
Αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα του δημοψηφίσματος, τα οποία έλαβαν χώρα το καλοκαίρι του 2015, επιχείρησε χθες ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή την συμπλήρωση δέκα ετών από όσα συνέβησαν εκείνο το καλοκαίρι.
Μιλώντας στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω», ο κ. Παυλόπουλος εξήγησε πως εμμέσως διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, στη διατήρηση του status quo, αλλά και στην ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας με τους Ευρωπαίους εταίρους τις κρίσιμες εκείνες ώρες.
Περιγράφοντας για πρώτη φορά τα γεγονότα της νύχτας από την 5η στην 6η Ιουλίου 2015, ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε με νόημα ότι «είχα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από μια ευρωπαϊκή πλειοψηφία» και πρόσθεσε πως το δημοψήφισμα «ήταν έκπληξη για μένα, δεν το περίμενα». Μάλιστα, ο πρώην Πρόεδρος συνομίλησε με τον τότε Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας του ότι «δεν θα γίνω ο Πρόεδρος της δραχμής» και ότι «άκουγα από το οικονομικό επιτελείο αναλύσεις οι οποίες με άφηναν άφωνο». Ενώ ο ίδιος είπε ότι δεν είχε «καμία επικοινωνία» με την κυβέρνηση, περιέγραψε για το απόγευμα της 26ης Ιουνίου ότι «τέλειωνε το πρόγραμμα τη Δευτέρα και δεν θα είχαμε ELA, δηλαδή δεν θα είχαμε ρευστότητα στις τράπεζες».
«Μίλησα με Μέρκελ και Ολάντ, που και αυτοί αιφνιδιάστηκαν. Είπα στον Αλέξη "δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάνεις αυτή την επιλογή" και του εξήγησα ότι λόγω της δουλειάς μου ξέρω τι λέει το άρθρο 43 παρ 2 του Συντάγματος. Δεν μπορώ να σου αρνηθώ το δημοψήφισμα γιατί δεν έχω τέτοιο δικαίωμα. Του επισήμανα, όμως, ότι το χρονικό διάστημα για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι πολύ μικρό ενώ του τόνισα και τη διατύπωση του ερωτήματος».
Σύμφωνα με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο Αλέξης Τσίπρας «μου είπε ότι το ερώτημα θα είναι αν εγκρίνουν την πρόταση που ο ίδιος είχε απορρίψει. Εγώ τότε του είπα "άρα μου λες ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί το δημοψήφισμα να είναι μέσα ή έξω από την Ευρωζώνη. Αν είναι αυτό το ερώτημα, εγώ δεν μπορώ να το δεχτώ, αν το ερώτημα είναι αυτό, τότε εγώ την επόμενη στιγμή -αν περάσει το "έξω"- θα φύγω από την Προεδρία. Αυτή τη στιγμή θα πεις ότι μπαίνει σε δημοψήφισμα η πρόταση, αλλά δεν είναι για έξοδο από την ευρωζώνη. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, την ίδια ώρα πρέπει να γίνει δήλωση από σένα ότι αυτό είναι αποτέλεσμα που θα χρησιμοποιήσω για διαπραγμάτευση και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι μας οδηγεί εκτός ευρώ". Συμφωνήσαμε, έγινε η συζήτηση στη Βουλή, μου εστάλη το ΠΔ και το υπέγραψα».
Περιέγραψε, μάλιστα, ότι και ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, «είχε αιφνιδιαστεί γιατί είχε μείνει εκεί για να συνεχίσει τις συζητήσεις. Όταν είδε τι έγινε, την Κυριακή το βράδυ μου έστειλε μήνυμα "εγώ σου στέλνω μια νέα πρόταση, δώστη στον πρωθυπουργό και κάντε νέα αίτηση για να μπείτε στο πρόγραμμα" γιατί ξέραμε ότι δεν θα είχαμε ELA την επόμενη ημέρα. Την έδωσα στον κ. Τσίπρα μου είπε "τη βρίσκω ενδιαφέρουσα" και έγιναν δύο συζητήσεις των επιτελών του Μαξίμου και στελεχών του Eurogroup. Θυμάστε τη Δευτέρα το βράδυ τον κ. Δραγασάκη όταν είχαν αυτή τη σύσκεψη και τον ρώτησαν για το δημοψήφισμα είπε "αφήστε να δούμε αν θα γίνει". Δυστυχώς, οι συνομιλίες κατέρρευσαν την Τρίτη και την Τετάρτη είχαμε capital controls».
