Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Δ συν Ο: Μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα μετάλλαξη;

Η μετάλλαξη Όμικρον είναι υπερμεταδοτική και αναμένεται να κυριαρχήσει στη Βρετανία μέχρι τον Ιανουάριο και να ξεπεράσει την Δέλτα.

Το ανησυχητικό σύμφωνα με τον Πολ Μπάρτον, επικεφαλής ιατρό της Moderna είναι πως ο συνδιασμός των δυο μεταλλάξεων αυξάνουν τον κίνδυνο για δημιουργία νέας υπερμετάλλαξης.

Το ενδεχόμενο αυτό είναι σπάνιο, όμως μπορεί να συμβεί όταν τα δυο στελέχη μολύνουν έναν οργανισμό ταυτόχρονα. Ειδικότερα οι λοιμώξεις που προκαλεί ο κορωνοϊός συνήθως περιλαμβάνουν ένα μεταλλαγμένο στέλεχος. Σε σπάνιες περιπτώσεις όμως, πιθανόν από διαφορετικές πηγές, μπορούν να μολύνουν ένα άτομο ταυτόχρονα.

Αν αυτά τα στελέχη μολύνουν το ίδιο κύτταρο τότε μπορεί να είναι σε θέση να ανταλλάξουν DNA και να δημιουργήσουν μια νέα έκδοση του κορωνοϊού.

Ο Πολ Μπάρτον μιλώντας στην Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας τόνισε πως θα ήταν «σίγουρα» δυνατό να ανταλλάξουν γονίδια και να ενεργοποιήσουν ακόμη μια πιο επικίνδυνη παραλλαγή. Αντίθετα κάτι ανάλογο δεν είχε συμβεί όταν συνυπήρχαν η μετάλλαξη Δέλτα με την Άλφα.

Τα συμβάντα αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ονομάζονται «γεγονότα ανασυνδυασμού» και είναι πιθανά αλλά θα πρέπει να υπάρχουν πολύ ιδιαίτερες συνθήκες για να δημιουργηθούν.

Μόνο τρία στελέχη κορωνοϊού που δημιουργήθηκαν από γονίδια που ανταλλάσσουν ιούς έχουν καταγραφεί με τον κορονοϊό να βασίζεται κυρίως σε τυχαίες μεταλλάξεις για να κάνει περισσότερες παραλλαγές του ιού.

Η μετάλλαξη Όμικρον είναι κυρίαρχη ήδη στο Λονδίνο, μόλις δυο εβδομάδες αφού εντοπίστηκε στη χώρα και οι επιστήμονες βλέπουν πως θα είναι το κύριο στέλεχος του κορωνοϊού μέχρι το τέλος της χρονιάς.

«Σίγουρα υπάρχουν δεδομένα. Έχουν δημοσιευθεί και μελέτες από τη Νότια Αφρική που λένε ότι οι άνθρωποι -και σίγουρα οι ανοσοκατεσταλμένοι άνθρωποι- μπορούν να φιλοξενήσουν και τους δύο ιούς. Αυτό θα ήταν δυνατό εδώ, ιδιαίτερα δεδομένου του αριθμού των μολύνσεων που βλέπαμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπάρτον.

Σε ερώτηση για το αν αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο επικίνδυνη παραλλαγή, είπε ότι «σίγουρα θα μπορούσε».

Tags
Back to top button