Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Δ.Αβραμόπουλος: Το Σεπτέμβριο θα καταθέσει πρόταση για Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή 10.000 ανδρών.

 Ο Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του τόνισε πως τα πράγματα στην Ελλάδα είναι καλύτερα όσων αφορά τις εισροές λαθρομεταναστών, ενώ επανέλαβε την δέσμευσή του για Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακη.

«Τώρα τα πράγματα στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερα, είναι ελεγχόμενα. Η Ελλάδα είναι καλύτερα προετοιμασμένη. Το 98% με 100% που περνούν τα σύνορα αυτομάτως ταυτοποιείται, δακτυλοσκοπείται, καταγράφεται και έτσι μπορεί κανείς καλύτερα να διαχειριστεί τις επιπτώσεις», δηλώνει σε συνέντευξή του

Υποστηρίζει ότι η Τουρκία τηρεί όλα όσα προβλέπονται από την ευρωτουρκική συμφωνία, υπενθυμίζοντας ότι οι ροές πριν από δύο χρόνια ήταν 13.000-15.000 άτομα την ημέρα και σήμερα μιλάμε για 50-80 άτομα την ημέρα. «Είναι πολύ διαχειρίσιμη η κατάσταση» αναφέρει μιλώντας στο Πρακτορείο, προσθέτει όμως ότι «πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια από την πλευρά των ελληνικών αρχών για να ανακουφιστούν περισσότερο τα νησιά». Ο κ. Αβραμόπουλος καλεί τα κράτη-μέλη που αντιδρούν στην ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό-μεταναστευτικό «να επιδείξουν αλληλεγγύη και να επιμεριστούν τις επιπτώσεις παίρνοντας ένα μέρος όλων εκείνων που δικαιούνται με βάση το διεθνές δίκαιο να τυγχάνουν διεθνούς προστασίας». Ζητά ακόμη από τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συμβάλουν στην αλλαγή του Δουβλίνου έτσι ώστε το νέο που θα προκύψει να είναι πιο δίκαιο, πιο ισορροπημένο και βεβαίως να είναι ένα ενιαίο σύστημα ασύλου καθαρά ευρωπαϊκό.

Τέλος, ο Έλληνας Επίτροπος αποκαλύπτει ότι τον Σεπτέμβριο θα καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού αστυνομικού σώματος φύλαξης των συνόρων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Φωτεινή Γιαννούλη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Αναφερόμενος στην έκτακτη επίσκεψή του στην Ισπανία ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει ότι: «Η Ισπανία αυτό τον καιρό βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση με μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές κυρίως μέσω του Μαρόκου. Είχα συνάντηση με την κυβέρνηση και προβήκαμε σε μια σειρά από συνεννοήσεις και αποφάσεις για να βοηθηθεί η Ισπανία γιατί δεν πρέπει να αισθανθεί ότι είναι μόνη αυτό τον καιρό. Θυμίζω ότι πριν από λίγο καιρό η Ισπανία άνοιξε τις πόρτες της για να υποδεχθεί μια μικρή ομάδα μεταναστών-προσφύγων. Αυτό όμως οδήγησε στην αύξηση των ροών και για ένα διάστημα έφτασαν ακόμη και τις 6.000. Η Ισπανία όπως και όλες οι χώρες της πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, θα έχουν την αμέριστη βοήθειά μας.

Η Επιτροπή και η κυβέρνηση της Ισπανίας -συνεχίζει- συνεργάζονται για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, και στην προσπάθεια να δημιουργηθούν σταθερές δομές και μηχανισμοί για το ενδεχόμενο που θα έχουμε αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις κατά μήκος της διαδρομής της Δυτικής Μεσογείου. Η ΕΕ στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλει αυτό τον καιρό η ισπανική κυβέρνηση, την οποία πρέπει να συγχαρούμε για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε. Όμως, όπως είπα, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να είναι μόνιμη. Πρέπει και η ισπανική κυβέρνηση να λάβει κάποια μέτρα με δεδομένη την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα.

