Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

CNBC: Η ελληνική κυβέρνηση ίσως αναγκαστεί σύντομα να ζητήσει νέο Μνημόνιο

Στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται… καθ’ οδόν για ένα νέα Μνημόνιο προχωρά το CNBC, σχολιάζοντας παράλληλα τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Μετά από σχεδόν 10 χρόνια εξοντωτικής λιτότητας, συρρίκνωσης, μικροπολιτικής και μνημονίων, η ελληνική οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη το 2016. Ωστόσο, αυτά τα καλά νέα μπορούν σύντομα να εκλείψουν, καθώς έχουν ενισχυθεί οι φόβοι ότι η κυβέρνηση της Αθήνας ίσως αναγκαστεί να ζητήσει σύντομα ακόμα μια οικονομική διάσωση», αναφέρει αρχικά το δημοσίευμα.

Και συνεχίζει: «Η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές της -το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση- βρίσκονται και πάλι σε κόντρα, με τους Ευρωπαίους να ζητούν από την Αθήνα να συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να πάρει κι άλλα χρήματα από το πακέτο των 86 δισ. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα.

» Η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος έχει παραταθεί και τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα για να επιβεβαιώσουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τηρήσει τους όρους του προγράμματος και συνεπώς ότι μπορεί να ξεκλειδώσει η επόμενη δόση. Αυτό θέτει εν αμφιβόλω τη μεσοπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας.

» Σύμφωνα με τη Societe Generale, εάν δεν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, η Ελλάδα θα δυσκολευτεί πολύ να πληρώσει τα 8 δισ. ευρώ που χρωστάει σε κυβερνήσεις και ιδιώτες μέχρι τον επόμενο Ιούλιο. Ακόμη περισσότερο, οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα σταματήσουν».

«Απομακρύνεται η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές»

Μάλιστα, το αμερικανικό δίκτυο μίλησε με ανώτατο στέλεχος της Societe Generale, που προειδοποίησε ότι θα είναι «πολύ δύσκολο» για την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και χρηματοδοτηθεί με χαμηλό κόστος, αν δεν έχουν μειωθεί τα επίπεδα του χρέους της. Και αυτό είναι, όπως εκτιμά το CNBC, «τουλάχιστον έναν χρόνο πιο μακριά: για τους πιστωτές της Ελλάδας, στη χώρα δεν μπορούν να δοθούν σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018. Αλλωστε, η Ελλάδα έχει κάνει μικρή πρόοδο όσον αφορά αυτά που προβλέπονται από το πρόγραμμά της -όπως στην αγορά εργασίας ή στην είσοδο επενδυτών σε δημόσιες επιειχερήσεις».

«Πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο στα ίδια σημεία διαφωνιών όπως και πριν: για την αγορά εργασίας και προϊόντων στην Ελλάδα, για τον τομέα της ενέργειας αλλά και για άλλους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών μέτρων που απαιτούνται για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος που συμφωνήθηκε για το 2018», είπε στο CNBC αξιωματούχος της ΕΕ, που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του «λόγω της δύσκολης φάσης στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις». Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε, μάλιστα, ότι μια συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας για τα έτη μετά το 2018 είναι επίσης απαραίτητη.

«Ο… ελέφαντας στο δωμάτιο είναι το ΔΝΤ»

Στη συνέχεια το δημοσίευμα επικεντρώνεται στον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: «Εχει περάσει από ενάμισης χρόνος από τότε που η Ελλάδα συμφώνησε σε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Ωστόσο, το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα συμμετάσχει στη διάσωση. Το ΔΝΤ θεωρεί το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο και θέλει να δει μέτρα ελάφρυνσης του προκειμένου για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Παρ’ όλα αυτά, οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν σημαντική ελάφρυνση του χρέους, αλλά την ίδια ώρα θεωρούν πολύ σημαντικό να έχουν μαζί τους το ΔΝΤ, κυρίως σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του προγράμματος διάσωσης».

«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», δήλωσε στο CNBC ο ίδιος αξιωματούχος. Και συμπλήρωσε: «Κάποιες χώρες θέλουν και χρειάζονται το ΔΝΤ στο πρόγραμμα για να είναι αυτό αξιόπιστο, αλλά το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει ζητά από τις ίδιες χώρες να εγγυηθούν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, την ίδια στιγμή που οι χώρες αυτές δεν είναι διατεθειμένες να συμφωνήσουν πριν το πρόγραμμα τελειώσει – είναι σαν ένα φίδι που δαγκώνει την ίδια του την ουρά».

Ενας άλλος αξιωματούχος της ΕΕ, που επίσης ζήτησε να μη δημοσιοποιηθεί το όνομά του, είπε στο CNBC ότι δεν υπάρχει προθεσμία για να αποφασίσει το ΔΝΤ αν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο, δεδομένου ότι το πρόγραμμα είναι σε ισχύ επί 1,5 χρόνο, «το ΔΝΤ πρέπει να πάρει την απόφασή του όσο το δυνατόν συντομότερα». «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θέλουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ, όχι απαραίτητα τα χρήματά του», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να πηγαίνει σε νέες εκλογές»

Το δημοσίευμα του CNBC καταλήγει με μία αναφορά σε πιθανές εκλογές στην Ελλάδα. Γράφει συγκεκριμένα: «Ακόμα ένα πιθανό εμπόδιο για την Ελλάδα είναι η πιθανότητα πρόωρων εκλογών. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πλέον την ίδια λαϊκή υποστήριξη όπως πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, όταν οι Ελληνες ψηφοφόροι ήταν απελπισμένοι λόγω της λιτότητας. Μάλιστα, πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κεντροδεξιά παράταξη της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε να επιστρέψει στην εξουσία εάν γίνονταν νέες εκλογές. Και όπως είπε στο CNBC ο επικεφαλής οικονομολόγος της Societe Generale, μια νέα κυβέρνηση με επικεφαλής ένα παραδοσιακό κόμμα θα μπορούσε να εκληφθεί με θετικό μάτι από τις αγορές, αλλά οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα ήθελε να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του προγράμματος, κάτι που θα μπορούσε να διαταράξει τις συνθήκες στην αγορά».

Tags
Back to top button