
Περίπου 48.400 ζώα — κυρίως χοίροι, πίθηκοι και ινδικά χοιρίδια — έχασαν τη ζωή τους σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στο μυστικό εργαστήριο Porton Down στο Γουίλτσαϊρ μεταξύ του 2007 και του 2017. Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας έκανε λόγο για σωτήρια πειράματα για τα βρετανικά στρατεύματα.
Σύμφωνα με αναφορές, στο Porton Down διεξάγονται πειράματα για τη θωράκιση του σώματος από εκρήξεις. Παράλληλα, έγινε έλεγχος σε δηλητηριώδεις ουσίες και αέρια που χορηγήθηκαν στα ζώα.
Οι συγκεκριμένες αναφορές προκάλεσαν την αντίδραση ομάδων για τα δικαιώματα των ζώων, με την Animal Aid να καταδικάζει τα πειράματα τονίζοντας πως προκαλούν «ακραίες δοκιμασίες και θάνατο». Η ΜΚΟ δήλωσε ότι τέτοια πειράματα δεν είναι απαραίτητα και σημείωσε ότι ο αριθμός των νεκρών ζώων είναι ανησυχητικός.
Το εργαστήριο Porton Down εμφανίστηκε στο προσκήνιο στον απόηχο της δηλητηρίασης του Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι το 2018.
Το εργαστήριο πραγματοποίησε δοκιμές για να προσδιορίσει ποιος παράγοντας χρησιμοποιήθηκε, ωστόσο η Ρωσία υποπτεύεται ότι ο νευροτοξικός παράγοντας θα μπορούσε να προέλθει από τα πειράματα του ίδιου του Porton Down, καθώς έχει ιστορικά διαχειριστεί τέτοιες ουσίες. Η Μόσχα ζήτησε από το Λονδίνο να εξηγήσει τη φύση των τελευταίων πειραμάτων του Porton Down, καθώς το εργαστήριο βρίσκεται κοντά στο Σάλσμπερι.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, με τη σειρά του, έχει υιοθετήσει το δικό του αφήγημα κατηγορώντας τη Μόσχα για την επίθεση, χωρίς να παρουσιάσει αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις κατηγορίες.