Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Βρέθηκε αναγεννησιακός πίνακας της Αικατερίνης Κορνάρο -Της τελευταίας βασίλισσας της Κύπρου

Το βασιλικό πορτραίτο, θεωρείται από τα ελάχιστα σωζώμενα αναγεννησιακά έργα της βασίλισσας Κορνάρο και η ανακάλυψή του προκάλεσε σειρά επιστημονικών ερευνών και δραστηριοτήτων, οι οποίες αποκάλυψαν πολλά μυστικά που κρύβονταν πίσω από την ταυτότητα και την ιστορία του.

Το πορτραίτο ανήκει στην ιδιωτική συλλογή του Μιχάλη Ζεϊπέκκη, ο οποίος παραχώρησε το έργο στο Λεβέντειο Μουσείο με μακροχρόνιο δανεισμό για σκοπούς έρευνας και μελέτης, αλλά και έκθεσής του στο μόνιμο εκθεσιακό χώρο του Μουσείου, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Αικατερίνη Κορνάρο.

Στην έκθεση, που θα εγκαινιάσει μεθαύριο ο Αναστάσιος Π. Λεβέντης, πρόεδρος του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, παρουσιάζεται η πορεία της έρευνας στα ίχνη του χαμένου πίνακα, που φαίνεται να χρονολογείται στο 16ο αιώνα.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μέσα από τον φακό της επιστήμης τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών, που ανέλαβε έφορος του Λεβέντειου Μουσείου, να μάθει περισσότερα για τις χημικές και τεχνικές αναλύσεις που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Κύπρου και η Ακαδημία Εικαστικών Τεχνών της Δρέσδης, στη Γερμανία.
Ενδιαφέρον έχει και η παρουσίαση της διαδικασίας συντήρησης, που έγινε σε εξειδικευμένο εργαστήριο στη Γερμανία.

Με την ευκαιρία της έκθεσης, στις 22 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα που θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις από όλους τους εμπλεκόμενους, που μελέτησαν το πορτραίτο, αλλά και ειδικούς στην αναγεννησιακή τέχνη, από το εξωτερικό. Θα ολοκληρωθεί με συζήτηση γύρω από τα αποτελέσματα του προγράμματος. Έκθεση και ημερίδα, που προσφέρουν νέα «διά μουσείου μάθηση» στο κοινό, οργανώνονται με την επιστημονική συνεργασία του Ινστιτούτου Κύπρου, και τελούν υπό την αιγίδα της ιταλικής πρεσβείας στην Κύπρο.

Η Αικατερίνη Κορνάρο (1454-1510) ήταν η τελευταία βασίλισσα της Κύπρου από τις 26 Αυγούστου 1474 έως τις 26 Φεβρουαρίου 1489, και είχε ανακηρυχτεί «Κόρη του Αγίου Μάρκου».

Η Αικατερίνη ήταν κόρη του ευγενή Μάρκο Κορνάρο και της Φλορέντσα Κρίσπο. Η οικογένεια Κορνάρο είχε σχέσεις με την Κύπρο.
Στην περιοχή της Επισκοπής και στη περιοχή της Λεμεσού λειτουργούσαν μύλους ζάχαρης, τα προϊόντα των οποίων μαζί με άλλα κυπριακά προϊόντα εξήγαγαν στην Βενετία.
Παντρεύτηκε το 1468 τον Ιάκωβο Β’ της Κύπρου (γνωστός ως Ιάκωβος ο Νόθος), σε ηλικία 14 χρονών. Με τον Ιάκωβο έκαναν ένα γιο, τον Ιάκωβο Γ’ που όμως πέθανε σε βρέφος.

Η Αικατερίνη, μετά και το θάνατο του συζύγου της, απέμεινε κύρια της Κύπρου και βασίλεψε στην Κύπρο από το 1474 ως το 1489. Στις 14 Μαρτίου 1489 αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να παραδώσει το νησί στη Δημοκρατία της Βενετίας. Της δόθηκε ως αποζημίωση η πόλη του Άζολο.
Πέθανε στη Βενετία το 1510.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2018.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags
Back to top button