Η Ευρώπη θα διαθέσει μεγάλη βοήθεια, ήδη δίνονται 30 εκατ. ευρώ ως έκτακτη χρηματοδοτική βοήθεια. Από αυτά περίπου τα 25,5 εκατ. διατέθηκαν στις 2 Ιουλίου και ακόμη 3 εκατ. ευρώ δόθηκαν χθες. 'Αρα θα έχουν οικονομική στήριξη, επιχειρησιακή βοήθεια μέσω των πολιτικών μας. Επίσης εστιάσαμε στις σχέσεις της Ισπανίας με το Μαρόκο. Όπως είναι γνωστό η Ισπανία με το Μαρόκο έχουν ιστορικές και πολιτισμικές σχέσεις πολλούς αιώνες. Επίσης το Μαρόκο σήμερα βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση και έχει ανάγκη τη βοήθειά μας για να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα τα δικά του σύνορα ώστε να πάψει να λειτουργεί ως χώρα διέλευσης.

Οι Μαροκινοί με τους οποίους είχα επαφές ζητούν τη βοήθεια μας σε μέσα αλλά και οικονομικά. Αυτό δηλαδή που έγινε σε άλλες περιοχές της Μεσογείου επιχειρείται να προσαρμοστεί στα δεδομένα του αποκαλούμενου Δυτικού διαδρόμου. Η περίπτωση αυτή δεν μοιάζει με της Ελλάδος όπου λειτούργησε εξαρχής και λειτουργεί ακόμη η ευρωτουρκική συνεννόηση, με πλήρη εφαρμογή των όσων προβλέπονται, αλλά και στον κεντρικό μεσογειακό διάδρομο όπου η Ιταλία έπαιξε καθοριστικό ρόλο αξιοποιώντας τις καλές σχέσεις με τη Λιβύη. Όσο και αν η κατάσταση εκεί είναι ακόμη δύσκολη καθώς η Λιβύη είναι διηρημένη. Υπάρχει μόνο ένα κομμάτι που έχει αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και την ΕΕ κυβέρνηση, αλλά δεν έχει πλήρη έλεγχο αυτή η κυβέρνηση ολόκληρης της λιβυκής επικράτειας. Υπάρχουν ανεξέλεγκτες δυνάμεις ανταρτών οι οποίοι δυστυχώς έχουν δημιουργήσει μια χαοτική κατάσταση και δυσκολευόμαστε να εγκαταστήσουμε αξιόπιστους και αποτελεσματικούς διαύλους. Παρ' όλα αυτά η Ιταλία έχει βοηθήσει, και αυτή όπως και εμείς, την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης εκπαιδεύοντας την ακτοφυλακή της η οποία έχει αναλάβει το έργο και να σώζει ζωές και να διαχειρίζεται τα θαλάσσια σύνορα της χώρας της. Επίσης στις χώρες της υποσαχάριας περιοχής υπάρχει ένα ζήτημα. Μόνο ο Νίγηρας έχει ανταποκριθεί θετικά.

Μιλώντας για το τι πρέπει να γίνει και αν η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει την σημερινή κατάσταση σημείωσε ότι «πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι διότι δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Όσο κυριαρχούν όροι αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή από την Τυνησία μέχρι και τη Μέση Ανατολή, θα πρέπει η Ευρώπη αυτή τη φορά να είναι καλά προετοιμασμένη και αυτό φροντίσαμε να κάνουμε τα τελευταία χρόνια. Θυμόμαστε όλοι το πώς ήταν τα πράγματα το 2015, όταν αιφνιδιάστηκε η Ευρώπη, αιφνιδιάστηκαν και τα κράτη-μέλη καθώς δεν είχαν καμία εμπειρία και γνώση να το διαχειριστούν ένα τέτοιο φαινόμενο. Διότι άλλο η προστασία των συνόρων από μια εξωτερική απειλή που είναι εθνική ευθύνη, αρμοδιότητα και χρέος των εθνικών αμυντικών συστημάτων ασφαλείας και άλλο όταν έχει να κάνει με πρόσφυγες που τελούν κάτω από την προστασία του διεθνούς δικαίου. Μην ξεχνάμε ότι όλες οι χώρες έχουμε συνυπογράψει και δεσμευόμαστε από τα κείμενα της σύμβασης της Γενεύης του 1952».

