Σύμφωνα με τα στοιχεία και την εικόνα που έχει διαμορφώσει το Δασαρχείο Αμαλιάδας, φέτος έχει αυξηθεί κατακόρυφα η υλοτομία σε ιδιόκτητους χώρους, με τα δένδρα να κόβονται ελέω κρύου, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για καύση σε τζάκια και σόμπες.
Παρανομία παρά τη διάθεση
Αυξημένα είναι και τα περιστατικά παράνομης υλοτομίας σε δασικές εκτάσεις και το Δασαρχείο της Αμαλιάδας έχει προχωρήσει σε αρκετές μηνύσεις. Παρά το γεγονός ότι φέτος το Δασαρχείο διέθεσε αυξημένες ποσότητες ξυλείας εξαιτίας των καταστροφών που σημειώθηκαν από ανεμοστρόβιλους στο δάσος των Θινών Βαρθολομιού και από ανεμορήγματα στη Μαραθιλά, το Βαρθολομιό, την περιοχή της Μανωλάδας και την ορεινή περιοχή αρμοδιότητάς του, τα κρούσματα παράνομης υλοτομίας παραμένουν σε σταθερά επίπεδα και το Δασαρχείο ακολουθεί σε αυτές τις περιπτώσεις ό,τι ορίζει ο νόμος.
«Είναι γεγονός ότι εξαιτίας των καταστροφών φέτος διαθέσαμε πολλά ξύλα, υπολογίζουμε γύρω στα 15.000 κυβικά, παρ’ όλα αυτά έχουν γίνει και πολλές μηνύσεις για παράνομη υλοτομία», σημειώνει ο Δασάρχης Αμαλιάδας, κ. Διονύσης Θωμόπουλος.
Επαγγελματίες λαθροϋλοτόμοι
Τα περισσότερα περιστατικά παράνομης υλοτομίας εντοπίζονται στις περιοχές της Δαφνιώτισσας, του Κρυονερίου και της Εφύρας και όπως αναφέρει ο κ. Θωμόπουλος, εκεί δρουν ‘επαγγελματίες λαθρουλοτόμοι’, οι οποίοι παρά τις μηνύσεις συνεχίζουν και κόβουν ακάθεκτοι δένδρα σε σημεία που η πρόσβαση είναι εύκολη και το ίδιο εύκολη είναι και η διαφυγή. Οι ποσότητες που αποκομίζουν κάθε φορά οι λαθροϋλοτόμοι είναι περίπου 100 με 150 κιλά ξύλα, ωστόσο τα κρούσματα επαναλαμβάνονται και εκεί εστιάζεται περισσότερο το πρόβλημα.
Πέραν των μηνύσεων φέτος την τρέχουσα περίοδο έχουν καταγραφεί και περιστατικά με συλλήψεις στο δρυόδασος της Φολόης.
«Στροφή» στις ιδιόκτητες εκτάσεις
Ο κ. Θωμόπουλος επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια οι πολίτες έχουν κάνει ‘στροφή’ στην ξυλεία, καθώς είναι ο πιο οικονομικός τρόπος θέρμανσης, από τη στιγμή που το πετρέλαιο ανέβηκε στα ύψη. Ειδικά φέτος, περισσότεροι είναι αυτοί που αναζήτησαν και αναζητούν ξύλα και προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός επέλεξε να υλοτομήσει εντός ιδιόκτητων εκτάσεων προκειμένου να εξασφαλίσει ξύλα για τη θέρμανση.
«Φέτος παρατηρούμε μία μεγάλη στροφή υλοτομιών από ιδιόκτητες εκτάσεις. Ότι έχουν μέσα σε χωράφια, ειδικά στην ημιορεινή και ορεινή περιοχή, τα κόβουν. Έχουν κοπεί πολλά βελανίδια, κυπαρίσσια, πεύκα και γενικότερα ότι δένδρο μπορεί να κοπεί, κόβεται για να χρησιμοποιηθεί για καύση. Αυτά είναι τα επακόλουθα της οικονομικής κρίσης και της αυξημένης τιμής του πετρελαίου. Ο κόσμος θέλει να ζεσταθεί και δεν διστάζουν πλέον να κόψουν δένδρα που είχαν χρόνια στην κατοχή τους. Ο κόσμος κάνει ότι μπορεί για να αποκομίσει ξύλα», τόνισε ο κ. Θωμόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι υπάλληλοι του Δασαρχείου Αμαλιάδας καθημερινά βρίσκονται επί ποδός και ελέγχουν, ανεξαρτήτως κρύου, προκειμένου να αποτρέπουν περιστατικά παράνομης υλοτομίας σε δασικές, και όχι μόνο, εκτάσεις.
Διάθεση από Φεβρουάριο
Έκανε επίσης γνωστό ότι εντός του Φεβρουαρίου το Δασαρχείο Αμαλιάδας σχεδιάζει να διαθέσει, δωρεάν πάντα, και την υπολειπόμενη ξυλεία από το δάσος των Θινών Βαρθολομιού που έχει καταστραφεί από τους ανεμοστρόβιλους. Παράλληλα, όταν ολοκληρωθεί ο χειμερινός έλεγχος στο δάσος της Στροφιλιάς, και εφόσον έχουν εντοπιστεί επικίνδυνα δένδρα, θα προχωρήσει η διάθεσή τους.
ΠΗΓΗ: