Σύμφωνα με τη θέση της ΕΕ, κατά τη μεταβατική περίοδο το ευρωπαϊκό κεκτημένο της ΕΕ θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο «σαν να ήταν κράτος-μέλος».Η Βρετανία καλωσόρισε τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους όρους της μεταβατικής περιόδου 21 μηνών την ερχόμενη χρονιά μετά το Brexit, δήλωσε ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, τονίζοντας ότι οι θέσεις των δύο πλευρών ήταν ευθυγραμμισμένες.
Ωστόσο ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού τόνισε στους δημοσιογράφους ότι παραμένει κάποια απόσταση μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου για περισσότερα από ένα θέματα της συμφωνίας για το «μεταβατικό status quo». Οι υπουργοί χρειάστηκαν μόλις δύο λεπτά για να υιοθετήσουν την κοινή στάση που είχε εκπονηθεί από αξιωματούχους, έγραψε στο Twitter η Ζαμπίνε Βέγιαντ, αναπληρώτρια του Ευρωπαίου διαπραγματευτή για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ. «Η προσφορά ήταν: «μεταβατικό status quo χωρίς θεσμική εκπροσώπηση, που θα διαρκέσει από την ημερομηνία του Brexit μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020» πρόσθεσε η ίδια.
Ο στόχος αυτής της μεταβατικής περιόδου είναι να αποφευχθεί μια ξαφνική αλλαγή στους κανόνες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις λίγο μετά τις 30 Μαρτίου 2019, την πρώτη ημέρα της Brexit. Θα συμβάλει, επίσης, στην προετοιμασία της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που θα διέπει τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου στο μέλλον.
Σύμφωνα με τη θέση της ΕΕ, κατά τη μεταβατική περίοδο το ευρωπαϊκό κεκτημένο της ΕΕ θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο «σαν να ήταν κράτος-μέλος», ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθήσει, επίσης, να υπόκειται στις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, «συμπεριλαμβανομένης της αρμοδιότητας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της ΕΕ».