Στην ερώτηση του Πρακτορείου για το αν κράτη-μέλη που δυσκολεύονται να αποδεχθούν την ίση κατανομή των προσφύγων μπορούν να πιεστούν και να αλλάξουν άποψη ο Έλληνας Επίτροπος σημειώνει: «Θα είμαι πιο αυστηρός στην περιγραφή. Δεν δυσκολεύονται, θα έλεγα απορρίπτουν την πολιτική που έχουμε υιοθετήσει στην ΕΕ, η οποία είναι η μόνη που μπορεί να βοηθήσει και κυρίως να ανταποκριθεί και στην ανθρωπιστική διάσταση αυτής της πολύ σημαντικής υπόθεσης, αλλά και στη διαχείριση των επιπτώσεων από τις μεταναστευτικές ροές. Και εδώ θα ήθελα να κάνω μια διάκριση. Συνήθως μιλάμε για κάποια κράτη, εγώ θα έλεγα ότι πρέπει να λέμε κάποιες κυβερνήσεις, θυμίζοντάς τους ότι οι κυβερνήσεις έρχονται και απέρχονται. Τα κράτη, μέλη της ΕΕ πήραν κάποια στιγμή μια απόφαση να διαβούν το κατώφλι της ΕΕ αναλαμβάνοντας μια σειρά από ευθύνες και βεβαίως ενστερνιζόμενες και υιοθετώντας την βασική αρχή της αλληλεγγύης. Η οποία (αρχή) περίτρανα διατυπώνεται στα ιδρυτικά κείμενα της Ένωσης και αποτελούσε και αποτελεί μια από τις βασικές ευθύνες όλων των κρατών. Διότι η αλληλεγγύη δεν φαίνεται μόνο όταν μοιράζουμε λεφτά μεταξύ μας αλλά κυρίως όταν έχουμε να επιμεριστούμε ευθύνες μπροστά σε κρίσιμες καταστάσεις, σαν και αυτή που αντιμετωπίσαμε. Να σημειώσω εδώ ότι σήμερα δεν είμαστε σε κατάσταση κρίσεως στην Ευρώπη.

Είναι διαχειρίσιμη αυτή η φάση της μετανάστευσης, αλλά επιβάλλεται όλοι να μοιράζονται τις ευθύνες, τα βάρη και τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο της αλληλεγγύης για το οποίο σας μίλησα. 'Αρα στέλνουμε μήνυμα ξεκάθαρο προς τις κυβερνήσεις των λίγων αυτών χωρών που δεν δέχονται την ευρωπαϊκή πολιτική να αναλογιστούν τις δικές τους ευθύνες και απέναντι στις χώρες τους και απέναντι στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ήδη μελετούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση και ελπίζω να κυριαρχήσει και η ευθύνη και η αλληλεγγύη η οποία έμπρακτα θα πρέπει να αποδειχθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τη διαχείριση των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων. Καλώ για μια ακόμη φορά τα κράτη-μέλη να επιδείξουν αλληλεγγύη μεταξύ τους και να επιμεριστούν τις επιπτώσεις παίρνοντας ένα μέρος όλων εκείνων που δικαιούνται με βάση το διεθνές δίκαιο να τυγχάνουν διεθνούς προστασίας. Επιδεικνύοντας αλληλεγγύη στην πολιτική της Ευρώπης προασπίζονται την Ευρώπη και τις χώρες τους, διότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι επιφυλάσσει το μέλλον. Γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και αλληλέγγυοι μπροστά και δίπλα στις χώρες και στους λαούς που υποφέρουν».

