
Εντατικές πολιτικές διαπραγματεύσεις ξεκινούν ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες θα είναι οι πρώτες που θα γίνουν διά ζώσης από το Μάρτιο και το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο νέος γύρος συνομιλιών θα ξεκινήσει τη Δευτέρα (29/06) στις Βρυξέλλες και θα συνεχίζονται κάθε εβδομάδα εναλλακτικά στη βελγική πρωτεύουσα και το Λονδίνο, με στόχο να καταγράψουν τελικά την πρόοδο που απαιτείται για τη διαμόρφωση της μετά το Brexit σχέσης τους. Αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του Ιουλίου.
Οι δύο πλευρές εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι η εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων θα επιτρέψει να δοθεί «νέα ώθηση», έπειτα από τέσσερις γύρους άκαρπων συνομιλιών. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει εκφράσει ήδη την επιθυμία του οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν μέσα στον επόμενο μήνα, αλλά οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι ο Οκτώβριος θα είναι η «πραγματική στιγμή της αλήθειας».
«Εκείνη τη χρονική στιγμή θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο συμφωνίας, εάν θέλουμε να επικυρωθεί μέχρι το τέλος του έτους», ανέφερε σχετικά ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ.
Η Μεγάλη Βρετανία αποχώρησε επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου, αλλά συνεχίζει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, υψηλοί δασμοί και αυστηροί τελωνειακοί έλεγχοι θα διέπουν τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
«Θα πρόκειται για πραγματική διαπραγμάτευση και ορισμένες μη ρεαλιστικές θέσεις της ΕΕ πρέπει να αλλάξουν», ανέφερε από την πλευρά του ο Βρετανός διαπραγματευτής, Ντέιβιντ Φροστ, ο οποίος πρόσθεσε πως η η βρετανική πλευρά προσέρχεται στις Βρυξέλλες με καλή πίστη, για να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των Ευρωπαίων.
Αυτήν την εβδομάδα, πρώτη των διαπραγματεύσεων, θα συζητηθούν επίσης θέματα που αφορούν στο ρόλο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πρόσβαση των Ευρωπαίων αλιέων στα βρετανική ύδατα, καθώς και τη μορφή που θα έχει η μελλοντική συμφωνία. Οι Ευρωπαίοι επιθυμούν ευρεία συμφωνία που θα καλύπτει όλους τους τομείς της σχέσης και οι Βρετανοί επιδιώκουν απλή εμπορική συμφωνία που θα συνοδεύεται από επιμέρους συμφωνίας.