός των συνομιλιών παραμένει η επιδίωξη για εξομάλυνση των σχέσεων ΗΠΑ–Ρωσίας και η διαχείριση της ουκρανικής κρίσης. Ωστόσο, οι δύο ηγέτες συχνά επεκτείνονται και σε άλλα διεθνή ζητήματα, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική τους επιδίωξη να επανακτήσουν επιρροή σε παγκόσμια κλίμακα.