Η εισβολή του Λαφαζάνη
Ο Προκόπης Παυλόπουλος επιβεβαίωσε, επίσης, ότι περίπου δύο ώρες μετά την έναρξη του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έφτασε στην Προεδρία της Δημοκρατίας και ζήτησε να δει τον Αλέξη Τσίπρα.
«Άνοιξε η πόρτα και μου είπαν ότι ήρθε ο Λαφαζάνης και θέλει να μιλήσει με τον Τσίπρα που μου είπε να διακόψουμε για να δούμε τι συμβαίνει. Είδα ότι η συνάντηση διαρκούσε. Όπως έμαθα ο Λαφαζάνης είπε στον Τσίπρα ότι με τη μεθόδευση αυτή το "όχι" θα γίνει "ναι" και αγνοούσε μια πρόταση που είχε γίνει από την πλευρά της Ρωσίας. Ότι ο Πούτιν ήθελε να βοηθήσει την Ελλάδα με χρήματα και αν χρειαζόταν να κοπεί νόμισμα για να φύγουμε από την Ευρωζώνη» περιέγραψε ο κ. Παυλόπουλος.
Τότε, όπως περιγράφει ο κ. Παυλόπουλος, «είπα στον Τσίπρα ότι πρέπει να επικοινωνήσει. Ο Λαφαζάνης χειριζόταν πράγματα που αγνοούσα και δεν μπορούσα να τα φανταστώ. Οι δύο τους πήγαν στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Προεδρίας και επικοινώνησε ο Τσίπρας με τον Πούτιν που του δήλωσε πλήρη άγνοια. Και αυτό δεν το λέω εγώ, το λέει ο ίδιος, όπως περιγράφει ο Ολάντ στο βιβλίο του, ότι μια-δύο ημέρες μετά από αυτά του είπε "επειδή ενδεχομένως έχεις ακούσει ότι μπλέκομαι στην Ελλάδα, δεν ξέρω ποιοι με μπλέκουν, εγώ τους έχω πει να παραμείνουν στην Ευρώπη».
Ερωτηθείς για τα πρακτικά του συμβουλίου, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «βεβαίως κρατήθηκαν» προσθέτοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου που ζήτησαν τη δημοσιοποίησή τους «πήραν απάντηση από την κυρία Σακελλαροπούλου και τον κ. Τασούλα, και οι απαντήσεις και των δύο είναι θεσμικές»
Το τηλεφώνημα σε ανοιχτή ακρόαση με τους τραπεζίτες της ΕΚΤ
Στις 10 και 11 Ιουλίου ήταν η μαραθώνια συζήτηση στις Βρυξέλλες για να υπάρξει συμφωνία και αυτή ήταν που στις 15 του μηνός ψηφίστηκε από τη Βουλή.
Μιλώντας για τη φορτισμένη συζήτηση στη Βουλή για την έγκριση της συμφωνίας που είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας μετά την πολύωρη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, ο Προκόπης Παυλόπουλος θυμήθηκε: «το βράδυ της συζήτησης στη Βουλή πήρα ένα τηλεφώνημα από την ΕΚΤ που συνεδρίαζαν οι τραπεζίτες γιατί την επόμενη ημέρα συνεδρίαζε το Eurogroup. Επειδή αυτοί παρακολουθούσαν τη φασαρία στη Βουλή ότι είχε σπάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι η Πρόεδρος της Βουλής (σ.σ. Ζωή Κωνσταντοπούλου) είχε κατέβει από το βήμα, νόμιζαν ότι υπήρχε πρόβλημα. Εγώ είπα στον Γιάννη Στουρνάρα "πες τους εγγυώμαι εγώ, εγώ θεωρώ ότι θα είναι πάνω από 210 οι θετικές ψήφοι". Με πήρε μετά από λίγο ξανά τηλέφωνο και μου είπε "να σας βάλω σε ανοιχτή ακρόαση να το πείτε στους τραπεζίτες"».
