H Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε σήμερα την έγκριση της πρώτης έκδοσης της συμφωνίας για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, με προβλήματα να παραμένουν όμως τόσο στη νέα σχέση των δύο ετέρων όσο και στη μεταβατική περίοδο.
Πιο αναλυτικά το έγγραφο 120 σελίδων της Επιτροπής αποτυπώνει το νομικό περιεχόμενο της συμφωνίας που επετεύχθη τον προηγούμενο Δεκέμβριο για την έξοδο, και τα τρία κύρια της θέματα, δηλαδή τα δικαιώματα των Ευρωπαίων και Βρετανών πολιτών στις δύο πλευρές, την τήρηση των χρηματοδοτικών δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και τη διασφάλιση της ειρηνευτικής συμφωνίας στη Βόρεια Ιρλανδία.
Σε δηλώσεις του ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε πως η σημερινή έγκριση είναι ένα “σημείο κλειδί” της διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, όμως έκανε έκκληση για επίσπευση των διαδικασιών καθώς απομένουν μόλις 13 μήνες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και υπενθύμισε πως το έγγραφο αυτό αποτελεί ένα προσχέδιο και συνεπώς πρέπει να περάσει από τις Ευρωπαϊκές διαδικασίες.
Αγκάθι η μεταβατική περίοδος, άγνωστος παράγοντας η μελλοντική σχέση
Τα αγκάθια παραμένουν όμως, κυρίως στη μεταβατική περίοδο, καθώς οι Βρετανοί θέλουν μεν να έχουν συμμετοχή σε όλα τα προνόμια της κοινής αγοράς αλλά και να θέσουν εμπόδια στους Ευρωπαίους πολίτες που θα θέλουν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κάτι τέτοιο προκαλεί δυσφορία στις Βρυξέλλες που προειδοποιούν για τον κίνδυνο αδιεξόδου μέσα στους επόμενες μήνες.
Παράλληλα τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ θέλουν να μικρύνει το χρονικό πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και κύρια απαίτηση τους στο διάστημα αυτό, το ΗΒ να εφαρμόζει πλήρως το κοινοτικό κεκτημένο, κυρίως στο θέμα της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης των Ευρωπαίων πολιτών. Η Βρετανία από τη πλευρά της φαίνεται να επιζητεί μια “α λα καρτ” μεταβατική περίοδο, κάτι για το οποίο προδιαγράφονται ισχυρές διαπραγματεύσεις.
Ο επόμενος σταθμός στη διαδικασία του Brexit, είναι η Σύνοδος στις 23 Μαρτίου όπου η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα κληθεί να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της τόσο στις υποχρεώσεις της κατά τη μεταβατική περίοδο, όσο και με τη μελλοντική σχέση που η χώρα της επιθυμεί να έχει με την ΕΕ.