
«Την πραγματογνωμοσύνη την ξεκίνησα από έναν μηχανοδηγό που σκοτώθηκε και την έκανα δωρεάν στη μνήμη της μητέρας μου. Στην πορεία με ζήτησε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, ο κ. Βερβεσός, ο οποίος μου είπε αν μπορώ να κάνω τη συγκεκριμένη τεχνική έκθεση που θα λάβει ο ίδιος και θα καταθέσει στη δικογραφία. Το ζήτησε για λογαριασμό της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας. Την έκθεση τη συνέταξα εντελώς δωρεάν και την κατέθεσα στον κ. Βερβεσό στις αρχές Ιανουαρίου του 2024. Κατατέθηκε στον ανακριτή κ. Μπακαΐμη στην πρώτη επέτειο του δυστυχήματος, στις 28 Φεβρουαρίου του 2024» είπε αρχικά, μιλώντας στο Mega.
Σε ερώτηση που δέχτηκε για την πυρόσφαιρα που δημιουργήθηκε μετά τη σύγκρουση και το συμπέρασμά του επ' αυτού, ο κ. Δέδες είπε χαρακτηριστικά πως «έλαβα τα στοιχεία του διαπιστευμένου φορέα, που είναι το Γενικό Χημείο του Κράτους και το οποίο απάντησε με επίσημο έγγραφο ότι οφείλεται στα έλαια σιλικόνης, τα οποία κατά την έκθεσή τους σε ηλεκτρική εκκένωση με σπινθήρα, προκαλούν εξαγωγή αερίων, που είναι εξαιρετικά εύφλεκτα.
Αυτά που βρέθηκαν, σύμφωνα με το Γενικό Χημείο του Κράτους, είναι τα έλαια σιλικόνης, που όταν βρεθούν σε κατάσταση εκνεφώματος σε υψηλή θερμοκρασία, άνω των 300 βαθμών, διασπώνται, παράγοντας αναφλέξιμα αέρια. Πώς να πω εγώ για παράνομο φορτίο; Ποια έρευνα να κάνει ο κάθε ιδιώτης όταν έρχεται ως διαπιστευμένος φορέας το Γενικό Χημείο και δίνει αποτελέσματα;
Ασπάζομαι αυτά που λέει το Γενικό Χημείο και αν έρθει αυτό και πει πως "βρήκα άλλο υλικό", τότε εγώ θα πάρω τα στοιχεία αυτά και θα συμπληρώσω το ζήτημα. Από τις αυτοψίες που έκανα εγώ στα τρένα, στο Κουλούρι, στα Πηγάδια και στον τόπο (του δυστυχήματος) δεν διαπίστωσα ότι υπάρχει καμένο υλικό στην εμπορική αμαξοστοιχία. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Ο καθένας μπορεί να λέει για βαγόνια, δεξαμενές, οτιδήποτε».