Αμετακίνητοι παραμένουν όσον αφορά τις οριζόντιες και συνεχείς μειώσεις των τιμών και το υπουργείο Υγείας, αντιδρά στην κατάσταση.
Η τιμολογιακή πολιτική στα φάρμακα, μετά το θέμα του ωραρίου των φαρμακείων, είναι το πεδίο όπου «δοκιμάζονται» οι συνομιλίες της κυβέρνησης και των θεσμών, με τους εκπροσώπους των θεσμών να παραμένουν αμετακίνητοι στις οριζόντιες και συνεχείς μειώσεις τιμών στα φάρμακα και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να θέτει θέμα αντισυνταγματικότητας για τις νέες μειώσεις τιμών.
Το χάσμα στις διαπραγματεύσεις αποτυπώθηκε, κατά πληροφορίες, και σε συνάντηση που έγινε πριν από λίγες ημέρες μεταξύ των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και του επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου των θεσμών για την υγεία, κ. Τζουζέπε Καρόνε. Ο τελευταίος εμφανίστηκε αμετακίνητος στις μνημονιακές πολιτικές των οριζόντιων και συνεχών μειώσεων τιμών, με τους Έλληνες συνομιλητές του να επισημαίνουν πως, παρά τα μέτρα, δεν επιτεύχθηκε η συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης και η μεγαλύτερη διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων.
Στις συναντήσεις που είχαν γίνει μεταξύ υπουργείου Υγείας και τεχνικών κλιμακίων η ελληνική πλευρά είχε επικαλεστεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2004, η οποία είχε αποφανθεί πως είναι αντισυνταγματική η εφαρμογή της χαμηλότερης τιμής στην Ευρώπη, ως τιμή για τα φάρμακα στην Ελλάδα. Η ελληνική πλευρά ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα ώστε να διορθωθούν οι τιμές και να ευθυγραμμιστούν τουλάχιστον με τη χαμηλότερη τιμή στην Ε.Ε. Ωστόσο, η ομάδα Καρόνε φέρεται να αρνήθηκε να αποκατασταθεί η συνταγματική νομιμότητα.
Επιπλέον, σύμφωνα με άλλες πηγές, οι θεσμοί ζήτησαν στο νέο δελτίο τιμών να μειωθούν κατά τουλάχιστον 10% οι τιμές σε γενόσημα τα οποία δεν θα έπρεπε να ανατιμολογηθούν καθώς βρίσκονται ήδη κάτω του 65% της χαμηλότερης τιμής του πρωτότυπου στην Ε.Ε.
Κύκλοι της φαρμακευτικής αγοράς δηλώνουν προβληματισμένοι από την επιμονή των θεσμών για τις συνεχείς μειώσεις στην τιμή των φαρμάκων και εκφράζουν την ανησυχία τους για τις παρεμβάσεις που προτείνονται καθώς προκαλούν μόνο στρεβλώσεις τόσο στη φαρμακευτική δαπάνη και την κάλυψη των Ελλήνων ασθενών όσο και στη βιομηχανία. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως δρομολογούνται δυναμικές κινήσεις εντός κι εκτός χώρας, όπως εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ και τον ΕΟΦ αλλά και επικοινωνία με ευρωπαίους αξιωματούχους που έχουν αρμοδιότητα για θέματα υγείας.