Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού» – Κραυγή απόγνωσης από τους κατοίκους της Σκοπέλου μετά την κατολίσθηση (εικόνες, βίντεο)

Απολογισμός ζημιών στη Σκόπελο μετρά την κατολίσθηση του Σαββάτου – Τι λένε ο δήμαρχος και κάτοικοι του νησιού.


Η περιοχή Κάστρο στη Σκόπελο κινδυνεύει να βρεθεί στη θάλασσα μετά την κατολίσθηση που έγινε εκεί, τα ξημερώματα του Σαββάτου. Μια ολόκληρη γειτονιά βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και φαίνεται πως θύματα δεν υπήρξαν από τύχη και μόνο. 

“Είναι μια γειτονιά που κατοικείται” λέει ο δήμαρχος του νησιού, Χρήστος Βασιλούδης και περιγράφει τι έγινε την ώρα της αποκόλλησης των βράχων. “Ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος και όταν οι κάτοικοι βγήκαν έξω έξω, είδαν ότι έλειπε το προστατευτικό τοιχίο, προς την πλευρά της θάλασσας και, ταυτόχρονα, υπάρχει και αυτή η υποσκαφή” λέει.

«Φοβάμαι να μπω στο σπίτι»

Ακριβώς πάνω από το σημείο της καταστροφής βρίσκεται το μεταβυζαντινό εκκλησάκι Άγιος Νικόλαος, ο Απόκεντρος ή φτωχός και δίπλα το σπίτι του γνωστού ρεμπέτη, Γιώργου Ξηντάρη. 

Ο ίδιος και η οικογένειά του, έλειπαν από το σπίτι την ώρα της κατολίσθησης και την καταστροφή την είδε μέσω κινητού, όταν επικοινώνησε μαζί του ο άνθρωπος από τον οποίο είχε ζητήσει να φροντίζει το σπίτι κατά τη διάρκεια της απουσίας του.


“Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού. Πραγματικά, εγώ φοβάμαι να μπω στο σπίτι. Έμεινα στήλη άλατος όταν είδα τι έχει συμβεί. Δεν μπορούσα να φάω, ούτε να κοιμηθώ. Μια ολόκληρη ζωή δουλεύω για το σπίτι αυτό. Μου στοίχισε πολλά χρήματα για να το φτιάξω. Δεν πάει αμάξι εκεί, με τα μουλάρια μεταφέραμε τα υλικά. Αυτό το οικόπεδο μου έδωσαν οι γονείς μου και έχω δουλέψει όλη μου τη ζωή για να το φτιάξω και να βάλω μέσα την οικογένειά μου” λέει στο newsit.gr.

«Φοβόμαστε να μπούμε σπίτι μας»

Για μακροχρόνια διάβρωση και ολιγωρία από την πλευρά των υπεύθυνων κάνει λόγο η σύζυγός του, Ευγενία Ξηντάρη, αναφέροντας ότι “τα σπίτια προστατεύονται από το γκρεμό με μια μάντρα, η οποία έχει φτιαχτεί από πολύ παλιά, από το 1950, 1940… αυτή η μάντρα δεν φτιάχτηκε ποτέ και γκρεμίστηκε τώρα, που έβρεχε συνέχεια, δυο μέρες. Αυτό το κομμάτι είχε προβλήματα, ήταν κούφιο από κάτω, εδώ και επτά, οκτώ χρόνια, ίσως και δέκα και απαγορευόταν η διέλευση πεζών, γιατί είναι επικίνδυνο”. “Φοβόμαστε να μπούμε σπίτι μας”, προσθέτει.

«Το Κάστρο κινδυνεύει άμεσα»

“Το Κάστρο κινδυνεύει άμεσα” από τις μετακινήσεις των βράχων και “δεν ξέρουμε πόσο θα επεκταθεί η καταστροφή” λέει ο δήμαρχος της Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης, προσθέτοντας ότι “ο δήμος έχει αποκλείσει την περιοχή και έχει αναθέσει μελέτη για την προστασία της και την αποκατάσταση της ζημιάς”.

Για “φαινόμενο το οποίο εξελίχτηκε σε βραχώδη μάζα και συνεχίζει να εξελίσσεται” κάνει λόγο, μιλώντας στο newsit.gr, o καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.

βίντεο: , φωτογραφίες: eurokinissi

Tags
Back to top button