Επιπλέον, ο Επίτροπος Μετανάστευσης αναφερόμενος σε πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει για την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων υπογραμμίζει: «Το Σεπτέμβριο θα καταθέσω μια πρόταση προς συζήτηση και έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να μετατρέψουμε την ήδη αναβαθμισμένη ευρωπαϊκή συνοριοακτοφυλακή σε ένα ευρωπαϊκό αστυνομικό σώμα φύλαξης των συνόρων. Με προσωπικό που θα προσλαμβάνεται από όλα τα κράτη-μέλη, θα εκπαιδεύεται, θα έχει εξειδικευμένες γνώσεις και θα έχει ως ευθύνη τη διαχείριση των ευρωπαϊκών συνόρων, κυρίως στα σημεία όπου ασκούνται μεγάλες πιέσεις. Την ευθύνη θα την έχει το κράτος μέλος, δεν θίγεται η κυριαρχία του κράτους μέλους, αλλά όταν μια χώρα είναι σε ανάγκη θα μπορεί να ανταποκριθεί το ευρωπαϊκό αυτό αστυνομικό σώμα φύλαξης των συνόρων σε άμεσο σχεδόν χρόνο, αφού θα έχει στη διάθεσή του τα μέσα, τις δυνατότητες και 10.000 άτομα προσωπικό, το οποίο ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να σταλεί στο σημείο που θα χρειαστεί και εφόσον βεβαίως το ζητήσει το κράτος μέλος. Αν αυτά είχαν γίνει πριν από τέσσερα χρόνια δεν θα είχαμε αντιμετωπίσει καταστάσεις σαν αυτές που όλοι θυμόμαστε».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την αναμόρφωση του κανονισμού του Δουβλίνου για το άσυλο τονίζει: «Έχω πει κατ' επανάληψη ότι το Δουβλίνο όπως το γνωρίζαμε στην Ευρώπη "έχει πεθάνει". Βεβαίως υπάρχει στα χαρτιά, διότι είναι ένα ζωντανό νομικό κείμενο. Καλούμε τα κράτη -μέλη το συντομότερο δυνατό να συμβάλλουν στην αλλαγή του Δουβλίνου έτσι ώστε το νέο που θα προκύψει να είναι πιο δίκαιο, πιο ισορροπημένο, να μην πέφτει δηλαδή όλο το βάρος στα κράτη-μέλη της πρώτης υποδοχής και βεβαίως να είναι ένα ενιαίο σύστημα ασύλου καθαρά ευρωπαϊκό. Διότι θα πρέπει και αυτή είναι η απόφασή μας, να δίνουν ευρωπαϊκές λύσεις σε ευρωπαϊκά προβλήματα. Αυτή τη φορά η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη και οι χώρες που δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί το πόσο σημαντικά είναι τα βήματα που κάναμε εύχομαι να μην το αντιληφθούν κάτω από πίεση».

Σε ερώτηση για το αν η αυστριακή Προεδρία είναι αρωγός στην προσπάθεια της ΕΕ για τη διευθέτηση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ο κ. Αβραμόπουλος υπογραμμίζει: «Βεβαίως είναι η Αυστρία η χώρα που αναλαμβάνει την Προεδρία, όμως η Προεδρία και το Συμβούλιο είναι ευρωπαϊκά όργανα. Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να πιστεύει μια κυβέρνηση καλείται να υπηρετήσει σε ευθεία γραμμή και με συνέπεια τα όσα προβλέπονται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Συνεπώς η συνεργασία μας με την αυστριακή Προεδρία είναι καλή, έχει δυνατότητα ανάπτυξης πρωτοβουλιών και πολύ ορθά δίνει έμφαση και στα θέματα ασφάλειας. Θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε στο ίδιο πνεύμα τη συνεργασία μας και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να είναι μια θετική, αποτελεσματική Προεδρία που θα στηρίζει τις πολιτικές της Ευρώπης και θα συμβάλει στο να γίνονται ακόμη πιο θετικά βήματα προς τα εμπρός».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το αν η συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία λειτουργεί, σημειώνει:

«Είμαι πεπεισμένος ότι λειτουργεί σωστά. Η Τουρκία τηρεί τα όσα προβλέπονται από την ευρωτουρκική συνεννόηση με βάση την κοινή δήλωση που έχουμε κάνει. Απόδειξη είναι οι ροές. Θυμίζω ότι πριν από ενάμιση, δύο χρόνια είχαμε 13.000-15.000 διελεύσεις την ημέρα, διότι ακριβώς η Τουρκία λειτουργούσε και ως δίαυλος. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, οι αριθμοί έχουν πέσει εντυπωσιακά. Μιλάμε για 50-80 άτομα την ημέρα. Είναι πολύ διαχειρίσιμη η κατάσταση. Έχει σημασία πώς διαχειριζόμαστε αυτές τις μικρές ροές, γι΄αυτό σας είπα ότι πρέπει να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι διαδικασίες αξιολόγησης των αιτημάτων ασύλου που υποβάλλονται στα hot spots στα νησιά έτσι ώστε με γρήγορους ρυθμούς να διεκπεραιώνονται. Και όσοι δικαιούνται επιεικούς προστασίας να παίρνουν το δρόμο προς την Ευρώπη και όσοι δεν δικαιούνται, με εντολή που έχει δοθεί στην ευρωπαϊκή συνοριοακτοφυλακή που είναι σε πλήρη ανάπτυξη στα ελληνικά νησιά, να επιστρέφονται».