Τσίπρας: Ο Παυλόπουλος υπήρξε εξαιρετικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Μιλώντας για τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρώην Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις ημέρες εκείνες, λέγοντας πως «η επιλογή στο πρόσωπο του Προκόπη ήταν μονόδρομος για μένα και δεν το μετανιώνω». Ως προς την συνεργασία τους, ο «Προκόπης Παυλόπουλος υπήρξε ένας εξαιρετικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας», συμπληρώνοντας πως «το βασικό του χαρακτηριστικό ήταν ο πατριωτισμός, η προσήλωση στο εθνικό συμφέρον, αλλά και η ακατάπαυστη παραγωγικότητα και δημιουργικότητα», όπως είπε. «Κάθε φορά που χτυπούσε στο σπίτι το τηλέφωνο μετά τις 12 το βράδυ όλοι ξέραμε ότι θα ήταν ο Πρόεδρος», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έδειξε» ως εμπνεύστρια της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρώτο ελληνικό πρόγραμμα την Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, εξηγώντας πως «την άκουσα και εγώ την κυρία Μέρκελ. Αυτή είναι η μισή αλήθεια» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, ενώ συνέχισε λέγοντας πως ο κ. Σόιμπλε είχε ταχθεί υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης (χωρίς ΔΝΤ). Ωστόσο τότε η Καγκελάριος φέρεται να είπε στον κ. Σόιμπλε «αν σχηματίσουμε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό οι ευρωπαίοι είναι επιεικής απέναντι στους εταίρους». Στην κατεύθυνση αυτή, «μας φόρτωσε το ΔΝΤ» τόνισε για την Άνγκελα Μέρκελ για το πρώτο μνημόνιο, για να συμπληρώσει ότι «ήταν ένα είδος προκρούστειας κλίνης που μας επιβλήθηκε από κ. Μέρκελ» το πρώτο μνημόνιο.
Μιλώντας ακόμη για τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο Κώστας Καραμανλής τόνισε πως «βίωσε πολύ κρίσιμες για το έθνος ώρες ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επέδειξε έμπρακτα ύψιστο αίσθημα ευθύνης και συνέβαλε καθοριστικά στη διασφάλιση της πολιτικής ομαλότητας και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας. Σήμερα, οι γνώσεις του, η κοινωνική και δημοκρατική του ευαισθησία, η αγωνία του για τα εθνικά θέματα είναι ουσιαστική, πολύτιμη συνεισφορά στη δημόσια ζωή μας. Και θέλω να υπογραμμίσω ότι η συνεργασία, η φιλία, η ανταλλαγή απόψεων μαζί του είναι για μένα ξεχωριστό προνόμιο», κατέληξε ο Κώστας Καραμανλής.
Από μέρους του, «στα θέματα αυτά, ιδίως στα εθνικά, όπως τα συνηθίζουν να τα λέμε και στα ευρωπαϊκά εν γένει δηλαδή, θέλω να πω ότι οι απόψεις του κυρίου Καραμανλή και οι δικές μου ταυτίζονται στο ακέραιο, ξέρετε. Δηλαδή θα παρατηρήσετε και αυτό γιατί; Γιατί τα έχουμε ζήσει και μαζί στην κυβέρνηση Καραμανλή και ταυτίζονται και οι απόψεις μας. Δεν είναι, δηλαδή, ένα θέμα φίλιας. Δεν είναι ένα θέμα ότι ανήκουμε στην ίδια παράταξη» ανταπάντησε ο κ. Παυλόπουλος, απευθύνοντας και αυστηρές συστάσεις προς την Τουρκία.
Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος για την Άνγκελα Μέρκελ, «ας έβλεπαν το πρόγραμμα μας φόρτωσαν», αποκαλύπτοντας ακόμη για την Συμφωνία των Πρεσπών πως «όταν την είδα για πρώτη φορά είπα εγώ ότι δεν την υπογράφω». Τέλος ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε τους 3 διαχρονικούς στόχους της Τουρκίας που δεν είναι άλλοι από: Τον έλεγχο όλης της Κύπρου Κυριαρχικά δικαιώματα στο Ιούνιο, αλλά αυτονόμηση της Θράκης και δημιουργία τουρκικής μειονότητας σε αυτήν.