Μιλώντας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών και τη κατάσταση στην Ελλάδα αναφέρει ότι «η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή έχει τύχει μεγάλης στήριξης και βοήθειας, οικονομικής, επιχειρησιακής και πολιτικής. Είναι κοντά 1,6 δισ. ευρώ που έχει διατεθεί στη χώρα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση και την κάλυψη όλων των αναγκών σε προσωπικό και μέσα. Θα έλεγα ότι από όλες τις χώρες που δέχονται προσφυγικές πιέσεις αυτό τον καιρό, η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει περισσότερο βοηθηθεί και σωστά, διότι αντικειμενικά έχει δεχθεί το μεγαλύτερο βάρος από την πρώτη στιγμή, όσο και αν στην αρχή δεν λειτούργησε πολύ αποτελεσματικά το σύστημα διαχείρισης των ροών με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός να περάσει στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, είναι ελεγχόμενα. Το 98% με 100% που περνούν τα σύνορα αυτομάτως ταυτοποιείται, δακτυλοσκοπείται, καταγράφεται και έτσι μπορεί κανείς καλύτερα να διαχειριστεί τις επιπτώσεις. Είναι αλήθεια ότι πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια από την πλευρά των ελληνικών αρχών για να ανακουφιστούν περισσότερο τα νησιά διότι υπάρχουν επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή του τόπου και τροφοδοτεί αντιδράσεις που είναι ξένες στο ελληνικό πολιτισμό. Η Ελλάδα σήμερα είναι καλύτερα προετοιμασμένη. Γνωρίζουμε πώς είναι η κατάσταση στα νησιά, βοηθάμε τις ελληνικές αρχές, πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης των αιτήσεων ασύλου, έτσι ώστε να εφαρμόζεται και αυτή η πλευρά της ευρωτουρκικής συνεννόησης, να επιστρέφονται δηλαδή όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και οι άλλοι να τυγχάνουν διεθνούς προστασίας».

Αναφερόμενος στη τραγωδία στο Μάτι και την αλληλεγγύη που έδειξε η Ευρώπη ο Δ. Αβραμόπουλος λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «πριν λίγο καιρό πήραμε μια πρωτοβουλία ως Επιτροπή για να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες υποδομές που θα οδηγήσουν στη σύσταση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Προς το παρόν ο ρόλος του είναι συντονιστικός και έχει ανατεθεί στον κ. Στυλιανίδη, που έχει στην αρμοδιότητά του τα θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης τέτοιων κρίσεων. Η πρωτοβουλία αυτή θα οδηγήσει με βεβαιότητα στη συγκρότηση ενός ειδικού ευρωπαϊκού σώματος, στα πρότυπα της συνοριοακτοφυλακής που θα έχει σκοπό να ανταποκρίνεται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, είτε αφορά σε φυσικά φαινόμενα, πανδημίες, είτε ο,τιδήποτε άλλο. Έμπρακτα η Επιτροπή αποδεικνύει τη στήριξή της στην Ελλάδα. Είμαι σε ανοιχτή γραμμή με τους συναρμόδιους Επιτρόπους, την κ. Κρέτσου, που έχει και τα απαραίτητα κονδύλια, και τον κ. Στυλιανίδη ώστε να βοηθηθεί η χώρα για να ξεπεράσει όσα συνέβησαν, τα οποία δεν χωρούν στον ανθρώπινο νου. Πρέπει να γίνουν μεγάλες προσπάθειες από την Ελλάδα ώστε να συγκροτηθεί ένας μηχανισμός πολιτικής προστασίας που να ανταποκρίνεται σε τέτοιες έκτακτες καταστάσεις και βέβαια η εμπειρία και η γνώση άλλων χωρών θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στην Ελλάδα μαζί με την έκφραση αλληλεγγύης από τις χώρες της Ευρώπης».

Tags
Back to top button